Obadias' Bog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bibelens bøger
Obadias' Bog
Bergen Marienkirche - Fresko Propheten 3a.jpg
Fresko i Mariekirken i BergenRügen
med afbilding af Obadias med indskriften
"På Zions bjerge vil der være frelse"
(Auf dem Berge Zion wird eine Errettung sein).
Information
Forfatter Profeten Obadias
Genre Profeti
Apokalyptik
Historie
Status Kanonisk
Originalsprog Hebraisk
Aramaisk
Tidlig datering 607-500 f.Kr.
Indhold
Centrale temaer Domsord over kongeriget Edom
Kontekst
Del af skriftsamling Ketuvim (jødisk)
Profeterne (kristen)
Det Gamle Testamente
Forrige skrift Amos' Bog
Næste skrift Jonas' Bog
Bibelen
Gud kommer til Obadja i hans drøm,, fransk manuskriptillustration fra 1200-tallet

Obadias' bog med sine blot 21 vers, er Obadias´ bog den korteste bog i Det Gamle Testamente. Bogen, der et profetisk skrift, er ikke overraskende skrevet af profeten Obadias, som er den 4. af De tolv små profeter. Man mener, at bogen er fuldført omkring 607 f.Kr.

Obadias´ syn drejer sig især om domsprofetier over det lille kongerige Edom.

Budskabet[redigér | redigér wikikode]

Bogen er skrevet kort tid efter en fjendtlig erobring af Jerusalem. Ved denne erobring benyttede edomittene anledningen til at berige sig selv ved at plyndre jødiske hjem. Desuden blev jødiske flygtninge taget til fange og udleveret til fjenden. Bogen er et anklageskrift mod Edom for dette og er skrevet i en meget dramatisk tone.

Som en straf for edomittenes handlinger under denne erobring, profeterede Obadias at Gud ville udslette Edom som nation. Videre profeterede Obadias at jøderne en dag skal få lov at vende tilbage til Jerusalem.

Profeten[redigér | redigér wikikode]

Vi ved meget lidt om Obadias som person. Bogen giver ingen oplysninger om hans familiebaggrund eller bosted. Navnet betyder «Herrens tjener» og var et meget brugt navn i datidens jødedom.

Antikkens jødiske historieskriver Josefus hævder imidlertid at Obadias var kong Akabs slotshøvding.[1]. Talmud hævder derimod at Obadias var en edomittisk proselyt[2]. Men begge opplysninger anses for lidt sansynlige af mange forskere.[3]

Datering af bogen[redigér | redigér wikikode]

Man ved ikke med sikkerhed om og i givet fald hvornår Obadias levede. Man kender til to erobringer af Jerusalem som kan passe med profetiens indhold, og dette kan hjælpe til at datere bogen.

Den første erobring skete ved arabere og filistere under Kong Jorams regeringstid ca 850 f.Kr. Hvis denne dateringen er korrekt, er Obadias den ældste af de profetiske bøger i Det gamle testamente. Imidlertid er det kun et mindretal af forskere som støtter denne tidlige datering.[4]

Den anden erobring som kan passe med bogens indhold, skete ved babylonerne i 587 f.Kr. Bogens indhold har mange lighedstræk med profeten Jeremias' domsord over Edom.[5] Dette bruges ofte som argument for at det er den samme hændelse som beskrives ag de to profeter. Bogen er i så fald forfattet en gang i 500-tallet f.Kr.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jf. 1. Kongebog kapitel 18
  2. ^ «The Babylonian Talmud, Boston: The Talmud Society», side 376,
  3. ^ Illustrert Bibelleksikon, Bind 1, side 89, Studiebibelen AS, Ski 1990
  4. ^ Illustrert Bibelleksikon, Bind 1, side 90
  5. ^ Profeten Jeremia 49, 7-22

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]