Huntingtons sygdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Huntingtons sygdom
Klassifikation
Neuron with mHtt inclusion.jpg
Et mikroskopi billede af neuroner (gule) med kerneinklusioner (orange), som opstår under sygdomsprocessen.
SKS DG10

, DF02.2

ICD-10 G10, F02.2
ICD-9 333.4, 294.1

Huntingtons Sygdom (tidligere kendt som "Huntingtons chorea" (fra græsk khoreia "dans")) er en fremadskridende arvelig demenssygdom (dominant nedarvning), der først viser sig i voksenalderen. Ofte er chorea eller sanktvejtsdans et af de tidlige symptomer. Det er muligt at teste for tilstedeværelse af genet for Huntingtons chorea i familier med sygdommen.

I dag lider omtrent 2,5 millioner afrikaanere af sygdommen. Mange af dem nedstammer fra hollandske emigranter, der sejlede til Sydafrika i 1652. Adskillige studier har vist, at emigranternes anfører Willem Schalk van der Merwe eller hans kone Elsje Cloete var bærer af Huntingtons chorea. [1] Tragisk nok har det resulteret i, at sygdommen nu er langt mere udbredt blandt afrikaanere end blandt andre. [2]

Forekomsten af ​​neurodegenerative lidelser, såsom Alzheimers sygdom, Parkinsons sygdom og Huntingtons sygdom (HD) er i stigning. Mens ætiologier for disse lidelser er forskellige, er en række fælles mekanismer, der ligger til grund for deres neurodegenerative komponenter blevet belyst, nemlig neuroinflammation, excitotoxicitet, mitokondriel dysfunktion og reduceret trofisk støtte.

Nuværende behandlinger fokuserer på behandling af symptomer og forsøger at forsinke udviklingen af ​​disse sygdomme, men der er i øjeblikket ingen helbredelse.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ ahg_363.tex
  2. ^ Harald Eia og Ole Martin Ihle: Født sånn eller blitt sånn? (s. 241), forlaget Gyldendal, Oslo 2010, ISBN 978-82-05-39895-5

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]