Jules Maigret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jules Maigret
Delzijl Maigret 01.JPG
Information
Skabt af Georges Simenon Rediger på Wikidata
Spillet af Jean Richard, Bruno Cremer, Albert Préjean, Rowan Atkinson, Jean Gabin, Harry Baur, Gino Cervi Rediger på Wikidata
Fødselsdag 1887 Rediger på Wikidata
Arbejde Fiktiv politibetjent Rediger på Wikidata
Statsborgerskab Frankrig Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jules Maigret er en fiktiv person fra en række kriminalromaner af den belgiske forfatter Georges Simenon. Kriminalkommissær Maigret er hovedperson i 75 romaner og 28 kortere fortællinger, som Simenon skrev over en periode på mere end fyrre år. Romanerne bliver generelt omtalt som Maigret-romanerne for at adskille dem fra Simenons øvrige romaner, som har andre hovedpersoner, og som ikke altid tilhører kriminalgenren.

Maigret er kommissær i det parisiske kriminalpoliti, er almindelig af højde, lettere korpulent og for det meste en midaldrende person. Hans typiske rekvisitter er bowlerhat, overfrakke og pibe, hans mest fremtrædende karaktertræk er en flegmatisk ro, hans indlevelsesevne under opklaringen af forbrydelserne og hans empatiske forståelse for forbryderen, som han ikke ser ned på som følge af dennes forbrydelse.

Simenon skal efter sigende have fundet på sin hovedperson på en café i den nederlandske by Delfzijl i 1929. Maigret og bøgerne om ham blev hurtigt populære over store dele af verden, og mange af historierne er siden filmatiseret til såvel biograf som tv. Blandt de skuespillere, der har portrætteret Maigret, er Rupert Davies i en række engelske filmatiseringer,[1] Jean Gabin i franske spillefilm,[2] Jean Richard og Bruno Crémer i en fransk tv-serie[3][4] og Rowan Atkinson i britiske filmatiseringer fra 2010'erne.[5]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Rupert Davies, imdb.com, hentet 22. oktober 2019. 
  2. ^ Jean Gabin, imdb.com, hentet 22. oktober 2019. 
  3. ^ Jean Richard, imdb.com, hentet 22. oktober 2019. 
  4. ^ Bruno Cremer, imdb.com, hentet 22. oktober 2019. 
  5. ^ Rowan Atkinson, imdb.com, hentet 22. oktober 2019. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fiktiv personSpire
Denne biografi om en fiktiv person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi