Karlstrup Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Karlstrup Kirke
Karlstrup Kirke Roskilde Denmark.jpg
Karlstrup Kirke
Generelt
Opført 1100-tallet
Geografi
Adresse Sognevejen 5, 2690 Karlslunde
Sogn Karlstrup Sogn
Pastorat Karlslunde-Karlstrup Pastorat
Provsti Greve-Solrød Provsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Solrød Kommune
Eksterne henvisninger
Websted www.karlstrupkirke.dk

Karlstrup Kirke ligger i Karlstrup Sogn i Solrød Kommune.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Karlstrup Kirke er en middelalderkirke, bygget i 1100-tallet som en del af en stormandsgård. Foran kirken ligger en fredet jordhøj, en såkaldt "motte", der i middelalderen blev anvendt som fæstningsværk. Motten er en del af stormandsgårdens forsvar og den naturlige højtliggende placering i landskabet gjorde, at man fra motten havde god udsigt ud til Køge Bugt. I det tidlige forår, kan man på de nypløjede marker ved siden af kirken, skimte en farveændring i mulden, der viser hvor nogle af bygningerne i den middelalderlige stormandsgård og voldsted var. Bebyggelserne, der er dateret til perioden mellem 1000 og 1300-tallet, ligger hvor mølleåen slynger sig, åen har været en del af voldanlægget. I den tidlige middelalder har man angiveligt kunne sejle ind fra Køge Bugt, næsten helt op til stormandsgården.

Meget tyder på, at der før kirkebygningen af sten, har været en tidligere trækirke i området mod sydvest. I 1984 fandt man rester af en kristen kirkegård på 50 x 50 meter med et antal jordfæstegrave. Det mest interessante var fundet af seks stolpehuller, som antyder, at der har været et kapel eller en kirke på stedet, måske helt tilbage i vikingetiden.

Arkæologiske fund viser, at området omkring Karlstrup har været beboet i omkring 7000 år, siden den såkaldte Ertebøllekultur i jægerstenalderen. Der ligger adskillige bronzealderhøje mellem Karlstrup og nabolandsbyen Solrød. Området er højtliggende og derfor en god placering for bosættelse, da man kan overskue hele Køge Bugt og over land se til Roskilde. I begyndelsen af 1900-tallet blev området ved Karlstrup Kirke en strategisk del af Tunestillingen[1].

Karlstrup Kirke ligger atypisk uden for Karlstrup landsby. Blandt de ældre lokale karlstrup-borgerne huskes en gammel anekdote om, at kirken oprindeligt skulle have ligget i byen, men hver gang man byggede, flyttede nisserne stenene om natten og smed dem ud på marken. Til sidst besluttede man sig for, at bygge kirken der, hvor nisserne smed stenene.[2] Der findes en tilsvarende historie fra Boeslunde Kirke på Sjælland om en trold, der rev sten ned om natten, samt fra Lund Domkirke i Skåne.

Kirkebygningen[redigér | redigér wikikode]

Kirkebygningen er hvidkalket, mens tårnet er opført i brændte rødtegl, som en senere tilbygning. Kirkeskibet er uden hvælvinger, med fladt stokværks bjælkeloft, og har romansk kor.

Interiør[redigér | redigér wikikode]

Altertavle[redigér | redigér wikikode]

Stammer fra 1600-tallet.

Prædikestol[redigér | redigér wikikode]

Stammer fra 1600-tallet.

Døbefont[redigér | redigér wikikode]

Stammer fra kirkens oprindelse, er udført af Gotlands kalksten.

Gravminder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Tunestillingen – feltbefæstningen fra Roskilde fjord til Køge bugt af Klavs Becker-Larsen, 1986
  2. ^ Nissernes oprindelse

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 55°33′26.7″N 12°12′13.5″Ø / 55.557417°N 12.203750°Ø / 55.557417; 12.203750

KirkeStub
Denne artikel om en kirke er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion