Harald Brix

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Harald Brix

Harald Brix.jpg

Personlig information
Født 25. februar 1841 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 28. maj 1881 (40 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Almen Kirkegård Rediger på Wikidata
Politisk parti Socialdemokratiet Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Redaktør, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Mindesten Almen Kirkegård, Aalborg

Harald Frederik Valdemar Brix (25. februar 1841 i København28. maj 1881 sammesteds) var en dansk politiker og redaktør. Sammen med sin fætter Louis Pio og Paul Geleff grundlagde han i 1871 en dansk afdeling af Den Internationale Arbejderforening, der blev udspringet for Arbejderbevægelsen i Danmark.

Brix udgav fra 21. juli 1871 sammen med Louis Pio ugebladet Socialisten. Han var kort tid forinden gået fallit med en boghandel og delte sin fætters ønske om at starte en dansk afdeling af Internationale.

I 1872, tre uger efter Slaget på Fælleden blev han idømt tre års fængsel for sammen med Pio og Geleff at have opfordret til samfundsomstyrtning. Efter sin løsladelse i 1875 begyndte han udgivelsen af et satirisk blad kaldet Ravnen. Dette resulterede i 1877 i en dom på fire år i forbedringshus, 21 måneder i fængsel og 1500 kr. i bøde for majestætsfornærmelse, blasfemi, opfordring til revolution og injurier.

Da han blev løsladt i 1880 begyndte han at udgive dagbladet Herolden, fra 12. februar til 20. september og igen fra 25. december til 19. marts 1881. De 7 år og tre måneders fængsel som han havde stået igennem havde imidlertid svækket Brix' helbred betydeligt, og han døde i 1881 kun 40 år gammel.

Han er begravet på Almen Kirkegård i Aalborg.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
DanskSpire
Denne artikel om en dansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker