Jesu fødsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jesu fødsel malet af Mikael Toppelius i Kempele Kirke (bygget mellem 1688 og 1691) i Pohjois-Pohjanmaa (Norra Österbotten) i Oulus len, Finland.
Jesu fødsel, Anskuelsestavle fra 1889.

I Bibelen findes beretningen om Jesu fødsel i Det Nye Testamente, som bl.a. består af de fire evangelier Matthæusevangeliet, Markusevangeliet, Lukasevangeliet og Johannesevangeliet.

At Jesus var født i Betlehem, erfares i Matthæus- og Lukasevangeliet, men det fremgår ikke af de hellige skrifter, hvilken dato Jesus blev født.[1] De to omtalte synoptiske evangelister (som skrev uafhængigt af hinanden) har således kendt en tradition herom, og de har været opmærksomme på det påfaldende i, at Jesus ikke desto mindre voksede op i Nazaret. De har forklaret denne ejendommelighed på hver på sin måde: Lukas, som lader Josef og Maria have deres hjem i Nazaret (hvor bebudelsen finder sted), motiverer flytningen til Betlehem med den af kejser Augustus beordrede folketælling. Matthæus antyder ikke noget om, at familien rejste til Betlehem; man får indtryk af at denne by var deres hjem. Først efter flugten til Egypten (foranlediget af Herodes' massakre på de uskyldige børn – en episode som Lukas ikke kender) lader Matthæus familien flytte til Nazaret. Af disse og andre grunde må det sluttes, at de to evangelisters beretninger om Jesu fødsel ikke begge kan være historiske i alle enkeltheder.

Det er bemærkelsesværdigt, men ofte overset, at Paulus, til trods for den centrale plads, som Jesus har i hans breve (som er skrevet inden Paulus' død i 60'erne), intet beretter om Jesu liv eller virksomhed forud for den sidste nadver. Om Jesu fødsel høres kun, at "da tidens fylde kom, sendte Gud sin søn, født af en kvinde, født under loven" (Gal 4,4). Paulus siger således intet om, at Jesus var født af en jomfru. Enten har han ikke kendt denne tradition (som ikke er bevidnet før i slutningen af 1. århundrede), eller han har misbilliget traditionen, fordi den mindede ham om hedenske religioner. Hvis dette er sandt, så har Jesus' forældre været gift, og ikke kun trolovet. En anden ligeså logisk mulighed er, at Paulus ikke nævner det, da han allerede regner med at galatermenigheden ved dette, og ikke ser det vigtigt at nævne det i Gal 3, der jo handler om, hvordan Guds søn gør os til Guds børn ved at løskøbe os fra lovens trællekår. Paulus' breve er ikke en fortælling om Jesu liv, men blot løsninger på menighedernes stridigheder og problemer, der ikke handler om tvivl angående Jesu liv, men derimod om forståelsen af frelsen, loven, nadveren og lignende.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]