John Norcross

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
John Norcross i fængslet. Klik for stort foto

John Nicholas Norcross (født 23. april 1688 – død 4. december 1758) britisk fribytter og dansk statsfange, var søn af en jacobinsk major, blev født under åben himmel i nærheden af Liverpool og kom allerede som barn til søs og flakkede om i hele den vide verden. I Den Store Nordiske Krigs dage kom han i svensk tjeneste som kaperkaptajn, men blev i 1718 opbragt af Tordenskjold ved Dragør og bragt til København, hvor han i nogen tid sad som krigsfangeBremerholm.

Herfra flygtede han til Sverige, hvor han nu – som der menes under påvirkning af Gørtz – lagde en plan om at bortføre den danske kronprins Christian (6.) og overgive ham i svenskernes hænder. 4 eller 5 gange i sommeren 1718 lagde han sig i sådant øjemed med en velbemandet båd på lur under en bro ved Gyldenlund Slot, hvor kronprins Christian opholdt sig, men det lykkedes ham ikke at gøre det forventede kup. Langt om længe blev Norcross 1726 pågrebet og hensat i Citadellet ved København.

Samme år i september brød han ud af sit fængsel og nåede heldigt til Hamborg, via Skåne, angiveligt efter at have svømmet til Hven. Men i 1727 blev han pågrebet i Altona og ført tilbage til sit fangehul. Under forhørene over Norcross, som også beskyldtes for at have villet rydde Frederik 4. af vejen og stikke den danske flåde i brand, brød han ud på ny, men blev straks indfanget og derpå efter kongens ordre i bolt og jern indsat i et 4 alen langt og 3 alen bredt bur af tykke egestolper, med en solid jernpæl på tværs af buret, hvortil han i lang tid var lænket og under opsyn af to underofficerer. Her sad den ulykkelige 15 eller 16 år, jævnlig fremvist som et vildt dyr for nysgerrige for penge. Det skal have været en fast søndagsfornøjelse for københavnerne at bese den skøre englænder.

1742 blev han på dronningens forbøn løst af jern og kom ud af ”fugleburet”, hvor han havde søgt trøst i sin elendighed ved at tæmme og dressere mus og rotter, der gerne gemte sig i hans hvide skæg, men sin frihed genvandt han aldrig; han sad til sin død i Citadellets fangetårn. Christian 6. noterer selv, at han gerne havde vist ham større nåde, hvis han ikke havde været et "saa aldeles slet og ugudeligt Menneske".

Norcross skrev på engelsk en beretning om sit eventyrlige liv, Libo pan, libo propal (Alt eller intet), udg. 1796, i hvilket skrift han dog ikke vedgår sine attentater mod kronprinsen. Norcross havde 1717 ægtet en frk Brocke, de havde 2 sønner.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Casper Peter Rothe, Søe-Røverens eller den berygtede Caper-Capitain John Norcross Levnet og Trekker; tildeels beskrevet af ham selv i hans Fængsel i Castellet for Kiøbenhavn, tildeels oplyst af de over ham holte Forhører, og andre originale Brevskaber. København, 1756.
  • Sørøveren eller, den berygtede fribytter og kaperkaptajn John Norcross' levned og oplevelser, dels beskrevet af ham selv i hans fængsel i Kastellet i København, dels oplyst gennem de over ham holdte forhør og andre originale brevskaber. På nudansk ved Birthe Heien, Wormianum 1978

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]