Hemmet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hemmet (by))
Spring til navigation Spring til søgning
Hemmet
Hemmet Station Flyvergraven
HemmetStation.JPG HemmetFlyvergravenDam.JPG
HemmetAktivitets&Kulturhus.JPG
Hemmet Aktivitets- & Kulturhus
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune
Sogn Hemmet Sogn
Postnr. 6893 Hemmet
Demografi
Hemmet by 328[1] (2020)
Kommunen 56.594[1] (2020)
 - Areal 1488,86 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.rksk.dk
Oversigtskort

Hemmet er en by i Vestjylland med 328 indbyggere (2020)[1], beliggende 6 km øst for Bork Havn, 14 km øst for Nymindegab, 12 km sydvest for Tarm og 15 km sydvest for Skjern. Byen hører til Ringkøbing-Skjern Kommune og ligger i Region Midtjylland.

Hemmet kirke, af Egon Clausen

Hemmet hører til Hemmet Sogn, og i byen ligger Hemmet Kirke, en romansk kirke fra 1100-tallet. Den har en særpræget renæssance-prædikestol, lavet før år 1600.

Byen ligger 5 km sydøst for sommerhusområdet Hemmet Strand ved Ringkøbing Fjord. Dette område er næsten vokset sammen med Skaven Strand mod nordøst, og mod sydvest er der også mange sommerhuse ved Bork Havn.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Hemmet har en Dagli'Brugs. Byen har ikke egen skole. De nærmeste skoler er folkeskolen i Nørre Bork, hvor der også er idrætshal, og friskolen i Sønder Vium, som Hemmet deler idrætsforening med: Hemmet-Sdr. Vium Idrætsforening (HSV-IF). Hemmet Børnehus er en selvejende institution, normeret til 8 børn i vuggestuen og 20 i børnehaven.[2] Hemmet Plejehjem har 20 lejligheder og 1 aflastningsstue.[3]

Hemmet Aktivitets- & Kulturhus blev indviet 13. august 2011 og anvendes til kulturelle og selskabelige arrangementer. Lokalerne kan lejes i 4 forskellige størrelser og har plads til 150 spisende gæster og 90 stående ved runde borde.[4]

Sogneforeningen i Hemmet forsøger at skabe udvikling i Hemmet Sogn ved at komme med ideer og tage kontakt til lokale myndigheder som fx Ringkøbing-Skjern Kommune for at sætte ting i gang eller holde øje med, at sognet ikke forbigås udviklingsmæssigt. Derudover arrangerer foreningen Sankt Hans aften ved Hemmet Havn og ældreudflugt den første tirsdag i august. Af tidligere opgaver, der er startet i Sogneforeningen, kan nævnes børnehaven, møllelauget og det flisfyrede fjernvarmeværk.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Målebordsbladet fra 1800-tallet bruger stavemåden Hemmed. I 1906 blev Hemmet beskrevet således: "Hemmet (1340: Hæmeth) med Kirke, Præstegd., Skole, Vandmølle, Andelsmejeri og Købmandshdl.;"[5] Målebordsbladet fra 1900-tallet viser desuden smedje, telefoncentral og to missionshuse.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Hemmet fik stationNørre Nebel-Tarm Jernbane (1913-40). Stationsbygningen er bevaret på Kirkestrædet 4.

Hemmet i litteraturen[redigér | redigér wikikode]

I Hemmet er forfatteren Egon Clausen født i 1940. Han har skrevet om Hemmet i bøgerne ”Under dine Vingers skygge” (Gyldendal 1992) , ”De levendes land” (Gyldendal 1994), ”Min far så engang en engel” (Gyldendal 2010) og ”Fodrejse ad tilgroede spor.” (Gyldendal 2012)

Mindelunden[redigér | redigér wikikode]

Ved Bandsbølvej i Houm Enge findes en mindelund for 7 engelske besætningsmedlemmer, der mistede livet 1. december 1943, da deres firmotorers bombefly under et togt fra Arlington i England til Frederikshavn blev skudt ned her af en tysk natjager. Flyet eksploderede, da det ramte jorden, og efterlod det vandhul, der ses i mindelunden. De dele af besætningen, der blev fundet, er begravet i Mindelunden i Esbjerg.[6]

Sogneforeningen har renoveret mindelunden samt vejen derud og arrangerer alsangsstævner derude 4. maj.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Hemmet Børnehus
  3. ^ Hemmet Plejehjem
  4. ^ Hemmet Aktivitets- & Kulturhus
  5. ^ Hemmet Sogn i J.P. Trap: Kongeriget Danmark, udarbejdet af H. Weitemeyer (3. udgave, 5. bind, 1906) s. 637
  6. ^ Mindelunden, Esbjerg

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]