Philips

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Philips
Philips logo new.svg
Siege Philips Amsterdam.jpg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Elektronik
Grundlagt 1891
Hovedsæde

Holland Holland

Eindhoven
Eksterne henvisninger
Philips.com

Philips er en hollandsk producent af teknologiske enheder, som eksempelvis VHS- og Video 2000-maskiner, cd-mediet og Senseo-kaffemaskinen. Virksomheden er hjemmehørende i Eindhoven.

Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) er et globalt firma med over 120.000 ansatte i flere end 100 lande og en årsomsætning på EUR 22.3 mia. i 2010. Koncernen består af tre overlappende sektorer: Healthcare, Lighting og Consumer Lifestyle. Varemærkeløftet er ”sense and simplicity”

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Philips opstod i 1891, da Anton og Gerard Philips grundlagde Philips & Co. i Eindhoven i Holland. Virksomheden begyndte at fremstille kultrådsglødepærer, og ved århundredeskiftet var Philips & Co. en af de største producenter i Europa. I 1910 var Philips med 2.000 medarbejdere den største arbejdsgiver i Holland.

På baggrund af den industrielle revolution i Europa etablerede Philips i 1914 sit første forskningslaboratorium, og virksomheden begyndte lanceringen af sine første nyskabelser inden for røntgen og radioteknologi. I årenes løb er listen over opfindelser vokset og indeholder mange teknologiske gennembrud, som har givet mennesker en mere indholdsrig hverdag.

Vigtigste opfindelser[redigér | rediger kildetekst]

  • 18911915 Philips begyndte med at fremstille kultrådsglødepærer.
  • 1918 lancerede Philips et medicinsk røntgenrør. Det blev begyndelsen på en opdeling af virksomhedens produktsortiment, og Philips begyndte at beskytte sine opfindelser med patenter på områder fra røntgenstråling til radiomodtagelse.
  • 1927 begyndte Philips at producere radioer.
  • 1932 havde Philips solgt en million radioapparater og var blevet verdens største radioproducent. Et år senere begyndte Philips at fremstille medicinsk røntgenudstyr i USA.
  • 1939 blev den første Philips elektriske barbermaskine lanceret
  • 1963 lancerede Philips kassettebåndet.
  • 1965 blev de første integrerede kredsløb fremstillet.
  • 1970’erne: Forskning i belysning bidrog til udvikling af de nye, energibesparende PL- og SL-pærer
  • 1983 kom Philips med en teknologisk milepæl: lanceringen af cd’en.

Philips videreudviklede cd-teknologi og lancerede i 1997 i samarbejde med Sony endnu en nyudvikling, som blev historiens hurtigst voksende elektroniske forbrugerprodukt: dvd’en.

Philips i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Som følge af importrestriktioner blev der i 1933 startet en egen produktion i Danmark. Philips Industri og Handels A/S blev hovedselskabet i den danske organisation med Philips Lampe A/S og Philips Radio A/S som bifirmaer. I en fabrik i Jenagade på Amager blev der fremstillet glødelamper, radiorør, radioapparater, neonrør, pladespillere, Philishave barbermaskiner, grammofonplader, telekommunikationsudstyr, lysarmaturer, båndoptagere og tv-apparater. Salgsafdelingerne og administrationen blev efter krigen samlet i "Industrigården" på Prags Boulevard 80, ligeledes på Amager.

I begyndelsen af 60'erne ændredes produktionsstrukturen i den internationale koncern, og Philips i Danmark kom til at stå for storproduktion af enkelte produkter. Foruden glødelamper og tv-måleudstyr drejede det sig bl.a. om kanalvælgere til tv-apparater.

Fabrikken i Jenagade blev senere udviklings- og produktionscenter for mobiltelefoner og navigationsudstyr til lystsejlere. Produktionen af mobiltelefoner i Danmark blev indstillet sommeren 1994, mens navigationsudstyret blev produceret til udgangen af 1996. Sideløbende hermed blev der produceret professionelt tv-måleudstyr på en fabrik i Brøndby til udgangen af 1997, hvor denne virksomhed blev udskilt fra koncernen.


Datterselskab[redigér | rediger kildetekst]

I marts 2011 købte Philips Dameca, en global udbyder af anæstesiapparater og andet operationstilbehør.[1]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

http://www.philips.dk/about/company/history/index.page

Noter[redigér | rediger kildetekst]

NederlandskSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Nederlandene er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Nederlandene