Rækker Mølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rækker Mølle
Hanning Kirke Sædding Kirke
08-12-10-c2-Hanning (Ringkøbing Skjern).JPG Sædding kirke (Ringkøbing-Skjern).JPG
RækkerMølleStationVenteområde.JPG
Rækker Mølle Station, set fra skinnerne
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune
Sogn Hanning Sogn
Postnr. 6900 Skjern
Demografi
Rækker Mølle by 348[1] (2020)
Kommunen 56.594[1] (2020)
 - Areal 1488,86 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.rkmolle.dk
Oversigtskort

Rækker Mølle er en by i Vestjylland med 348 indbyggere (2020)[1], beliggende 11 km sydvest for Videbæk og 10 km nord for Skjern. Byen hører til Ringkøbing-Skjern Kommune og ligger i Region Midtjylland. Ganer Å løber gennem Rækker Mølle. I nyere tid er der sket en mindre udstykning både øst og vest for åen.

Sogne og kirker[redigér | redigér wikikode]

Bydelen nord for åen hører til Hanning Sogn. Hanning Kirke ligger 1½ km vest for byen. Bydelen syd for åen hører til Sædding Sogn. Sædding Kirke ligger 1 km nord for byen. Rækker Mølle Pastorat omfatter foruden Hanning og Sædding sogne også Bølling Sogn mod syd og mod nord Finderup Sogn, der indtil 1. oktober 2010 var et kirkedistrikt i Hanning Sogn. Rækker Mølle er den største by og det lokale centrum i disse 4 sogne, der også kaldes "Firkløveret".

Bryghus[redigér | redigér wikikode]

I 2006 startede nogle lokale bysbørn et mindre bryghus i byen. Siden blev bryggeriet solgt til en tysk brygmester, der startede produktionen igen i 2010.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Rækker Mølle Skolen har 160 elever, fordelt på 0.-6. klassetrin.[2] Sædding Efterskole er en kristen efterskole med tilknytning til Luthersk Mission, oprettet i 1974 med plads til 84 elever i en 9. klasse og to 10. klasser, rettet mod hhv. erhverv og gymnasium.[3]

Sædding Forsamlingshus er opført i 1906 og har 3 sale til 120, 45 og 30 personer.[4]

Købmandsgården lukkede ved udgangen af 2015, men er åbnet igen 30. juli 2016 med 1½ fastansat og betalte unge plus frivillige. Lokalt var der indsamlet næsten ½ mio. kr. for at sikre en drift uden renteudgifter.

Idræt[redigér | redigér wikikode]

Rækker Mølle har en stor idrætsforening i betragtning af sin størrelse. Rækker Mølle KFUM's Idræt, der især har en stor håndboldafdeling, har over 250 medlemmer og 50 frivillige.[5]

I byen afholdes hver sommer cykelløbet Tour de Rækker Mølle for at støtte Radio Ådalen i Skjern og med radioens medlemmer som arrangører.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt bestod bebyggelsen kun af Rekkergaard og Rekker vandmølle. I begyndelsen af 1900-tallet kom mejeri, smedie, missionshus og jordemoderhus til.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Rækker Mølle havde fra 1920 station på Skjern-Videbæk banen. Stationen hed Sædding Station, opkaldt efter sognet. Persontrafikken blev indstillet i 1955, læssesporet og krydsningssporet blev nedlagt i 1970, og godstrafikken mellem Skjern og Videbæk stoppede i 1981.

Stationsbygningen findes på Dyssevænget 40. Skinnerne ligger der stadig, og man kan køre lige forbi stationen på skinnecykler, der starter fra Herborg og udlejes i Astrup Købmandshandel.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]