Hypertension

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Flytteforslag
Denne side er foreslået flyttet til Forhøjet blodtryk. Klik her for at se flytteforslaget.
Hypertension
Klassifikation
Grade 1 hypertension.jpg
Et blodtryksapparat der viser arteriel hypertension.
SKS DI10, DI11, DI12, DI13, DI15
ICD-10 I10, I11, I12, I13, I15
ICD-9 401

Hypertension eller Forhøjet blodtryk. Som oftest taler man om arteriel hypertension, altså forhøjet blodtryk i arterierne. Ved hypertension er blodtrykket kronisk over 140/90 mmHg.[Kilde mangler]

Arteriel hypertension deles op i primær (essentiel) og sekundær hypertension. Ved den primære hypertension er der ikke en kendt tydelig årsag til det høje blodtryk, mens sekundær hypertension skyldes andre lidelser der påvirker hjerte, nyrer, arterier eller det endokrine system.

Hypertension øger risikoen for en hel række sygdomme, herunder apopleksi, akut myokardieinfarkt, hjertesvigt, arterielle aneurysmer og kronisk nyresvigt.

Der findes flere grupper lægemidler til behandling af hypertension. Disse omfatter bl.a. beta-blokkere, ACE-hæmmere, angiotensin II-antagonister, calciumantagonister og diuretika.

Hvad er årsagen til forhøjet blodtryk[redigér | redigér wikikode]

Der er to typer af blodtryk, primære og sekundære, som defineres som årsagerne til sygdommen.[1]

Primær hypertension har ingen specifikke årsager. Men der er mange risikofaktorer, der kan øge en persons chancer for at udvikle forhøjet blodtryk. Der er her tale om arvelige årsager, usundt mad - bestående af fødevarer med højt salt eller fedt, mangel på motion, alder, stress eller alkoholmisbrug.

Sekundær hypertension er sædvanligvis et resultat af et sundhedsproblem (f.eks. lupus), medicin (smertestillende) eller hormonale tilstande (f.eks. Cushings syndrom).

Symptomer på højt blodtryk[redigér | redigér wikikode]

Forhøjet blodtryk giver sjældent symptomer i starten. Først når tilstanden begynder at forårsage andre helbredsproblemer, er det muligt at afgøre, om du er i fare eller ikke.  Derfor kan det være vanskeligt at opdage sygdommen. Det er derfor, det er vigtigt at besøge sin læge regelmæssigt for helbredsundersøgelser. På den måde så de kan tage et par blodtryksmålinger og tilstanden kan diagnosticeres og behandles korrekt. I meget sjældne tilfælde kan hypertension f.eks. forårsage symptomer som: Hovedpine, Sløret syn, Stakåndethed, og Næseblod.[2]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Sygdom Stub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.


  1. ^ Forhøjet blodtryk / Højt blodtryk (hypertension)
  2. ^ Hvilke symptomer er der på forhøjet blodtryk?