Henning Holck-Larsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Henning Holck-Larsen

Henning Holck-Larsen 2008 stamp of India.jpg

Personlig information
Født 4. juli 1907 Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Død 27. juli 2003 (96 år) Rediger på Wikidata
Mumbai, Maharashtra, Indien Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forretningsperson Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ramon Magsaysay-prisen (1976),
Padma Bhushan Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Lotus Templet i New Delhi er opført af Larsen & Toubro Construction Group 1980-86

Henning Holck-Larsen (født 4. juli 1907Frederiksberg, død 27. juli 2003 i Mumbai, Indien) var en dansk ingeniør, direktør, generalkonsul og den ene af grundlæggerne af det indiske ingeniørfirma Larsen & Toubro (L&T), der i dag er en af Indiens største og mest velrenommerede virksomheder med 35.000 ansatte i 2007 og en omsætning i 2008 på omkring 7 mia. US$.

Henning Holck-Larsen blev student fra Metropolitanskolen i 1925 og blev cand.polyt. fra Den Polytekniske Læreanstalt i 1930. Han blev ansat i F.L. Smidth og kom på rejser til F.L. Smidth-koncernens internationale aktiviteter i bl.a. Estland, Persien og senere også til Indien. Sammen med sin studiekammerat Søren Kristian Toubro grundlagde han i 1938 agenturvirksomheden Larsen & Toubro i Bombay (i dag Mumbai). Virksomhedens importerede først danske industrimaskiner som mejerimaskiner fra Silkeborg Maskinfabrik (det senere Pasilac) og køleanlæg fra Atlas, som virksomheden tilpassede til indiske virksomheder.

Virksomheden har senere udviklet sig til et industrikonglomerat, der importerer og producerer alt fra daglige husholdningsartikler til nøglefærdige virksomheder, herunder mejerier, cementfabrikker, kunstgødningsanlæg, havneanlæg og boligblokke. Virksomheden har endvidere udvidet med en international software-sektion, der bl.a. udfører opgaver for danske KMD (tidl. Kommunedata).

Henning Holck-Larsen og Søren Toubros måde at importere teknologi og know-how til Indien på blev dybt respekteret, fordi den medtog social ansvarlighed for at sikre både boliger samt sundheds- og uddannelsesfaciliteter i de områder, hvor firmaet etablerede sine virksomheder. Mens mange andre internationale virksomheder blev isoleret og trak sig ud af Indien gennem 70'erne og 80'erne på grund af den stærke indiske protektionisme og industrielle selvforsyningsstrategi, havde Larsen & Toubro ordrebøgerne fulde. Henning Holck-Larsen blandede sig aldrig i politik, og det var hans strategi, at der skulle være indere på firmaets ledende poster.

I 1976 blev Henning Holck-Larsen tildelt Ramon Magsaysay Award (også betegnet "Asiens Nobelpris") for den humane måde, han havde indført teknologien til Indien. Det medfølgende pengebeløb gav han videre til Indira Gandhis Fond for Naturkatastrofer. Han var Kommandør af Dannebrog og modto Christian X's Erindringsmedalje.

Henning Holck-Larsen trådte tilbage som formand for Larsen & Toubro i 1980, men vendte tilbage med titlen Chairman Emeritus for at beskytte aktiekapitalen og firmaets andre store værdier. Han betegnede Indien som sit "adopterede fædreland" og delte i de senere år sin tid ligeligt mellem Danmark og Indien. Holck-Larsen døde som 96-årig i 2003 på Breach Candy Hospital i Mumbai. Han blev hædret med et indiske frimærke udsendt i sommeren 2008, hvorpå han stod foran skitsetegninger af det smukke Lotus Tempel (Bahai Temple) i New Delhi, som er opført af Larsen & Toubro Construction Group i 1980-86.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]