Johanne Krebs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Johanne Krebs
Johanne Krebs self-portrait.jpg
Selvportræt af Johanne Krebs
Personlig information
Født 21. april 1848 Rediger på Wikidata
Byrum Rediger på Wikidata
Død 1. april 1924 (75 år) Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Vilhelm Kyhn, P.C. Skovgaard, Eilif Peterssen Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, kunstner Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johanne Cathrine Krebs (21. april 1848 i ByrumLæsø1. april 1924 i København) var en dansk maler, bror til forsikringsmanden Carl Krebs.

Johanne Krebs var opkaldt efter maleren J.Th. Lundbye, der var en ven af familien. Hun blev elev af P.C. Skovgaard i 1869 og 1871 og var også en tid elev af Vilhelm Kyhn. Ellers uddannede hun sig på egen hånd, 1875-76 bl.a. under et ophold i München, hvor hun sluttede venskab med Henrik Ibsen og hans hustru, og hun her fik også vejledning af den norske maler Eilif Peterssen. foruden portrætterne, som udgør den vægtigste del af Johanne Krebs’ produktion, malede hun, navnlig i de senere år under sine sommerophold i Dalum, blomsterbilleder og landskaber og navnlig interiører fra præstegårde og præstegårdshaver. Krebs havde ved siden af sin kunst arbejdet for kvindernes ligestilling med mænd hendes varmeste interesse. Det skyldes således hendes initiativ, at Rigsdagen oktober 1888 vedtog at oprette en kunstskole for kvinder henhørende under Kunstakademiet og i tyve år (1888-1908) beklædte hun stillingen som skolens inspektrice. Hun var med til at arrangere de kvindelige kunstneres deltagelse i verdensudstillingen i Chicago i 1893 samt kunstafdelingen på kvindernes udstilling i 1895. Om kvindespørgsmål har hun foruden i Politiken skrevet i Tilskueren og Kvinden og Samfundet.

Der findes et selvportræt i familieje. Krebs er også portrætteret af Marie Luplau på maleriet Fra kvindevalgretskampens tid (Folketinget).

Udvalgte værker[redigér | redigér wikikode]

Portrætter:

Andet:

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Hanne Flohr Sørensen, Johanne Krebs: Noget må der være, der har ens hjerte, Valby: Amadeus 1988. ISBN 87-89028-11-2

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]