Kraken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kraken (søuhyre))
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kraken (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kraken)

Kraken er et kæmpe, sagnopspundent, blækspruttelignende søuhyre fra skandinavisk folketro, og kan anses for et væsen i nordisk mytologi, men med rod i yngre kilder dertil, skrevet efter at de nordiske lande blev gjort kristne. Ifølge de nordiske sagaer fra det 13. århundrede lever kraken ude for Norge og Grønlands kyster og terroriserer her sømænd, der kommer for tæt på det. Gennem historien er kraken blevet formodet virkelig, og er påstået at være set ud for Norges og Nordamerikas kyster. Forfattere har gennem årene påstået, at sagnet muligvis stammer fra observationer af kæmpeblæksprutter, der er i stand til at vokse til 13-15 meter i længde. Den enorme størrelse og det skræmmende udseende, der tilskrives kraken, har gjort, at væsenet er blevet brugt i mange forskellige fiktive værker. Kraken har været i fokus hos mange overtroiske sømænd, der passerer Nordatlanten og især sømænd fra de nordiske lande på grund af deres landes nærtliggende beliggenhed og uhyrets skandinaviske oprindelse. Gennem århundreder har kraken været en vigtig del af sømændenes overtro og myter, der er stærkt knyttede til en sømands evne til at fortælle en god skrøne.

Danskeren Erik Pontoppidan, biskop af Bergen, beskrev kraken særligt dybdegående i hans Det første Forsøg paa Norges naturlige Historie, forestillende dette Kongeriges Luft, Grund, Fjelde, Vande, Væxter, Metaller, Mineralier, Steen-arter, Dyr, Fugle, Fiske og omsider Indbyggernes Naturel, samt Sædvaner og Levemaade, I-II, Kbh. 1752-1753.

Kraken.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ordet kraken, som det findes i moderne skandinaviske sprog,[1][2] stammer fra det norrøne ord kraki.[3] På både norsk og svensk er Kraken kendeordsformen af ordet krake, som brugtes til at betegne et usundt dyr eller noget, som er forvrænget (kognat med det engelske crook og crank).[4] På moderne tysk, betyder Krake (flertalsform og ental: Kraken) "blæksprutte", men kan også referere til den mytiske kraken. Kraken er også et gammelt norsk ord for blæksprutte[3] og en gammel eufemisme på svensk for hvaler, som brugtes når det oprindelige ord blev tabu, da det mentes, at det kunne bruges til at hidkalde væsenet.[2][5]

Kraken er muligvis afledt af det norrøne navneord kraka "at hive under vandet".[6]

Kraken og Hafgufa[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Hafgufa

Hafgufa er islandsk, og blive ofte oversat med "havdamp". Der har tilsyneladende i historien været en sammenblanding mellem Kraken og hafgufa.

Kraken i nyere fiktion[redigér | redigér wikikode]

Tolkien brugte Kraken som inspiration til sit uhyre ved indgangen til Morias miner i Ringenes Herre - Eventyret om Ringen (1957).

Kraken optræder i flere amerikanske film:

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "kraken". The Free Online Dictionary. 
  2. ^ a b "krake". Svenska Akademiens ordbok (svensk). 
  3. ^ a b "kraken". Bokmålsordboka | Nynorskordboka. 
  4. ^ "krake". Bokmålsordboka (norsk). 
  5. ^ Terrell, Peter; et al. (Eds.) (1999). German Unabridged Dictionary (4th ed.). Harper Collins. ISBN 0-06-270235-1
  6. ^ An Icelandic-English Dictionary (Second udgave). Oxford, England: Clarendon. 1957. , p. 354 s.v. kraka. [1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: