Jetix

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jetix
Virksomhedsinformation
Branche Fjernsyn Rediger på Wikidata
Grundlagt 14. februar 2004, 1. januar 2005, 1. august 2004 Rediger på Wikidata
Opløst 10. august 2010, 13. februar 2009, 1. januar 2010, 1. april 2009, 3. juli 2009, 19. september 2009, 3. oktober 2009, 9. oktober 2009 Rediger på Wikidata
Organisation
Ejere Disney Branded Television
Jetix Europe
The Walt Disney Company Rediger på Wikidata
Moderselskab The Walt Disney Company Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Jetix
Lanceret April 1998
Januar 2003 - som Jetix. Blev i september 2009 nedlagt af Disney XD
Ejes af The Walt Disney Company
Land 58 lande
Sprog 16 forskellige
Eksterne henvisninger
jetix.dk
Den tyske sangerinde LaFee, der ved børnekanalens awardsshow Jetix Awards modtog en pris

Jetix (tidligere Fox Kids) var en børne-tv-kanal, der blev sendt på 16 forskellige sprog til 58 forskellige lande i Europa og Mellemøsten herunder Danmark samt til Latinamerika.

Oprindelig startede Fox Kids i 1990 som en programblok til erstatning for The Disney Afternoon på forskellige amerikanske tv-kanaler. I 1996 skete en sammensmeltning med Saban Entertainment Inc., og i oktober samme år tog man springet over Atlanten, hvor Storbritannien blev det første land til at få en Fox Kids-kanal. Flere fulgte hurtigt efter. Danmark, Norge og Sverige fik således deres kanaler i april 1998. I USA var den derimod stadig kun en programblok.

I 2001 blev Fox Kids solgt til The Walt Disney Company, der nu ejer ca. 74 % af aktierne i Jetix Europe NV og det latinamerikanske søsterselskab fuldstændigt.

I januar 2003 blevet navnet ændret til Jetix. 11. september 2009, blev Jetix sammen med Toon Disney erstattet med Disney-kanalen Disney XD men den 31 december 2020 lukkede disney xd som tv-kanal.[1].

Jetix i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Jetix sendte i Danmark dagligt fra kl. 06.00 til kl 18.00. De fleste programmer havde dansk tale og resten danske undertekster. Selve billedet og programrækkefølgen var imidlertid den samme i både den danske, svenske og norske udgave. Også reklamerne var fælles men blev ikke dubbet, så seerne kunne opleve reklamer på alle tre sprog indimellem hinanden og for produkter, der ikke nødvendigvis blev solgt i alle tre lande. I sjældne tilfælde (f.eks. reklamer for biograffilm) skete det, at den samme reklame optrådte to gange i samme reklameblok men på to forskellige sprog.

Jetix var en betalingskanal. Den blev tilbudt i Danmark af YouSee, Stofa, Canal Digital, Viasat og FastTV.

Tidligere sendte serier[redigér | rediger kildetekst]

Nedenfor er oplistet serier, der tidligere har været sendt på dansk, norsk og svensk Jetix, også under det tidligere navn, Fox Kids.


Programblokke[redigér | rediger kildetekst]

Nogle særlige programblokke der lige skal nævnes:

  • Totally Jetix – var et vekslende antal Totally Spies-afsnit på stribe. Introduceredes i ugen 4.-10. december 2006 hvor den sædvanlige sendeflade var ryddet til fordel for Totally Spies i hele sendetiden. Efterfølgende blev det brugt om en programblok med 10 Totally Spies-afsnit på stribe hver søndag (i tv-programmer benævnt Top 10) samt andre blokke med vekslende omfang og sendetider. Desuden havde man flere gange gentaget konceptet med at rydde en hel uges sendeflade til fordel for Totally Spies.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]