Lønborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lønborg
Missionshuset Lønborg Station
LønborgMissionshus.JPG LønborgStationVejsideN.JPG
VostrupEfterskoleSV.JPG
Den nu lukkede Vostrup Efterskole
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune
Sogn Lønborg Sogn
Postnr. 6880 Tarm
Demografi
Lønborg by 249[1] (2022)
Kommunen 56.203[1] (2022)
 - Areal 1488,86 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.rksk.dk
Oversigtskort

Lønborg er en by i Vestjylland med 249 indbyggere (2022)[1], beliggende 18 km nordøst for Nørre Nebel, 5 km vest for Tarm og 8 km sydvest for Skjern. Byen hører til Ringkøbing-Skjern Kommune og ligger i Region Midtjylland.

Lønborg hører til Lønborg Sogn, og Lønborg Kirke ligger i den nordlige ende af byen på en banke oven for Skjern Ås delta. Kirken kan ses viden om og har indvendig en hel hvælving med kalkmalerier. I den sydlige ende af sognet ligger naturområdet Lønborg Hede.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

2½ km sydvest for Lønborg ligger landsbyen Vostrup. Lønborg og Vostrup har flere fælles faciliteter og fælles foreninger: borgerforening, husholdningsforening og Vostrup Gymnastik- og Ungdomsforening.

  • Lønborg-Vostrups Fælleshus rummer en squashbane og en hal med volleybane og 3 badmintonbaner.
  • Vostrup Forsamlingshus har en stor sal og en lille sal.
  • KFUM-spejderne har en spejderhytte 1 km øst for Vostrup.
  • I Indre Missions missionshus Bethania i Lønborg er der møder et par gange om måneden, bibelstudiekredse og juniorklub mandag aften for børn i 4.-6. klasse.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1904 blev Lønborg og Vostrup beskrevet således: "Lønborg (1231: Lønæburgh, 1340: Linburgh), ved Landevejen, med Kirke, Præstegd., Skole, Missionshus (opf. 1897), Mølle og Andelsmejeri;...Vostrup, ved Landevejen, med Skole og Forsamlingshus (opf. 1899);"

Kommunen[redigér | rediger kildetekst]

Egvad Sogn var anneks til Lønborg Sogn og havde altså ikke egen præst. De to sogne udgjorde Lønborg-Egvad pastorat, men de var to selvstændige sognekommuner i 1966, da de indgik i Egvad Kommune, der blev dannet ved en af de frivillige kommunesammenlægninger forud for kommunalreformen i 1970. Egvad Kommune blev ved strukturreformen i 2007 indlemmet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Stationsbyerne[redigér | rediger kildetekst]

Både Lønborg og Vostrup fik stationNørre Nebel-Tarm Jernbane (1913-1940). Begge byer nåede kun at vokse lidt i banens korte levetid. Ifølge det lave målebordsblad fra 1900-tallet fik de dog telefoncentraler.

Stationsbygningerne er bevaret på Tarmvej 35a i Lønborg og Krogen 1 i Vostrup. Bøelvej i Lønborg er anlagt på banens tracé.

Vostrup Efterskole[redigér | rediger kildetekst]

Vostrup Efterskole blev grundlagt i 1990 og specialiserede sig i teater og musik. Den investerede stort i faciliteter hertil, bl.a. et musikhus, som lokale foreninger også kunne benytte. Men skolen måtte lukke 1. juli 2017 efter gennemførelsen af den traditionelle sommerlejr. Der var kun tilmeldt 34 elever i det følgende skoleår, og der skulle være mindst 55 for at konkurs kunne undgås. Skolen havde 13 ansatte.[2]

Koncerthuset der ligger i forbindelse med bygningerne der dannede rammen for Vostrup Efterskole, blev igennem årene besøgt at flere kendte, primært danske, orkestre såsom TV-2, Anne Linnet og Allan Olsen mv.

Kendte personer[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Rahbek, Anita (1. juli 2017). "Vi kan ikke bære at lukke midt i et skoleår”. JydskeVestkysten (jv.dk)

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]