Ivan den Grusomme af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Viktor Vasnetsov: Ivan 4. (1897)

Ivan 4. (russisk: Иван IV Васильевич, tr. Ivan IV Vasilevitj), også kendt som Ivan den Grusomme (russisk: Ива́н Гро́зный, tr. Ivan Groznyj; 25. august 153018. marts 1584) var den første russiske hersker som tog titlen zar. I Rusland er han også kendt som Ivan Vasiljevitj. Tilnavnet 'Den Grusomme' dækker fint, men skyldes en fejlagtig oversættelse af hans russiske tilnavn; en mere korrekt oversættelse er 'Gudsfrygts konge' eller 'den Frygtindgydende'. Det er i forskellige former et på den tid meget brugt tilnavn til en monark som med magt udfører Guds vilje.

Han var rigere end nogen europæisk monark på sin tid og havde stor betydning for udviklingen af zardømmet. Årsagen til at han blev kaldt Ivan den Grusomme, var at han brugte tortur, fangenskab og henrettelser i omfattende grad mod sine politiske fjender. Det var ikke uset på den tid. Blandt hans specialstyrker var De sorte ulve fra Georgien særlig frygtet for deres grusomhed.[Kilde mangler]

Den russiske forfatter Lev Tolstoj beretter levende om Ivan den Grusomme gennem flere af sine romaner.

Nationalmuseet i København ligger for øvrigt inde med et samtidigt portræt af Ivan den 4.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Russiske zarer Efterfølgende:
Vasilij 3.
1505-1533
Fjodor 1.
1584-1598
Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi