Bowlerhat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bowlerhatte til salg.

En bowlerhat eller en bowler er en rundagtig hat af stiv filt. Den blev lavet til Edward Coke i 1849.[1]

Bowlerhatten forbindes traditionelt også med slagterfaget, og i flere slagterforretninger bære de ansatte denne type hat. Dette er bl.a. tilfældet for Slagteren ved Kultorvet i København, der er blandt landets ældste slagtere. I Danmark er bowlerhatten kendt fra Ove Sprogøes karakter Egon Olsen fra Olsen-banden-filmene.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bowlerhatten blev opfundet i 1849 af de londonianske hattemagere Thomas og William Bowler efter ordre fra fra hattefirmaet Lock & Co., der var blevet bedt om at designe en tætsiddende, lav hat til beskyttelse af hovedet hos kundens ansatte fra lavthængende grene. Hidtil havde ansatte på landsteder båret høje hatte, der let røg af og blev beskadiget. Den nye hat skulle også beskytte mod angreb fra krybskytter. Ifølge de fleste kilder blev hatten bestilt af William Coke, en nevø til Den Første jarl af Leicester, men nylige undersøgelser har skabt tvivl om dette, og det menes nu, at kunden i stedet var Edward Coke, den yngre bror til Den Anden jarl af Leicester.[1]

Da Coke ankom til London d. 17. december 1849 for at afhente den bestilte vare, skal han have testet den ved at placere den på gulvet og stampet hårdt på den to gange. Hatten bestod og Coke betalte 12 shillings.[2] Som det var typisk for Lock & Co. blev hatten navngivet "Coke" efter kunden. Dette er den mest sandsynlige grund til, at den blev kendt som "Billy Coke" og "Billycock" hat i Norfolk.

Kvinde med bowlerhat i El Alto, Bolivia

Visse kvinder i Peru og Bolivia har også båret bowlerhatte, lokalt kendt som "bombin", siden tyverne, siden britiske jernbanearbejdere bragte hatten til Bolivia. I mange år stod Italien for produktionen af hattene, men i dag laves de i Bolivia.[3]

En bowlerhat er logoet for den britiske bank Bradford & Bingley.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b "The history of the Bowler hat at Holkham" (PDF). Coke Estates Ltd. 
  2. ^ Swinnerton, Jo (2005). The History of Britain Companion. Robson. s. 42. ISBN 1861059140. 
  3. ^ Eigo, Tim. "Bolivian Americans". Countries and Their Cultures. Hentet 2008-08-13. 

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

TøjStub
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.