Hoseas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Profeten Hoseas

Hoseas er den første profet af de tolv små profeter. Hoseas (hebraisk: Hōsjea) er en forkortelse af Hosjaja, der betyder „frelst af Jah; Jah har frelst“.


Hoseas som Profet
Skribent af : Hoseas' bogen.
Skrevet i : Samaria (Området)
Fuldført : Efter 745 f.v.t.
Spænder over: Før 804 f.v.t. – efter 745 f.v.t.

Om Hoseas[redigér | redigér wikikode]

Der åbenbares kun lidt om Hoseas selv i bogen, der bærer hans navn. Hoseas var Beeris søn, og levede i en tid, hvor Israels folk tilbad guden Baal, en gud der symboliserede naturens frugtbarhed. Han var profet i 59 år, meget længere end de andre små profeter. Hoseas skrev bogen i Samaria (Området)

Familieliv

Den mest iøjnefaldende detaile læses i det anden vers i Hoseas første kapitel, nemlig at han fik at vide at han skulle giftes med en skøge ved navn Gomer. (Hoseas 1:2) Hun føder en søn ved navn Jizreel.[1] Der siges om ham at „Jizreels dag bliver stor“. (1:10, 11) Dette antyder at tjente Gud lige som sin far. Senere får Gomer to andre børn, en datter ved navn Lo-Ruhama[2] og en søn ved navn Lo-Ammi [3] At disse to sidste bliver nævnt som Gomers børn, og ikke Hoseas børn, antyder at Gomer har været utro mod Hoseas. Betydningen af deres navn tyder på at Gud havde forkastet dem.

Profetiske domme imod[redigér | redigér wikikode]

Hans profetier drejer sig næsten udelukkende om Israel, herunder Israels stamme Efraim og Israels hovedstad Samaria. Jerusalem nævnes dog ikke.

Dateret[redigér | redigér wikikode]

I det første vers fra Hoseas' bog bliver det nævnt at Hoseas tjente som Guds profet i meget lang tid, nemlig fra nær afslutningen af Israels konge Jeroboam II’s regeringstid og frem til Ezekias af Judas regeringstid. Beregningen viser at han var profet fra ikke senere end 804 f.Kr.. til efter 745 f.Kr., altså mindst 59 år.

Andre profeter på den tid Hoseas var profet for Gud var Amos (Amos 1:1), Esajas (Es. 1:1), Mika (Mika 1:1) og Oded (2 Krøn. 28:9).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • ‘Ordet og Israel’ oktober 1999

Fodnote[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jizreel betyder „Gud vil så sæd“
  2. ^ Lo-Ruhama betyder „der vil ikke blive vist hende barmhjertighed“
  3. ^ Lo-Ammi betyder „ikke mit folk“.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

www.annasromguide.dk/ om profeterne

Hoseas’ Bog