Kalvehave

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kalvehave
Færgegaarden Lindholm-færgen

Mønbroen
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Vordingborg Kommune
Sogn Kalvehave Sogn
Postnr. 4771 Kalvehave
Demografi
Kalvehave by 606[1] (2023)
Kommunen 45.441[1] (2023)
 - Areal 621,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.vordingborg.dk
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Kalvehave (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kalvehave)

Kalvehave er en bySydsjælland med 606 indbyggere (2023)[1], beliggende 17 km syd for Præstø, 13 km vest for Stege og 18 km øst for Vordingborg. Byen hører til Vordingborg Kommune og ligger i Region Sjælland. I 1970-2006 hørte byen til Langebæk Kommune.

Kalvehave hører til Kalvehave Sogn. Kalvehave Kirke fra o. 1225 ligger 1 km øst for den gamle landsby, der nu hedder Gammel Kalvehave, og 2 km vest for den tidligere færgeby ved Ulvsund.

Udtale[redigér | rediger kildetekst]

Ordet Kalvehave har 4 stavelser og to v'er, men lokalt udtales det ['kal-ha:v], altså med kun to stavelser, og kun det sidste v udtales. Det første v kan være kommet til i udtalen (rigsdansk), efter at bl.a. jernbanevæsenet i begyndelsen af 1930'erne ændrede stavemåden fra Kallehave til Kalvehave;[2] Stednavnet Kalhave eller Kallehave forekommer flere steder i landet, hvor v'et i kalv ikke har været udtalt i regionalsprog og dialekt.[3] Historikeren Johannes Steenstrup (født i Sorø 1844) skrev Kallehave,[4] og stavemåden Kalhave eksisterer stadig for en by ved Skanderborg[5] og stednavne i Hornborg Sogn og Sejerslev Sogn. På Vestlolland finder vi Kallehavegård med den oprindelige stavemåde, dvs. efter udtale og ikke nuværende rigsdansk retskrivning.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

  • Kalvehave Skole & Børnehus er Vordingborg Kommunes specialskole med plads til godt 60 elever i 0.-10. klasse samt et integreret dagtilbud for børn i alderen 0-6 år, som samtidigt har specialiseret sig som et særligt dagtilbud, der kan visiteres til af kommunen.[6]
  • Feriecentret Østersø Færgegård har 20 meget forskellige timeshare lejligheder.[7]
  • Lystbådehavnen har 300 pladser.
  • Byen har LokalBrugs, bager og læge.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kalvehave hed oprindeligt Skåningehavn.[8] Navnet henviser til, at egnens bønder i middelalderen rejste til Skånemarkedet ved Falsterbo og her havde et særligt fiskeleje under sildesæsonen. Desuden havde de ret til at drive sejlads og handel med egne produkter.[9]

30 svenske soldater, som druknede i 1658 ved at gå over isen til Møn, blev begravet på kirkegården.

Stationsbyen[redigér | rediger kildetekst]

Kalvehave havde endestation for Kalvehavebanen (1897-1959), der forbandt byen med Vordingborg.[10] Stationsbygningen, der var tegnet af arkitekt Heinrich Wenck, er bevaret på Strandvej 8.

I 1898 beskrives Kalvehave således: "Kallehave (gml. Form Kalvæhaghæ), Fiskerleje med Kirke, Skole, Fattiggaard (opf. 1868, Plads for 35 Lemmer og Hjem for 7 alderdomsunderstøttede), Købmandshandeler, Mølle med Bageri, Baadebyggeri og Telefonstation samt — ved den 1/8 Mil Ø. for Byen beliggende Kallehave Færgegaard — Gæstgiveri, Købmandshandel, Kornmagasin, Jærnbanestation (Endepunkt for Kallehave Banen, Telegraf-og Telefonstation, Postekspedition, Strandkontrollørbolig, Færgested med Færge- og Anløbsbro (ved den fra Broen mod S. V. udgaaende Mole er der indtil 12 F. dybt), hvorfra der er Dampfærgefart til Koster paa Møen og 3 Gange daglig Dampskibsforbindelse med Stege".[11]

Færgeby[redigér | rediger kildetekst]

Færgerne ("Møn", "Koster" og "Gudrun") sejlede mellem Kalvehave og Koster indtil 1943, hvor Dronning Alexandrines Bro – eller Mønbroen – blev indviet.

Staten købte i 1925 den lille ø Lindholm i Stege Bugt og opførte der Statens Veterinære Institut for Virusforskning. Så fik Kalvehave endnu en færgerute. Instituttets 80-100 medarbejdere blev dagligt sejlet til og fra øen, der blev betjent af færgerne M/F Virus og M/F Ulvsund. Aktiviteterne er nu flyttet til institutioner i Københavns-området. Lindholm kom derefter på tale som udrejsecenter for afviste, kriminelle udlændinge.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ I jernbanens navn blev "Kallehave" ændret til "Kalvehave" i 1932.
  3. ^ https://laloar.dk/lokaliteter/kalvehave/kalvehave/
  4. ^ https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=Kalvehave
  5. ^ Bent Jørgensen: Danske stednavne. Kbh. 2008. ISBN 978-87-02-06928-0
  6. ^ "Kalvehave Skole & Børnehus". Arkiveret fra originalen 8. november 2022. Hentet 8. november 2022.
  7. ^ Feriecentret Østersø Færgegård
  8. ^ Stoklund, s. 15
  9. ^ Stoklund, s. 16
  10. ^ EVP (Erik V. Pedersen): KB - Stationer + overfarten til Møn. - mange billeder af stationsterrænet.
  11. ^ J.P. Trap: Kongeriget Danmark; 3. Udgave 2. Bind; Kjøbenhavn 1898; s. 946

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]