Spjald

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Spjald
Spjald Skole Spjald Stadion
Spjald Skole.jpg Spjald Stadion.jpg
Brejninggaard.jpg
Brejninggaard
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune
Sogn Brejning Sogn
Postnr. 6971 Spjald
Demografi
Spjald by 1.353[1] (2021)
Kommunen 56.182[1] (2021)
 - Areal 1488,86 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.spjald.dk
Oversigtskort

Spjald er en by i Vestjylland med 1.353 indbyggere (2021)[1], beliggende ved primærrute 11 10 km nordvest for Videbæk. Byen ligger centralt placeret i området mellem Holstebro, Herning, Ringkøbing og Skjern. Helt præcist 28 km syd for Holstebro, 21 km nord for Skjern og 20 km nordøst for Ringkøbing. Byen hører til Ringkøbing-Skjern Kommune og ligger i Region Midtjylland. Spjald blev af Region Midtjylland kåret som årets landsby i 2009.[2]

Navnet (etymologi)[redigér | rediger kildetekst]

På gammelt dansk er Spjald et udtryk for en lille firkant, især med henblik på et firkantet markstykke i enden af en større mark, og sådanne firkantede markstykker lå der netop her i udkanten af Brejninggårds vestermark. To af stykkerne kaldtes Nørre- og Sønder Spjald. De ses på Brejninggårds udskiftningskort fra 1791. Man kender også udtrykket “at væve på spjald”.[3]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Spjald var i ældre tid en del af Brejning Hovedgårds område.[4] I 1800-tallet var der kun 3 gårde, hvor Spjald ligger nu: Søndergaard og Nørre Søndergaard vest for landevejen og Spjald øst for landevejen, hvor vejen til Højmose gik fra.[5]

Andelsbevægelsen - et mejeri som grundlag for en by[redigér | rediger kildetekst]

I 1888 besluttede en række landmænd fra Brejning, Hover og Nørre Omme sogne sammen med godsejer på Brejninggaard, H.G Koefoed, at danne andelsmejeriet Brejning Mejeri. Allerede i 1899 trådte Nørre Omme sogn ud af andelsmejeriet, herefter kendt som Brejning-Hover Andelsmejeri og senere Brejning-Muldbjerg Andelsmejeri. Mejeriet havde sit virke frem til 1988, hvor det blev nedlagt kort før sit 100 års jubilæum[6]. I 2019 blev mejeriet revet ned og på dets sted står nu en mindesten.

Mejeriet dannede grobund for et lokalt samfund, der fik navnet Brejning Mejeriby. Navnet ændrede sig til Spjald Stationsby i 1911 med jernbanens ankomst og til senere i 1921 blot at kaldes Spjald [7].

1910'erne - Jernbanen og overgangen til stationsby[redigér | rediger kildetekst]

Spjald fik i 1911 stationRingkøbing-Nørre Omme Jernbane. Stationen blev opkaldt efter gården Spjald og kom i starten til at ligge ensomt. Den første bebyggelse lå ved landevejen og hed Spjald Stationsby.[8] Banen blev forlænget fra Ørnhøj til Holstebro i 1925 og nedlagt i 1961. Stationsbygningen er tegnet af arkitekt Ulrik Plesner. Den er bevaret på Skolegade 43. Banetracéet er bevaret i begge retninger. Fra Åtoften går en banesti til Muldbjerg. 10. juni 2012 indviede man "Natursti via den gamle bane ved Spjald". Den følger banetracéet mod sydvest til vest for Kærhusvej og fortsætter til vest for Bilringvej, hvor den undervejs passerer små stykker gennemskæring og banedæmning. Bygningen har siden, at det var station udfyldt funktioner som posthus, politistation, privatbeboelse og systue.

Bygningen har siden omkring årtusindeskiftet fungeret som børnehjem med navnet Det Blå Hus. Børnehjemmet har plads til op mod seks anbragte børn og unge.

1960'erne - Spjald Flyveplads[redigér | rediger kildetekst]

I 2017 kunne Spjald Flyveplads fejre 50-års jubilæum; den blev altså til i 1967. Flyvepladsen består af en 640 meter lang græsbane[9], der ligger placeret syd for Spjald By omtrent 1 kilometer stik syd for Brejninggaard. Flyvepladsen fungerer i dag som alternativ plads og sikkerheds-flyveplads for Stauning Flyveplads. Pladsen var dog tæt på at lukke i 2014, da der var planer om at opføre fire møller af 140 meters højde i nærheden af flyvepladsen [10].

Flyvepladsen anvendes af hæren i mindre grad til skoleflyvning, og flyvepladsen anvendes i overvejende grad til modelflyvning af den lokale forening, Jydsk Luft Cirkus Spjald, der har eksisteret siden 1980[11].

