Ørslev (Vordingborg Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ørslev
Ørslev Kirke (Vordingborg Kommune) - 3.jpg
Ved kirken
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Vordingborg Kommune
Sogn Ørslev Sogn
Postnr. 4760 Vordingborg
Demografi
Ørslev by 1.870[1] (2021)
Kommunen 45.268[1] (2021)
 - Areal 621,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.vordingborg.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Ørslev (Vordingborg Kommune). Der er også andre steder med dette navn, se Ørslev.

Ørslev er beliggende på Sydsjælland, fire kilometer nord for Vordingborg med 1.870 indbyggere (2021)[1]. Den ligger i Ørslev Sogn i Vordingborg Kommune og tilhører Region Sjælland.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Ørslev kommer af stednavneendelsen -lev der betyder "levning" eller "noget leveret til efterkommere". –lev forekommer så godt som altid i forbindelse med et mandsnavn. I Ørslevs tilfælde er det Øthær. Man tænker sig, at en mand af det navn har skabt sig en bosætning her. Den har han så kunnet efterlade sig til sine efterkommere. Navne på –lev er opstået i vikingetiden omkring 500 – 800 efter vor tidsregning. Øthærs lev er i tidens løb ændret til "Ørslev".

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Den gamle "Fugleflugtslinje", nu Sekundærrute 151 går igennem Ørslev ved Mosen (Ørslev Vest). Sydmotorvejen (E47, E55) passere øst om Ørslev, til/afkørsler nord og syd for Ørslev (nr.40 og 41)

Landsbyen Ørslev har indenfor de seneste seks år oplevet en befolkningstilvækst. En prognose, som kan ses på den kommunale hjemmeside, viser, at frem til år 2030 er Ørslev den eneste landsby i Vordingborg Kommune, som vil opleve en tilvækst i befolkningstallet.

Det tager cirka 13 minutter med offentlig bus mellem Ørslev og Vordingborg Station.

Erhverv[redigér | rediger kildetekst]

Indenfor byskiltene ligger cirka 65 virksomheder med mellem en og 90 ansatte. Blandt de største virksomheder kan nævnes malteriet Viking Malt, Ørslev Rejser, prisbelønnede Økoladen, IBKA A/S, Danlej, Kayser & Thorsen ApS., Corning Optical Communications ApS. samt et erhvervsgartneri, som årligt produceres tre millioner agurker. På Provinstrykkeriet ApS. trykkes dagligt tre dagblade samt 30 forskellige ugeaviser om ugen.

I Ørslev forefindes to dagligvarebutikker (Fakta og Netto), benzintanke samt servicevirksomheder som solcentre og pizzariaer med videre.

Vordingborg Genbrugsplads er, trods navnet, placeret i Ørslev.

Uddannelse og institutioner[redigér | rediger kildetekst]

Skolen i Ørslev har elever i 0.-6. klasse. Dertil en sfo. Skolen har ved udgangen af skoleåret 2018-19 cirka 160 elever.

I sommeren 2010 blev et nybygget børnehus taget i brug. Pasnings-institutionen er normeret til 130 børn i aldersgruppen fra nul år til de skal begynde i skolen.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

I slutningen af juni 2019 blev et kommunalt ejet egnshus, bygget sammen med skolen, taget i brug som erstatning for et privat drevet forsamlingshus.

Ørslev Gymnastik- og Idrætsforening (ØGIF) er områdets største forening, målt på medlemstallet. Foreningen har cirka 735 medlemmer, og den byder på gymnastik, gå- og løbeture, yoga, fodbold, badminton, petanque samt esport.

På kirkegården ved Ørslev Kirke er digterpræsten Christian Richardt (1831-1892) begravet. Hans mest kendt salme er angiveligt Altid frejdig, når du går.

Kløverstierne er navnet på fire vandrestier indenfor Ørslevs byskilte. Stierne har en sammenhængende og samlet længde på 25 kilometer. Der er desuden handicapvenlige bålhytter og shelters.

Syd-øst for landsbyen ligger Rynkebjergdyssen, de 34 meter lange rester af en langdysse der står markeret med randsten, og ved siden af langdyssen ligger en jættestue.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Gåsetårnet i VordingborgSpire
Denne artikel om geografi i Vordingborg Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi