HK HANDEL

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

HK HANDEL er et fagforbund for HK-medlemmer ansat i butikker, på engroslagre og kontorer[1] og det er en del af HK/Danmark, der med mere end 300.000 medlemmer er Danmarks næststørste fagforbund[2].

Bæredygtig fagforening[redigér | rediger kildetekst]

HK HANDEL forhandler overenskomster med medlemmernes arbejdsgivere og fører faglige sager for medlemmer. Dermed er HK HANDEL en del af den traditionelle demokratiske fagforeningsstruktur, der udgør grundstammen i den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor overenskomster aftales mellem arbejdsgiverforeninger og lønmodtagerforeninger[3].

Den nuværende udvikling med flere lønmodtagere, som vælger billigere fagforeninger uden ret til at indgå overenskomster, og som går imod for eksempel strejkeretten, undergraver denne model[4]. Ifølge arbejdsmarkedsforskere er der dog ikke umiddelbart udsigt til, at LO (som HK/Danmark og dermed HK HANDEL hører under) og arbejdsmarkedets parter mister indflydelse.[4]

Overenskomster 2012[redigér | rediger kildetekst]

HK HANDELs forhandlingspartnere er blandt andre arbejdsgiverorganisationerne Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Dansk Industri samt arbejdsgivere på det cooperative område. Ved de landsdækkende overenskomstforhandlinger i 2012 sikrede HK HANDEL medlemmerne i forhold til afviklingen af lukkeloven, der på handelsområdet giver udfordringer for arbejdstider og tillæg[5].

Arbejdsmiljø[redigér | rediger kildetekst]

HK HANDEL deltager sammen med andre parter på arbejdsmarkedet i udarbejdelsen af vejledninger, værktøjer, kampagnemateriale, afholdelse af temadage mv. i regi af branchearbejdsmiljøråd (BAR), der er oprettet med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning[6]. HK HANDEL sidder med i et branchearbejdsmiljøråd for hver af de tre brancher, HK HANDEL repræsenterer medlemmer i; BAR handel[7], BAR kontor[8] og BAR transport og engros[9] (lagerområdet).

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Sammen med aktører som Dansk Industri, Dansk Erhverv Arbejdsgiver, Finansministeriet og Kommunernes Landsforening sidder HK HANDEL med i faglige udvalg for detailhandelsuddannelserne, handelsuddannelsen og kontoruddannelserne samt i Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse. De faglige udvalg bestemmer uddannelsernes varighed og struktur, herunder fordelingen af skoleundervisning og praktikuddannelse på de forskellige uddannelser. De faglige udvalg bestemmer også uddannelsens mål og eventuelle øvrige rammer for undervisningens indhold, for eksempel eventuelle niveaukrav. Derudover bestemmer udvalgene indholdet i reglerne for praktikuddannelsen og uddannelsens tilknytning til en eller flere fællesindgange. De faglige udvalg fastsætter uddannelsesordninger for de enkelte uddannelser på grundlag af uddannelsesbekendtgørelserne. De faglige udvalg har til opgave at følge den erhvervsmæssige udvikling og udviklingsmuligheder og efter behov tage initiativ til nyetablering, omlægning og nedlæggelse af uddannelser.

De faglige udvalg træffer desuden afgørelse om:

 • godkendelse af praktikvirksomheder
 • godkendelse af særbestemmelser i uddannelsesaftaler
 • afkortning eller forlængelse af uddannelser
 • klager over skolers afgørelser om elevers optagelse eller ophør med skolepraktik[10].

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ HANDEL - HK Handel
 2. ^ "Om HK". hk.dk.
 3. ^ "Kollektiv handling på retræte". politiken.dk.
 4. ^ a b "Medlemsflugt fra fagbevægelsen presser aftalesystemet". Arbeidsliv i Norden. 28. oktober 2011. Hentet 3. juli 2012.
 5. ^ "Aftale ruster butiksansatte til ny lukkelov". Ekstra Bladet.
 6. ^ "BAR Handel - Om BAR Handel". Arkiveret fra originalen 28. juni 2013. Hentet 3. juli 2012.
 7. ^ "BAR Handel - Forside". Arkiveret fra originalen 21. januar 2013. Hentet 3. juli 2012.
 8. ^ "Vi Arbejder For Dit Kontorliv". Arkiveret fra originalen 11. juli 2012. Hentet 3. juli 2012.
 9. ^ BAR transport og engros
 10. ^ "Styring og ansvar på erhvervsuddannelsesområdet". Undervisningsministeriet. Arkiveret fra originalen 14. august 2012. Hentet 3. juli 2012.