Jomfrufødsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mariae bebudelse. Malet af Giovanni da Fiesole i 1433-1434.

Jomfrufødsel er betegnelsen for det kristne dogme, at Jesus blev undfaget ved Helligånden og født af en jomfru og er den udbredte opfattelse i al traditionel kristendom. Denne forståelse henter sit belæg i Matthæusevangeliet og Lukasevangeliet, der begge fortæller, at Maria blev gravid ved Helligånden. I modsætningen til mange øvrige religioner skal jomfrufødslen forstås i strikteste forstand uden nogen naturlig eller overnaturlig farfunktion. At Helligånden skulle komme over hende (overskygge hende) hentyder ikke til nogen seksuelt akt men til en gerning parallelt til skabelsen og frelseshistorien. Det skal altså forstås som et under, det sker med Maria.

Historisk[redigér | rediger kildetekst]

Dato for jomfrufødslen kendes ikke fra de hellige skrifter.[1] Den romerske kejser reintroducerede fejringen af guddommen Sol Invictus i år 274, således at fejringen kom til foregå hvert år den 25. december.[1] Fejringen af guddommen Sol Invictus blev inspiration for de kristne, hvor de i 300-tallet e.Kr. begyndte at fejre deres guddoms fødselsdag, Jesu fødselsdag, den 25. december.[2]

Den kristne opfattelse[redigér | rediger kildetekst]

I den mest almindelige kristne trosbekendelse, den apostolske trosbekendelse, bekendes det at Jesus var født af Jomfru Maria, og det udtrykker hvordan Jesu fødsel var et unikt mirakel og en understregning af, at han var den ventede og lovede Messias fra Det Gamle Testamente. Jomfrufødslen er også et vidnesbyrd om inkarnationslæren, at det var Gud selv der blev menneske i Jesus, men i ligeså høj grad et vidnesbyrd om Jesu menneskelighed, at Jesus er af Adam slægt.

Muslimsk opfattelse[redigér | rediger kildetekst]

I muslimsk tro blev Jesus ligeledes født af en jomfru, men her er det ikke et tegn på guddommelighed, men blot at Gud kan vælge at skabe et menneske ud af hvad han vil (Adam uden bistand fra andre mennesker, Eva fra en mand, alle andre menneske fra både mand og kvinde og Jesus fra en kvinde).

Partenogenese[redigér | rediger kildetekst]

Partenogenese (det græske ord for jomfrufødsel) er sædvanligvis betegnelsen for et usædvanligt naturfænomen, der finder sted blandt visse dyr (f.eks. lus) og planter under ekstreme tilfælde og er forplantning uden en han – altså en naturlig jomfrufødsel.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]