Hans van Steenwinckel den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Hans van Steenwinckel.
Maleri af Christian 4. til hest og Hans van Steenwinckel den yngre

Hans van Steenwinckel den yngre (24. juni 15876. august 1639) var en dansk arkitekt, sten- og billedhugger samt entreprenør. Som søn af Hans van Steenwinckel den ældre var det naturligt, at han valgte denne levevej, og han studerede, sammen med broderen Lorenz, i Nederland, men lagde hele sit værk i Danmark.

I starten af sin karriere virkede han primært som billedhugger og har som sådan lavet værker til Kronborg og Frederiksborg Slot. Som arkitekt var hans første større opgave færdiggørelsen af Christian den 4.'s kapel ved Roskilde Domkirke, som Lorenz havde påbegyndt i 1613, og som ikke var færdig ved dennes død i 1619. Med broderens død overtog Hans van Steenwinckel den yngre også posten som generalbygmester og øverste tilsynsførende ved de kongelige bygninger. Bygningsstilen i hans værker var renæssance, og han nød den aktive Kong Christian 4.s tillid, så han fik glæde af og del i kongens mange ideer om Københavns udvikling.

Blandt hans værker kan nævnes (i flere tilfælde ikke hele bygningen):

Han var far til arkitekten og billedhuggeren Hans van Steenwinckel den yngste og formodentlig til bygmesteren Oluf van Steenwinckel.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]