Habakkuks Bog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fragmenter af Habakkuks Bog i manuskript fra det 1. århundrede

Habakkuk er en bog i Det Gamle Testamente; både i den kristne kanon og den jødiske kanon. Bogen beskriver profeten Habakkuks syner. Der er ingen tidsangivelse; men ud fra det, som står om den politiske situation, kan man antage, at den er skrevet omkring 610 f.Kr.. Det gør Habakkuk til samtidig med Jeremias.

Indholdet er kultprofeti: profetier, som bruger litterære former fra de kultiske handlinger blandt andet i templet i Jerusalem. Det er spekuleret i, om Habakkuk måske havde en funktion ved templet. Et vigtigt træk ved bogen er, at der ikke bliver talt i Guds navn eller på vegne af Gud.

Habakkuk bliver citeret fem gange i Det Nye Testamente. Det bliver regnet for meget for et så lille skrift. I Septuagintas oversættelse af Habakkuks Bog findes også forklaringen på, at Jesus i krybben er afbildet mellem en okse og et æsel – noget som ikke har støtte i juleevangeliet.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Reidar Hvalvik og Terje Stordalen, Den store fortellingen. Om Bibelens tilblivelse, innhold, bruk og betydning, Det Norske Bibelselskap, Oslo, 1999. ISBN 82-541-0545-6
  • Rolf Rendtorff, The Old Testament: An Introduction, Fortress Press, Philadelphia, 1991. ISBN 0-8006-2544-7

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Habakkuks bog hos Det danske Bibelselskab

BibelSpire
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion