Paulus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Paulus (Bibelen))
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Paulus (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Paulus)
Rembrandts maleri af Paulus.

Apostlen Paulus (født Saulus ca. 10 e.Kr., død 64 e.Kr. eller 67 e.Kr. kaldes Hedningeapostlen i Rom 11:13; Gal 2:8).

Han og Simon Peter var de betydeligste missionærer i kirkens tidlige historie og de vigtigste første kristne. I modsætning til de 12 apostle kendte Paulus ikke Jesus, men blev omvendt ved at se den opstandne Jesus (1 Kor 15:8-9). Han understregede, at hans aposteltitel skyldtes dette syn. "Jeg har heller ikke modtaget eller lært det af et menneske, men ved en åbenbaring af Jesus Kristus." (Gal 1:12); i følge Apostlenes Gerninger så han synet på vejen til Damaskus.

13 breve i Det Nye Testamentes bøger tilskrives Paulus[1]. Han er den næststørste bidragyder til Det Nye Testamente (efter Lukas hvis to bøger udgør næsten en tredjedel af Det Nye Testamente). Siden oldtiden har ægtheden af de enkelte breve været diskuteret. De sikre breve indeholder den tidligste systematiske gennemgang af kristne doktriner og giver viden om kirkens tidlige år. De regnes for de ældste dele af Det Nye Testamente.

Paulus beskrives udførligt i Apostlenes Gerninger, som tilskrives evangelisten Lukas, så det er muligt at sammenligne hans liv der med hans egne beretninger i brevene. De er hovedsageligt skrevet til de menigheder, han har grundlagt eller besøgt. Han var berejst og besøgte Cypern, Lilleasien (det moderne Tyrkiet), Makedonien, Grækenland, Kreta og Rom, hvortil han bragte evangeliet til jøderne og siden til hedningerne. Brevene er fyldt med vejledning til kristne om troen og livet som kristen. Han fortæller ikke meget om Jesu liv og undervisning, da hans kendskab til Jesus primært stammer fra hans åbenbaring. Først efter tre år som kristen besøger han menigheden i Jerusalem. Hans mest direkte reference er om Den sidste nadver (1 Kor 11:17-34) og Jesu død og opstandelse (1 Kor 15). Han henviser sparsomt til Jesu undervisning. Det rejser spørgsmålet om sammenhængen mellem Paulus' beretning om Jesus og evangeliernes. Synspunktet er, at Paulus' Kristus er en anden end den Jesus, som er kendt fra evangelierne. Det er bl.a. fremsat af Adolf Harnack. Paulus giver det første skriftlige vidnesbyrd om forholdet mellem den kristne og den opstandne Jesus, om hvad det vil sige at være kristen og om kristen spiritualitet.

Paulus' indflydelse på kristen tænkning er betydeligere end nogen anden nytestamentlig forfatter.[2]

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Paulus var skriftklog (rabbiner) i Jerusalem og tilsluttede sig farisæerne som rabbinerelev. Han citerer den græske oversættelse af det gamle testamente frem for den hebræiske tekst; sandsynligvis for at nå de græsktalende. Han var – som en del af det jødiske synedri – med til kristenforfølgelser, men efter synet af den opstandne Jesus, der kaldte ham som apostel og missionær, blev han kristen.

Han blev døbt i Damaskus og indledte en omfattende mission i Grækenland og Lilleasien, som holdt ham beskæftiget resten af livet.

Tidligt liv[redigér | rediger kildetekst]

Paulus' omvendelse malet af Jean Fouquet.

Ifølge (ApG 9,30); (ApG 11,25) og (ApG 22,3) var Paulus født i Tarsus i Kilikien i Lilleasien i det nuværende Tyrkiet under navnet Saulus, "... omskåret på ottendedagen, israelit af fødsel, af Benjamins stamme, hebræer af hebræere ..." (Fil 3:5). Paulus nævner ikke stedet i sine skrifter. Han arvede fra sin far den meget eftertragtede romerske statsborgerret og benyttede sig flere gange af de privilegier, den gav ham, fx da han appellerede sin dom i Judæa til Rom (ApG 22,25) og (ApG 22,27-29). Han studerede i Jerusalem under rabbi Gamaliel, velkendt fra andre kilder fra Paulus' tid. Han var en af alle tiders største skriftkloge. Han forsørgede sig selv på sine rejser og når han prædikede ved at arbejde som teltmager (1 Kor 9:13-15) og (ApG 18,3-2).

Første gang vi møder ham i Det Nye Testamente, er han vidne til Stefans martyrium i ApG 7:57-8:3. Han var, som han selv skriver, en ivrig forfølger af den kristne kirke (1 Kor 15:9), hvis medlemmer var jøder eller jødiske proselytter, indtil hans oplevelse på vejen til Damaskus, som førte til hans omvendelse. Paulus bruger sin oplevelse af mødet med Jesus som bevis på sin autoritet som apostel (1 Kor 15:3-8 og Gal 1:11-24). Begivenheden omtales tre gange i Apostlenes Gerninger:

Først selve hændelsen (ApG 9,1-20), hvor han falder til jorden pga. et lysglimt og en stemme, der siger "Saul, Saul, hvorfor forfølger du mig?". Kun han hører den.

Anden gang da Paulus fortæller om hændelsen for menigheden i Jerusalem (ApG 22,1-22).

Tredje gang er ved Agrippa II's hof (ApG 26,1-24). Hvor den blændede Paulus bliver fulgt ind til Damaskus, hvor disciplen Ananias giver ham synet tilbage, og Paulus bliver døbt.

I 55 blev han arresteret af romerne efter uroligheder i Jerusalem og blev som fange sendt til Rom. Her blev han i år 64 (eller 67) henrettet under Neros kristenforfølgelser.

Lære[redigér | rediger kildetekst]

Paulus kaldes ofte kirkens første teolog – han gennemtænkte indholdet af den kristne opstandelsestro og Kristi offerdød.

Centralt i Paulus' forkyndelse var, at Jesus var den forjættede Messias, som på alles vegne havde lidt soningsdøden: mennesket var frikendt for Guds dom pga. Jesu død.

Det handlede ikke om gerningsretfærdighed som hos jøderne, for der var en ny pagt. De kristne var det sande Israel. Som medlem af den kristne kirke var man med i et universelt fællesskab, hvor dåben og ikke den jødiske omskærelse var tegnet.

Paulus' forkyndelse vakte heftig debat i kirken, der bestod af tidligere hedninger og jøder. Skulle den helt bryde med Moseloven, og skulle der være forskellige regler for jødekristne og hedningekristne? Spørgsmålet blev diskuteret på apostelmødet i Jerusalem og resultatet faldt ud til fordel for Paulus'.

Han var den ledende skikkelse i kirkens 1. århundrede, og det er hans fortjeneste, at kristendommen førtes ind i den hellenistiske bykultur og lagde grunden til en verdensreligion.

Gennem hans forkyndelse stod det klart, at kristendommen ikke længere var en jødisk sekt.

Grav[redigér | rediger kildetekst]

Vatikanet meldte den 8. december 2006 at have fundet Skt. Paulus' grav i Rom under et alter i katedralen Sankt Paulus Uden for Murene, og at gravkammeret kan dateres til år 390. Udgravningerne blev sat i gang i 2002 for at finde Paulus, der ifølge overleveringen blev begravet her, hvor der blev bygget en kirke. Hans kiste, der ses for første gang i 1700 år, bærer inskriptionen "Paolo Apostolo Mart": Til Paulus, apostel, martyr.

Breve[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Paulus' breve

Vores kendskab til Paulus' lære skyldes primært de breve han sendte til menighederne.

Adskillige af dem menes ikke at være skrevet af Paulus. Følgende breve anses i almindelighed for ægte: Romerne, 1. og 2. Korintherne, Galaterne, Filipperne, 1 Thessaloniker og Filemon. Følgende breve kan næppe være skrevet af Paulus selv: 1. Timotheus, 2. Timotheus og Titus. De sidste breve (2. Thessaloniker, Kolossenserne og Efeserne) er muligvis skrevet af Paulus, selv om der er noget, der taler for at de er senere. Ægtheden af brevene har været diskuteret i hele kristendommens historie. 13 breve, som er medtaget i den danske bibel, er udtryk for, hvilke breve kirken anså for ægte, da Bibelen, som vi kender den i dag, blev samlet. Danske bibler har tidligere haft et brev til Laodikenserne. Syriske og armenske bibler har et 3. Korintherbrev.

Noter og kilder[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ Hebræerbrevet tilregnes normalt ikke Paulus pga. strukturforskelle og fraværet af Paulus' navn. Det har været diskuteret siden Origenes (ca. 200).
  2. ^ Oxford Dictionary of the Christian Church ed. F. L. Lucas (Oxford) opslag: St. Paul