1990'erne - Dækafbrænding på landsdækkende TV[redigér | rediger kildetekst]

Spjald kom på danmarkskortet i slutningen af 1990'erne, hvor byen blev kendt på landsdækkende tv for burn-out stævner, hvor politiet blev nødt til at gribe ind, hvilket resulterede i at flere deltagere blev bidt af politiets hunde.[12] Arrangementet foregik Kristi himmelfartsdag i 1996, hvor omkring 500 unge mennesker afholdte brændertræf. Arrangementet udviklede sig dog, hvorfor omkring 53 politibetjente, bidende politihunde og ét varselsskud kunne ses på landsdækkende TV. [13]

2000'erne - Byfornyelse og byforandring og Spjald Visionsplan 2020[redigér | rediger kildetekst]

I 2004 udkom en lokal arbejdsgruppe med et prospektudkast til byens fremtidige udvikling. Titlen på værket var "Visionsplan 2020 - Spjald". Værket skete som et svar på tidens centraliseringer, og det forsøgte at sætte rammerne for byens udvikling fremover. Af side 6 i planen fremgår et oversigtskort, der angiver nye arealer for henholdsvis boligområder, byfornyelse, fritidsområder, let byervherv og slutteligt industri.

Planen var ambitiøs, men en del af aspekterne fra planen kan ses i byens udvikling. Blandt andet kunne man i løbet af 00'erne se de nye boligområder Ådraget og Røjkum udvikle sig i det nordvestlige og sydvestlige Spjald. Nye ervhervsområder har ligeledes fulgt områderne udstukket i planen.

2000'erne - Årets landsby i Region Midtjylland[redigér | rediger kildetekst]

Spjald blev i 2009 kåret til årets landsby af Region Midtjylland. Indstillingen til prisen blev gjort af Vækstforum Midtjylland[14]. At Spjald skulle have titlen, blev af Region Midtjylland forklaret med, at den var givet på baggrund af den lokale aktivitet, hvor byens borgere gennem borgerindsamlinger havde fået udbygget fritids- og kulturlivet med renovering af Spjald Fritidscenter og et nyt kulturhus. Dette sammenholdt med et stabilt indbyggertal og en stigende mængde virksomheder gav Spjald titlen[15].

Prisen uddeles hvert år af regionsrådet i Region Midtjylland til en landsby eller gruppe af landsbyer, der viser nye veje til fornyelse og udvikling. Landsbyprisen er med til at sætte fokus landsbyer og lokalsamfund som attraktive steder at leve[16].

2010'erne - Byfornyelse og byforandring[redigér | rediger kildetekst]

I årene efter finanskrisen er der sket en del byforandring, specielt langs byens hovedgade. Spjald har som så mange andre landsbyer i løbet af årtiet været ramt af flere udfordringer med blandt andet eftervirkningerne fra finanskrisen, den stigende centralisering i detailhandelen og konkurrencen fra internethandelen. Dette har bevirket, at blandt andet tidligere omtalt bageri, byggemarked[17], købmand og flere bankfilialer[18][19] er lukket. Men når gammelt forsvinder, bliver der plads til nyt. Byens gamle børnehave blev opkøbt af SEBA (Spjald erhverv- og byudvikling ApS) og omdannet til ældreboliger, hvilket til gengæld frigav midler til kommunen, der byggede en ny børnehave i den sydlige udkant af byen. SEBA blev stiftet i 1986, og selskabet har i høj grad været primus motor for byens udvikling. Oprindeligt blev selskabet stiftet for at tiltrække flere industrivirksomheder til byen, men selskabet har hen over årene bredt sig ud over flere investeringsmuligheder. I 2018 stod selskabet blandt andet bag, at byens tidligere bageri, gamle slagter og nabobygning blev revet ned i byens midtby[20]. Selskabet har ligeledes stået bag nedrivningen af byens tidligere mejeri, boghandel og hjulpet med udstykninger i byens sydlige og nordvestlige del.

Som nævnt tidligere er byen fritidscenter også blevet renoveret og udbygget, og Spjald Fritidscenter fremstår i dag, som Ringkøbing-Skjern Kommunes mest udbyggede idrætsanlæg. [21] Renoveringen blev mulig gennem folkeaktier og lokal støtte, hvor der af et byggebudget på 15 millioner DKK til opførelse af nyt sundhedshus og renovering af fritidscenter, kun er fundet omkring 0,5 millioner DKK fra offentlige kasser[22]. Byens skole blev på samme tidspunkt renoveret for 22,5 millioner DKK[23].

Et af byens seneste eksempler på byforandring i byen er en vaskehal i byens centrum, der åbnede i april 2021[24]. Vaskehallen åbnede som en del af byens dagligvarebutiks, Superbrugsen Spjald, seneste udvidelse. Vaskehallen ligger på grunden, hvor byens tidligere bageri var placeret. Projektet har indebåret opkøbet af det tidligere bageri og to andre bygninger.

2020'erne - Byfornyelse og byforandring og en helhedsplan[redigér | rediger kildetekst]

Ved indgangen til 2020 stod byen efter 16 år og en finanskrise senere ved udløbet af den projektplan, Spjald Visionsplan 2020, som blev fremlagt i 2004. Mange af ideerne i planen er blevet til virkelighed, men udviklingen er langt fra, hvad man dengang forestillede sig. Til fremtidig udvikling i byen har man fremsendt ønske til Ringkøbing-Skjern Kommune om at få udarbejdet en helhedsplan, der skal udstikke retningen for fremtidig udvikling i byen. Her lægger man op til et fokus på forandringer i bymidten og byfornyelse. Helhedsplanen er vedtaget, og den forventes at være klar ultimo 2022[25][26].

Demografi og demografisk udvikling[redigér | rediger kildetekst]

Ved overgangen fra Brejning Mejeriby til Spjald Stationsby i 1911 husede byen 230 indbyggere voksende til 231 indbyggere i 1916 fordelt på 50 huse og gårde.[27] Byen fortsatte sin udvikling om end langsomt frem til verdenskrigen og tiden efter. Det var først i tiden efter1960 og frem, hvor byen, ligesom resten af landet, oplevede en markant befolkningsfremgang i byområdet.

Spjald - Befolkningstallets udvikling i perioden 1921 - 1965[28][29][30][31]
1921 1925 1930 1935 1940 1945 1950 1955 1960 1965
291 364 375 410 427 474 506 528 549 697

Med et indbyggertal på 1.353[32] var Spjald det sjette største byområde i Ringkøbing-Skjern Kommune i 2021. Byen er tæt forfulgt af Lem, der samme år have et indbyggertal på 1.322. Til sammenligning var Hvide Sande det femte største byområde i kommunen med et indbyggertal i 2021 på 2.876.

Spjald - Befolkningstallets udvikling i perioden 2010 - 2020[33][34]
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
1.294 1.266 1.271 1.309 1.263 - - 1.279 1.330 1.356 1.344 1.353

I de senere år har Spjald oplevet en yderligere omend svag vækst i befolkningstallet. Stigningen skal ses i lyset af, at befolkningstallet i kommunen i perioden har været faldende[35]. Kommunen forventer, at indbyggertallet i Spjald stiger til 1500 i 2028 [36]

Ringkøbing-Skjern Kommune - befolkningstallets udvikling i perioden 2010 - 2020[34]
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
58.439 58.068 57.892 57.529 57.093 57.042 57.139 57.022 57.005 56.930 56.594 56.182

Befolkningsfremskrivningerne, som kommunen har udarbejdet i samarbejde med den danske virksomhed COWI, viser, at kommunen forventer at miste yderligere 825 borgere frem mod 2032 [37].

Geografi og topografi[redigér | rediger kildetekst]

Geografisk placering[redigér | rediger kildetekst]

Geografisk er Spjald placeret midt i Vestjylland tæt på byen Videbæk (8 km). Fra byen er der mod syd 21 km til byen Skjern og blot 20 km til byen Ringkøbing i vestlig retning. Mod nord er der 28 km til byen Holstebro og i østlig retning 34 km til Herning. I de to sidstnævne byer kan det danske motorvejsnet nås. Byen Spjald gennemløbes af primærrute 11, der starter i Sæd ved den tyske grænse og har sin ende i Aalborg. I Spjald er primærruten benævnt "Hovedgaden".

Topografi[redigér | rediger kildetekst]

Spjald ligger på en såkaldt bakkeø ved navn Skovbjerg Bakkeø, der er Danmarks største med et areal på omtrent 15-1600 km2. Området består af gletsjer- og smeltevandsafleveringer fra næstsidste isted (Saale). Bakkeøen er omgivet af sletter fra sidste istid (Weichsel). Jordens bestående omkring Spjald er mest af sandet moræne. Dette er grunden til, at området i høj grad af præget af plantager og hede. Et af de højeste punkter på bakkeøen ligger lidt nord for Spjald. Punktet hedder Trehøje, og det ligger i den fredede lynghede Tiphede, og har en højde på 102 meter over havets overflade [38].

Byen omkranses af henholdsvis Hover Å i vestlig retning og Randbæk, der omkranser byen mod nord og øst.

Uddannelse og pasning[redigér | rediger kildetekst]

 • Spjald Børnehave og dagpleje med plads til 86 børn
 • Spjald Skole med skolegang fra 0.- til 9. klassetrin med et elevtal i 2020 på 319 elever[39] og 63 ansatte.[40]
 • Udover almindelig skolegang tilbyder skolen Tusindfryd, der er SFO for 0.-3. klasse, og Klubben, der er et fritidstilbud for 4.-6. klasse.
 • 2 km syd for byen ligger herregården Brejninggaard, som siden 1942 har været efterskole. Efterskolen har i 2020 et elevtal på 145 og tilbyder fra 9.-10. klassetrin.
 • 5 km nordvest for byen ligger Mercantec tidligere kendt som AMU Hoverdal, der tilbyder uddannelse inden for fyringsteknik, klima og ventilation, og kranføring.
 • Spjald Pleje- og aktivitetscenter med 51 plejeboliger og 10 ældreboliger.

Fritids- og aktivitetsliv[redigér | rediger kildetekst]

Spjald har over 23 aktive foreninger hovedsageligt centreret omkring fritidsaktiviteter. Listen tæller blandt andet en FDF-kreds, en jagtforening og ikke mindst byens fodboldklub, Spjald IF. I 2017 kunne DBU (Dansk Boldspil-Union) afsløre, at hver tredje af byens indbyggere er medlem af den lokale fodboldklub. Dette var det højeste procentvise medlemstal målt på tværs af Danmark[41]. I byen findes 8 græsbaner og 1 kunstgræsbane centreret i byens vestligste udkant.

Spjald Fritidscenter og Spjald Fritid[redigér | rediger kildetekst]

Mange af byens aktiviteter samles i byens fritidscenter (navn: Spjald Fritidscenter). Spjald Fritidscenters indendørs faciliteter består af hal, svømmehal, motionscenter, selskabslokaler, cafe, billiardklub og skydebane. Udendørs står to tennisbaner, petanquebaner, en centerbane til atletik og 8 græsfodboldbaner og 1 kunstgræsbane, der muliggøre den årlige afvikling af Ramsing Cup. Selve hallen blev opført 1966 og udvidet med svømmehal i 1972. Mange af byens foreninger er samlet i foreningen Spjald Fritid, der blandt andet samler fitness, tennis, håndbold- og svømmeklub.

Af anden art nævnes musikforening, Spjald-Grønbjerg Musikforening, med både enkelt og holdundervisning i egne lokaler, en borgerforening, sommerspil og mange andre.

Natur[redigér | rediger kildetekst]

Området omkring Spjald er kendetegnet af marker og natur med Brejning Krat, Kiddal - og Hoverdal plantage i umiddelbar nærhed og Åparken beliggende i byen, der blandt andet indeholder en kommunal hundeskov. Yderligere kan man vest for byen finde Hover Å, der har et rigt fauna og fiskeliv.

Den 10. juni 2012 indviede man "Natursti via den gamle bane ved Spjald". Den følger det gamle banetrace mod sydvest til vest for Kærhusvej og fortsætter til vest for Bilringvej, hvor den undervejs passerer små stykker gennemskæring og banedæmning.

Syd for byen omkring området ved herregården, Brejninggaard, finder man en flot egeskov, der gennemrisles af bække, der udspringer fra et af Vestjyllands rigeste kildevæld. En opdæmning har skabt Brejninggaard , der er et tidligere reservoir for en vandmølle, der tidligere lå på stedet. Der er natursti hele vejen fra Spjald og ud til herregården.

Kultur og seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Sportsstævner[redigér | rediger kildetekst]

Bedst kendt er Ramsing Cup, der for første gang blev afholdt i 1981 og som i 2021 har 40 års jubilæum. Stævnet afvikles ved Spjald Fritidscenter, som er Ringkøbing-Skjern Kommunes mest udbyggede idrætsanlæg. [21] Stævnet afvikles ved hjælp af omkring 450 frivillige, der sørger for rammerne for de normalt over 3000 deltagende spillere. [42] Cuppen er primært for B- og C-hold med en grænse for antal deltagende hold på omkring 270. I løbet af cuppen afvikles mere end 700 kampe på mere end 20 baner, og byen vokser med 5000-6000 mennesker i løbet af cuppens varighed[43].

Andre stævner:

 • Spjald - Landbobank Cup
 • 10-4 Cup Spjald
 • Ridestævne

Museum og lokalhistorisk arkiv[redigér | rediger kildetekst]

Spjald har sit eget museum kadet Brejning Egnsmuseum og Lokalhistorisk Arkiv, der holder til på byens gamle skole, opført i 1935. Museet har sin egen hjemmeside, der kan besøges på http://www.egnsmuseum.dk/. Hjemmesiden byder på beskrivelser af byens udvikling og billeder helt tilbage til starten af 1900-tallet.

Lyngsmose-fæstningen[redigér | rediger kildetekst]

Lyngsmose-fæstningen vest for Spjald

Lyngsmose-fæstningen er en 2000 år gammel befæstning fundet vest for Spjald. Denne er sammen med Borremose-fæstningen ved Års de ældst kendte borge i Danmark. Befæstningen blev fundet i 1977 fra luften, da kornet voksede bedre i de gamle voldgrave omkring fæstningen. Det sande omfang af fundet blev dog først opdaget i perioden 1999 til 2002, hvor stedet blev undersøgt. Her fandt man ud af, at området indeholdte en befæstet landsby fra Keltisk jernalder (100 år f.kr.).

Landsbyen bestod af 15 langhuse og to mindre huse omringet af en vold med tilhørende voldgrav. Bunden af voldgraven var tæt beplantet af spidse træpinde, der ville have gjort enhver forcering af denne smertefuld. I stedet skulle man anvende én af de fire porte i befæstningen for adgang.

Lidt nord for Lyngsmose-fæstningen findes en gruppe af gravhøje, der er dateret 3500-4500 år tilbage i tiden. Oprindeligt var der 13 gravhøje, men kun 9 er bevaret til den dag i dag[44].

Brejning kirke og Væggerskilde kirke[redigér | rediger kildetekst]

Væggerskilde kirke ligger øst for Spjald i væggerskilde sogn, der blev udskilt fra Brejning sogn i 1916 - samme år som kirken blev opført. Det var dog først i 2010, at sognet har fungeret selvstændigt. Kirken fremstår hvidtmalet med rødt tegltag[45].

Spjald er beliggende i Brejning Sogn, hvor Brejning Kirke har hjemme. Kirken ligger i landsbyen Brejning, der er placeret 2 km syd for Spjald. Brejning kirke stammer tilbage fra 1100-tallet, men den er blevet udbygget over flere omgange. Kirken, som den fremstår i dag, har romansk skib og kor, sengotisk tårn og våbenhus samt en tresidet apsis dateret til 1581. [46] Kirken bærer præg af at have tilhørt den nærliggende herregård, Brejninggaard. Dette ses på kirkens østgavl, hvor initialerne for Hans Lange og Johanne Skram (tidligere ejere af Brejninggaard) sammen med årstallet 1581 er lavet i terrakottaplader - de samme,som faceudsmukning på Brejninggaard er lavet af. Har man besøgt byen Aarhus og set dens domkirke, vil man føle en grad af genkendelse, da Lange-slægtens våbenskjold også pryder Aarhus domkirkes forside. Våbenskjoldet viser tre roser indrammet af et skjold.

Herregården Brejninggaard[redigér | rediger kildetekst]

Brejninggaard var i middelalderen ejet af Bispen fra Ribe stift, men ejendommen overgik i 1500-tallet til kongen, der solgte den til familien Lange. Herregården forblev på Lange-familiens hænder i mere end 100 år. Mest kendt er Hans Lange, der giftede sig med Peder Skrams datter. Under deres ejerskab omgik herregården en større forandring - og ligeså førnævnte Brejning Kirke. Ejendommens karakteristiske hovedbygning stammer blandt andet fra Hans Langes renovering og udbygning i 1564. Herregården har dog gennemgået flere ombygning, nedrivninger og tilbygninger sidenhen[47]. I dag fremstår herregården omgivet af voldgrav, skov og sø, men omgivelserne bærer også stor præg af, at skolen i 1942 blev omdannet til efterskole, der stadig drives på stedet den dag i dag. Her forefindes flere idrætsanlæg.

Brejninggaard er en af de få herregårde, der er tilbage i Vestjylland. Landsdelen har altid haft en mindre tilstedeværelse af disse end andre, men landsdelens herregårde blev hårdt ramt af spekulanter i 1700-tallet grundet landsborereformerne. Med stavnbåndets ophør kunne man udstykke de store herregårde, hvilket blev gjort i så stor stil, at økonomien bag de store bygningsværker ikke kunne opretholdes og mange blev nedrevet[48].

Spjald Kulturhus[redigér | rediger kildetekst]

Spjald kulturhus er opført i 2001. Huset er opført på ønske af byens borgere, der oplevede pladsmangel i forholdene omkring deres musikforening og oplevelsen af mangel på et egentligt forsamlingshus. Huset, der foruden sin faste lejer, Spjald-Grønbjerg Musikforening, lejes ud til private fester, møder, koncerter og kan lejes med eller uden betjening. Kapaciteten er cirka 200 spisende gæster eller 300 foredrags- eller koncertgæster. [49] Der afholdes løbende kunstudstillinger, koncerter og mere i kulturhuset.

Andre begivenheder[redigér | rediger kildetekst]

De forskellige foreninger i byen byder i løbet af året op med blandt andet sommerspil (teater) i Åparken, påskearrangement, juletræstænding og juleoptog.

Bykunst[redigér | rediger kildetekst]

Herunder ses et udsnit af kunstværker udstillet rundt omkring i Spjald. Det er ikke alle værker, der er med.

Politik og kommune[redigér | rediger kildetekst]

Kommunalt tilhørsforhold[redigér | rediger kildetekst]

Spjald ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune, der arealmæssigt er Danmarks største. Hovedbyerne i kommunen er Ringkøbing og Skjern. Spjald er den sjette største by i kommunen[32]. Siddende borgmester i Ringkøbing-skjern kommune siden 2018, Hans Østergaard, bor i Spjald. [50] Hans Østergaard er medlem af partiet Venstre.

Før strukturreformen i 2007 var Spjald en del af Videbæk Kommune, der i 1970 var dannet af tre sognekommuner, Brejning, Nørre Vium-Herborg og Vorgod[51]. Hovedbyen var Videbæk, og Spjald var det anden største byområde i den daværende kommune.

Ligesom resten af landet har Spjald oplevet et stigende centraliseret kommunalt tilhørsforhold gennem tiden. Udviklingen kan ses i tabellen herunder. Tabellen angiver navn, årstal, arealmæssig størrelse og folketal.

Befolkningstal og areal[52][53][54]
Brejning Sognekommune Videbæk Kommune Ringkøbing- Skjern Kommune
Folketal (år) 2.229 (1963) 12.107 (2006) 56.182 (2021)
Areal 74,28 km2 289,19 km2 1.494,56 km2
År (ukendt oprindelse - 1969) (1970 -2006) (2007 - nu)

Kommunalopdeling og kommunestrategi[redigér | rediger kildetekst]

Spjald er udpeget af Ringkøbing-Skjern Kommune som lokalcenterby. Inddelingen i kommunen er hovedbyer, lokalcenterbyer og landsbyer. Kommunes strategi er at koncentrere væksten omkring hovedbyerne, Ringkøbing, Skjern-Tarm, Videbæk og Hvide sande. Kommune vil dog gerne se en udvikling af boligformål, erhvervsformå og offentlige formål i mindre omfang i lokalcenterbyerne.

Af andre lokalcenterbyer i kommunen findes Lem, Tim, Kloster, Vorgod-Barde og Troldhede, Fjelstervang og Søndervig. Borris er udpeget til i fremtiden at overgå til status af lokalcenterby. De resterende bysamfund i kommunen er kategoriseret som landsbyer[36].

Stemmefordeling ved kommune- og folketingsvalg[redigér | rediger kildetekst]

Den stemmeberrettigede befolkning i Spjald kan siges at være overvejende "blå" i deres politiske tilhørsforhold. Resultatet af kommunevalget i 2021 kan ses i tabellen herunder. Stemme procenten var i 2021 på 72,77%, hvilket betyder, at 1.673 af de 2.299 stemmeberettigede afgav deres stemme.

Stemmefordeling, kommunalvalget 2021[55]
V A K C D F O J Ø B I
Procent, % 47,1 19,6 13 5,3 5,1 4,4 2,9 0,8 0,7 0,6 0,5
Antal stemmer 778 323 214 87 84 72 48 14 12 10 9

*V = venstre; A = Socialdemokratiet; K = Konservative; D = Nye Borgerlige; F = SF; O = Dansk Folkeparti; J = Fjordlisten; Ø = Enhedslisten; B = Radikale Venstre; I = Liberal Alliance.

Ved folketingsvalget i 2019 var stemmeprocenten i Spjald på 86,47%, hvilket betyder at 1.866 af de 2.158 stemmeberettigede afgav deres stemme. Af afsnittet kan altså læses at antallet af stemmeberettigede i er steget med 141 personer fra 2019 til 2021.

Stemmefordeling, folketingsvalget 2019[56]
V A K C D F O P Ø B Å I E
Procent, % 41,4 17,9 10,5 5,1 1,5 4,3 9,4 1,6 1,5 3,8 1,1 1,6 0,3
Antal stemmer 767 331 195 95 27 79 175 30 28 71 20 29 5

*V = venstre; A = Socialdemokratiet; K = Konservative; D = Nye Borgerlige; F = SF; O = Dansk Folkeparti; P = Stram Kurs; Ø = Enhedslisten; B = Radikale Venstre; I = Liberal Alliance; E = Klaus Riskær Pedersen

Erhverv og handelsliv[redigér | rediger kildetekst]

Seneste tælling af erhvervs- og handelsliv viste i 2020, at byen kan tælle over 1.000 arbejdspladser. Byens erhvervsliv er samlet i foreningen Erhvervsgruppen Spjald, der har til formål at fremme lokalområdets handel, håndværk og industri til glæde for både medlemmerne og områdets beboere[57].

Landbrug[redigér | rediger kildetekst]

Byens erhvervsliv synliggøres hurtigt ved ankomst til byen fra nord, øst eller syd, hvor man ikke kan undgå at bemærke de to foderstoffer, henholdsvis DLG Vestjylland og Vestjysk Andel. Spjald har, som beskrevet i tidligere afsnit, til alle tider været en by præget af landbrug, hvilket byen stadig er. Begge foderstoffer kan spore deres histore tilbage til starten af 1900-tallet. Byens mejeri er som beskrevet tidligere nedlagt og fjernet, men virkede som grundsten for byens opståelse. Landbruget er samlet i foreningen Landbrug Spjald. Foreningen støtter tiltag i byen og modtog i år 2007 Dansk Landbrugs Initiativpris.[58]

Større erhverv og handelsliv[redigér | rediger kildetekst]

Af større arbejdspladser i Spjald kan nævnes KP Komponenter med mere end 200 arbejdspladser i byen. Virksomheden har udover sit hovedsæde i Spjald fabrikker i USA og Sverige. I 2019 havde virksomheden 50 års jubilæum[59].

Industrien og ervhervslivet er hovedsageligt koncentreret i byens østlige del med tilkørsel fra øst fra Kildevej eller ved hjælp af Engvang eller Højmosevej fra hovedgaden. Der er øst om Spjald reserveret et areal til en fremtidig omfartsvej, der skal lede primærrute 11 rundt om byen. Etablering af omfartsvejen er dog ikke planlagt, og det vides ikke hvornår, at denne kommer. Arealet har været reserveret siden 1990'erne.

I den sydlige ende af byens hovedgade, væk fra de andre industrien, findes byens anden større arbejdsplads, DK MULTI-WEAR (også kendt som billig-arbejdstøj.dk). Virksomheden startede i 2010[60] og vandt i 2021 prisen for Årets bedste digitale omstilling[61]. Udover førnævnte består byens handelsliv i øjeblikket af mere end 20 forretninger. En af Spjalds ældste handelsdrivende er Ramsing Shoppingcenter, der i år 2020 havde 100 års jubilæum. I denne forbindelse var der fest, og der blev opstillet et mindesmærke, der fremgår af artiklens afsnit omkring bykunst. Shoppingcenteret og består af kæderne Svane-køkkenet, Lampeland, Kop og Kande samt Hvidt og Frit. [62] Shoppingcenteret er ligesom resten af handelslivet primært koncentreret omkring hovedgaden, primærrute 11.

Miljø og klima[redigér | rediger kildetekst]

Området omkring Spjald er kendetegnet af megen landbrugsjord og lav befolkningstæthed, hvorfor det måske ikke er underligt, at der i området er mange vindmøller. Specielt et område nord for byen Sandbæk/Fjaldene, hvor der i dag forefindes en vindmøllepark bestående af 18 vindmøller. Dog er disse af ældre dato og bliver snart udskiftet af fem større møller.[63] Der findes også anselige vindparker vest og syd for byen.

CO2-neutal by i 2020[redigér | rediger kildetekst]

Spjald Fjernvarme- og Vandværk opnåede i 2020 at blive helt CO2-neutrale i deres produktion ved hjælp af biogas og varmepumpe-anlæg. Biogassen produceres på et lokalt biogasanlæg anlagt i 2016. Anlægget producerer årligt 2,3 millioner kubikmeter metangas, der bliver dannet af restafgrøder fra markerne omkring byen. Disse behandles på anlægget, der sender gassen videre til kraftvarmeværket i byen. Efter afgasning står biogasanlægget tilbage med biogasgylle, der igen anvendes på markerne. [64] [65] [66]

Spjald Fjernvarme producerer omkring fire procent af Ringkøbing-Skjern Kommunes fjernvarmeforbrug.[67]

Solcelleanlæg på Spjald Fritidscenter[redigér | rediger kildetekst]

På taget af Spjald Fritidscenter er monteret et 1100 kvadrameter stort anlæg. Anlægget blev installeret og taget i brug i 2013. Anlægget blev finansieret gennem lån og har kostet 2,3 millioner DKK. Årligt producerer anlægget omkring 150.000 kWh, hvilket er omkring 50 procent af hallens årlige elforbrug på omkring 290.000 kWh[68].

Forsøg med biokul[redigér | rediger kildetekst]

I 2021 startede et forsøg i Spjald gennemført af Vestjysk Landboforening, Bygholm Landbrugskole, Ringkøbing-Skjern Kommune og en lokal landmand. Forsøget er støttet af EU. Forsøget skal teste hvilken effekt biokul har på afgrøderne. Kullet spredes ud på marken, hvor forventningen er, at det skal binde CO2 i jorden. Forsøget løber indtil sommeren 2021[69][70].

Kendte personer med tilknytning til Spjald[redigér | rediger kildetekst]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
 2. ^ Thorø, Marianne (28. januar 2010). "Spjald er årets landsby". Herning Folkeblad (aoh.dk)
 3. ^ Lund, Johannes: Brejning Sogn i gamle dage - fortællinger af Johannes J. Lund, Brejning-vækkerskilde kirkeblad
 4. ^ Matrikelkort (Original 1) 1818-1851
 5. ^ Geodatastyrelsen: Høje målebordsblade 1842-1899
 6. ^ Lund, J. (n/d): Brejning sogn i gamle dage, side 50, Brejning Egnsmuseum (http://doccdn.simplesite.com/)
 7. ^ (2019): Mejeri blev starten på Spjald By - og nu har det fået en mindesten. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (https://dbrs.dk/)
 8. ^ Geodatastyrelsen: Lave målebordsblade 1901-1971
 9. ^ Breum, H. (2017): Smukt vejr til folk med flyvske planer. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (https://dbrs.dk/)
 10. ^ (2017): Jubilæum for lille flyveplads. Herning Folkeblad (https://www.herningfolkeblad.dk/)
 11. ^ Jydsk Luft Cirkus Spjald: kluboplysninger, 2021. (http://www.modelflyveklubber.dk/jydsk-luft-cirkus-spjald/kluboplysninger.aspx)
 12. ^ Svendsen, Jesper (2010): Spjald fra dækafbrænding til mønsterby, DR NYHEDER (www.dr.dk)
 13. ^ Olander, Torben (2003): Ro på røgen i Spjald. Berlingske. (https://www.berlingske.dk/).
 14. ^ Thorø, Marianne (2010): Spjald er årets landsby. Herning Folkeblad (www.herningfolkeblad.dk)
 15. ^ Region Midtjylland (2010): Spjald fejret med cool cash og kage
 16. ^ Region Midtjylland (2020): Generelt om landsbyprisen
 17. ^ Gregersen, Rasmus (2012): 10-4-koncernen lukker tømmerhandel. Wood-Supply (www.wood-supply.dk)
 18. ^ TV MIDTVEST (2010): vestjyskBANK lukker afdelinger. (www.tvmidtvest.dk)
 19. ^ Sørensen, Peter (2014): Landbobanken lukker filialen i Spjald. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (www.dbrs.dk)
 20. ^ Jensen, Sara (2018): For mange huse står tomme: Her river de den gamle slagter ned. TV MIDTVEST (www.tvmidtvest.dk)
 21. ^ a b Spjald IF: Ramsing Cup. (www.spjaldif.dk)
 22. ^ Sørensen, Peter (2014): Private penge. Når hverken regionen eller kommunen vil støtte, så må Spjald jo selv finde pengene. Dagbladet Ringkøbing-Skjern. (www.dbrs.dk)
 23. ^ Sørensen, Peter (2011): Spjald: Det ser ud til, at der er afsat penge nok på budgettet til den planlagte ombygning og tilbygning på Spjald Skole. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (www.dbrs.dk).
 24. ^ Sørensen, Peter (2021): Indvielse af vaskehal sætter punktum for Superbrugsen i Spjalds projekt til fem millioner. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (www.dbrs.dk).
 25. ^ Osmundsen, P. (2021): Landsbyer i kø for at få en helhedsplan: Nye navne er kommet på prioriteringslisten. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (https://dbrs.dk/)
 26. ^ Teknik- og miljøudvalget (2021): Prioritering af helhedsplaner for byerne 15-040273. Ringkøbing-Skjern Kommune (https://www.rksk.dk/)
 27. ^ Folketællingen 1916, s. 74
 28. ^ Folketællingen 1935, s. 182
 29. ^ Folketællingen 1940, s. 133
 30. ^ Folketællingen 1960, s. 201
 31. ^ Folketællingen 1965, s. 19
 32. ^ a b Danmarks Statistik (2021): Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn
 33. ^ Danmarks statistik: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter (2006-2014)
 34. ^ a b Danmarks Statistik: Folketal 1. januar efter byområder og landdistrikter, køn, alder og tid (2010-2021), 760-11029 Spjald (www.dst.dk)
 35. ^ Danmarks Statistik (2018): Analyse - indbyggere og jobs samles i byerne. (www.dst.dk)
 36. ^ a b Ringkøbing-Skjern Kommune (2017): Kommuneplan, Side 80-84. (www.rksk.dk)
 37. ^ "Ringkøbing-Skjern Kommune (2020): Befolkningsudvikling og befolkningsprognose. (www.rksk.dk)" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 3. maj 2021. Hentet 3. maj 2021.
 38. ^ Kuhlman, Hans (2013): Trehøje. Den Store Danske (www.denstoredanske.lex.dk)
 39. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 13. april 2021. Hentet 13. april 2021.
 40. ^ "Spjald Skole". Arkiveret fra originalen 24. marts 2016. Hentet 20. juni 2016.
 41. ^ Larsen, Mads (2017): Stort potentiale i frivilligheden. DBU Jylland (www.dbujylland.dk)
 42. ^ Munk, Christian (2021): Ramsing Cup i 2021 bliver en skrumpet udgave: Der arbejdes med flere forskellige scenarier. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (www.dbrs.dk)
 43. ^ Hansen, F. (2017): 263 hold deltager i Ramsing Cup. Herning Folkeblad (www.herningfolkeblad.dk/artikel/6daa058c-f8f7-4d1f-af2e-e085cf0bd5fe/)
 44. ^ Land, By og Kultur (2015): Lyngsmose-fæstningen og Hover Ådal. Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing-Skjern Museum.
 45. ^ Brejning og Væggerskilde Kirker (n/a): Væggerskilde sogn. (www.brejning-kirke.dk/pages/132/væggerskilde-sogn/)
 46. ^ Gødning, Preben (2017): Brejning Kirke - Ringkøbing. Den Store Danske (www.denstoredanske.lex.dk)
 47. ^ Danmarks Naturfredningsforening: Brejninggaard og Bækbodam. (https://www.fredninger.dk/).
 48. ^ Hansen, F. (2017): Det vestjyske herregårdslandskab. Dansk Center for herregårdsforskning & Region Midtjylland. (www.herregaardskortet.dk/cases/loenborggaard/de-vestjyske-herregaardes-skaebne/).
 49. ^ J., K (2012): historie. Spjald Kulturhus (www.kultur-hus.dk)
 50. ^ Pedersen, Klaus (2019): Store afstande: Han er borgmester i Danmarks største kommune. TV MIDTVEST (www.tvmidtvest.dk)
 51. ^ Social- og indenrigsministeriet (1970): Bekendtgørelse om landets inddeling i amtskommuner og kommuner. (www.retsinformation.dk)
 52. ^ https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=20702&sid=areal1968
 53. ^ Danmarks Statistik: Statistisk Årsbog 2006, http://dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=9335&sid=bef
 54. ^ De Kommunale Nøgletal. Økonomi- og Indenrigsministeriet. Sidst læst: 2021-04-19
 55. ^ KMD (2021): Kommunal- og regionsrådsvalg 2021, Spjald. KMD. (https://www.kmdvalg.dk/)
 56. ^ KMD (2019): Folketingsvalg den 5. juni 2019, Spjald. KMD. (https://www.kmdvalg.dk/)
 57. ^ http://www.spjald.dk/erhverv
 58. ^ Pilegaard, Elin. (2007): "Landbruget Spjald" vil også med på håndboldbanen. Landbrugsavisen (https://landbrugsavisen.dk/)
 59. ^ Expressbureaut (2019): KP Komponenter runder de 50 år: I dag er der 340 medarbejdere. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (www.dbrs.dk).
 60. ^ Billig-arbejdstøj.dk: Om os https://billig-arbejdstoj.dk/information/om-os
 61. ^ Lindahl, Marie (2021): Spjald-virksomhed med robotlager til millioner vinder pris: - Vi bliver taget seriøst. TV MIDTVEST (https://www.tvmidtvest.dk)
 62. ^ Poulsgaard, Kaj. (2020): Ramsing fylder 100 år - men er stadig en ung butik. Ugeposten Skjern Tarm (https://ugeavisen.dk/).
 63. ^ Skydt, Ole (2017): Nej til 10 vindmøller på 150 meter. Herning Folkeblad (www.herningfolkeblad.dk).
 64. ^ Hagelskjær, R. & Skov-Jensen, M. (2019): Restafgrøder og gylle skal gøre vestjysk by CO2-netural. DR Nyheder (www.dr.dk).
 65. ^ Skydt, Ole (2020): Spjald er helt 100 pct. CO2-neutral. Herning Folkeblad (www.herningfolkeblad.dk)
 66. ^ Kristensen, Uffe (2021): Biogas gør landsby CO2-neutral. Maskinbladet (www.maskinbladet.dk).
 67. ^ Osmundsen, Poul (2019): Penge tilbage i Spjald: Fjernvarmekunder har indbetalt 678.000 kroner for meget. Dagbladet Ringkøbing-Skjern (www.dbrs.dk)
 68. ^ Herning Folkeblad (2014): 100.000 kWh fra centrets tag. (https://www.herningfolkeblad.dk/)
 69. ^ Svenstrup, Søren (2021): Vestjysk landmand forsøger med nedgravet biokul. AGRIWATCH (https://agriwatch.dk)
 70. ^ Birk, Ulla (2021): Stort forsøg startet denne uge: Biokul spredt ud på marker i Spjald. Landbrugsavisen (https://landbrugsavisen.dk/)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]