Lån & Spar Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Forsiden af et Dankort fra Lån & Spar Bank.

Lån & Spar Bank A/S, grundlagt 1880 som Laane- og Sparekassen for Embeds- og Bestillingsmænd, er en dansk bank, der indtil 2009 udelukkende tilbød finansielle serviceydelser til private.

I maj 2009 overtog Lån og Spar Bank A/S kapitalforvaltningsdelen og et mindre ind- og udlånsportefølje fra Gudme Raaschou Bank, der var blevet overtaget af det statslige Finansiel Stabilitet og har efterfølgende annonceret en øget interesse i erhvervskunde-segmentet, formuleret i årsapporten 2009 som en organisk vækst, baseret på eksisterende kunder, typisk mindre erhvervsdrivende.

Som navnet antyder blev banken grundlagt af en kreds af funktionærer, tjenestemænd og akademikere. Mange af bankens kunder er i dag medlem af fagforbund inden for FTF og Akademikerne. Frem til 1990 var banken en sparekasse. Den ændrede navn til Lån & Spar Bank og blev omdannet til et bankaktieselskab. I 1994 blev den optaget på Københavns Fondsbørs, dog kun med 30% af aktierne i omløb.

Banken er kendetegnet ved at have relativt få fysiske filialer – 19 i alt, hvoraf de 9 er placeret i Storkøbenhavn. Banken driver desuden en række såkaldte systembanker, der er virtuelle filialer oprettet i samarbejde med organisationer. Det betyder at en række faglige organisationer inden for FTF- og AC-området samt foreninger som Lærerforeningen og Dansk Magisterforening kan tilbyde medlemmer egen bank med særlige fordele.

Banken er ifølge Finanstilsynet landets 16. største pengeinstitut. Bankens havde et driftsresultat før skat for 2010 på 59,3 mio. kr. og beskæftiger 359 ansatte. Banken ejes primært af en række faglige organisationer og institutionelle investorer samt en mindre gruppe private investorer. Banken er noteret på Københavns Fondsbørs.

John Christiansen har siden november 2006 været bankens administrerende direktør.

Systembanker[redigér | redigér wikikode]

Lån & Spar Bank har oprettet en række såkaldte systembanker, hvor man skal være medlem af en bestemt fagforening for at kunne blive kunde. Bankerne fungerer som selvstændige filialer af Lån & Spar Bank-koncernen.

DSR Bank[redigér | redigér wikikode]

DSR Bank
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse 2004
Hovedsæde(r) København
Hjemmeside(r) dsrbank.dk

DSR Bank A/S blev åbnet i 2004 som følge af en samarbejdsaftale indgået mellem Lån & Spar Bank A/S og Dansk Sygeplejeråd.

For at blive optaget som kunde i DSR Bank kræves medlemskab af Dansk Sygeplejeråd.

Banken er forbeholdt sygeplejersker, sundhedsplejersker og studerende inden for sygepleje- og sundhedsplejefaget samt disses ægtefæller eller samlevere.

Farmakonom Bank[redigér | redigér wikikode]

Farmakonom Bank
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse 2004
Hovedsæde(r) København
Hjemmeside(r) farmakonombank.dk

Farmakonom Bank A/S (engelsk: The Danish Bank of Pharmaconomists) blev åbnet i 2004 som følge af en samarbejdsaftale indgået mellem Lån & Spar Bank A/S og Farmakonomforeningen.

For at blive optaget som kunde i Farmakonom Bank kræves medlemskab af Farmakonomforeningen.

Banken er forbeholdt farmakonomer (lægemiddelkyndige) og studerende inden for farmakonomfaget samt disses ægtefæller eller samlevere.

Pharmabank[redigér | redigér wikikode]

Pharmabank
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse 2003
Hovedsæde(r) København
Hjemmeside(r) pharmabank.dk

Pharmabank A/S er en systembank, der blev åbnet i 2003 som følge af en samarbejdsaftale indgået mellem Lån & Spar Bank A/S og Pharmadanmark.

For at blive optaget som kunde i Pharmabank kræves medlemskab af Pharmadanmark.

Banken er forbeholdt farmaceuter, apoteksmedhjælpere, humanbiologer og andre akademikere og studerendelægemiddelområdet samt disses ægtefæller eller samlevere.

Radiografbank[redigér | redigér wikikode]

Radiografbank
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse 2004
Hovedsæde(r) København
Hjemmeside(r) radiografbank.dk

Radiografbank A/S blev åbnet i 2004 som følge af en samarbejdsaftale indgået mellem Lån & Spar Bank A/S og Foreningen af Radiografer i Danmark.

For at blive optaget som kunde i Radiografbank kræves medlemskab af Foreningen af Radiografer i Danmark.

Banken er forbeholdt radiografer og studerende inden for radiograffaget samt disses ægtefæller eller samlevere.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]