Henrik Skov Kristensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Henrik Skov Kristensen (født 29. december 1953) er en dansk historiker, ph.d. med speciale i besættelsestiden. Han er overinspektør ved Nationalmuseet og leder af Frøslevlejrens Museum. Han har udgivet flere bøger om Danmark under 2. verdenskrig. Henrik Skov Kristensen er gift med overlæge Siv Leivdal og bosat i Sønderborg.

Baggrund, uddannelse og arbejdsliv[redigér | redigér wikikode]

Henrik Skov Kristensen blev student fra Struer Statsgymnasium i 1974. Han blev cand.mag. i historie og engelsk fra Århus Universitet i 1985. og ph.d. fra samme sted i 1988. Fra 1984-89 var han medstifter af og leder af Museet for Besættelsen i Århus og fra 1988-89 var han endvidere forskningsstipendiat ved Statens Humanistiske Forskningsråd. Siden 1989 har han været ansat som leder af Frøslevlejrens Museum, i dag med titel af overinspektør ved Nationalmuseet, som Frøslevlejrens Museum er en enhed under. Skov Kristensen har som museumsmand haft ansvaret for opbygningen af flere faste udstillinger, ligesom han har medvirket ved opbygningen af særudstillinger, fx ”Spærretid”, som blev vist i 2005-2006 i Nationalmuseets Egmonthal. Endelig har Skov Kristensen fungeret som censor i faget historie ved landets universiteter siden 2002, ligesom han i 2003 var ekstern lektor ved Århus Universitet.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

Henrik Skov Kristensen har, som en af de første besættelsestidshistorikere af den generation, som ikke selv har oplevet krigen, medvirket til at nytegne billedet af den danske besættelsestid. Allerede i studietiden udførte han sammen med to medstuderende, Claus Kofoed og Frank Weber, grundige arkivstudier i primært Storbritannien vedrørende vestallierede luftangreb i Danmark under 2. Verdenskrig. Dette arbejde klarlagde ikke kun en lang række faktiske hændelser, det gav fx også ny viden om de allieredes opfattelse af den danske jernbanesabotages militære betydning. I årene efter ansættelsen i Frøslevlejren har Skov Kristensen koncentreret sin forskning primært til emner vedrørende besættelsestiden i Sønderjylland i almindelighed og Frøslevlejren/Fårhuslejren i særdeleshed. Vigtigst er hans forskning i retsopgøret mod og interneringen af dele af det tyske mindretal i Fårhuslejren efter krigen. Her konkluderer han bl.a., at det opgør med nazismen og dens ledere, som har fundet sted i Tyskland, kun i mindre grad er blevet gennemført i det tyske mindretal i Sønderjylland. Skov Kristensen har skrevet og redigeret flere bøger, ligesom han har leveret en lang række bidrag til antologier, samleværker, leksika og tidsskrifter.

Bøger[redigér | redigér wikikode]

  • Bomber over Danmark: vestallierede luftangreb under 2. verdenskrig, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2012 (Nyskrevet og -redigeret og opdateret udg. af nedenstående fra 1988)
  • Straffelejren: Fårhus, landssvigerne og retsopgøret, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, i samarbejde med Nationalmuseet, 2011
  • Grethe Bartram: fra kommunist til gestapoagent, Nyt Nordisk Forlag, 2010
  • Dødsdømt: Flemming Helweg-Larsens beretning, Gyldendal 2008 (udg. i samarbejde med Ditlev Tamm)
  • Det tyske mindretal og Fårhuslejren: retsopgøret på museum, Jysk Selskab for Historie, 2005
  • Spærretid, Nationalmuseet, 2005 (sammen med Esben Kjeldbæk og Henrik Lundbak)
  • Sønderjylland under krig og besættelse, Historisk Samfund for Sønderjylland, 2003 (sammen med Hans Schultz Hansen)
  • En station på vej til helvede, Historisk Samfund for Sønderjylland, 2002 (2. udgave 2010)
  • Als og Sundeved 1940-1945, Historisk Samfund for Als og Sundeved, 1995 (2. udgave i 2005) (sammen med Inge Adriansen)
  • Skov Kristensen, Henrik: Vestallierede luftangreb i Danmark under 2. Verdenskrig. Århus: Aarhus Universitetsforlag, 1988. 2 bd. (sammen med Claus Kofoed og Frank Weber)

Kilder[redigér | redigér wikikode]

DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi