Løgten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Løgten
Løgten-Skødstrup
Siloetten.jpg
Siloetten i Løgten, en tidligere silo ombygget til beboelse af firma C.F. Møller i samarbejde med Christian Carlsen Arkitektfirma.[1]
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Midtjylland
Kommune: Aarhus Kommune
Sogn: Skødstrup Sogn
Postnr.: 8541 Skødstrup
Demografi
Løgten by: 7.704[2] (2016)
Kommunen: 330.639[2] (2016)
 - Areal: 468,87 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.skodstrup.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 56°16′43″N 10°18′57″E / 56.27861°N 10.31583°Ø / 56.27861; 10.31583

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Løgten (flertydig).

Løgten eller (Løgten-Skødstrup) er en stationsby i Østjylland med 7.704 indbyggere (2016)[2], beliggende i Skødstrup Sogn som satellitby knap 18 kilometer fra Aarhus C. Løgten ligger i Aarhus Kommune og hører til Region Midtjylland.

Byens tætte placering på skov, strand, storbyen Aarhus samt dens infrastruktur med motorvej og jernbane (Djurslandmotorvejen på strækningen Skødstrup-Lisbjerg samt nærbane med stop ved både Løgten S og Skødstrup S) har medvirket til en kraftig udbygning af hundredvis af nye huse.

Skødstrup, som oprindeligt bebyggelsesmæssigt var adskilt fra Løgten, har en af Danmarks ældste kirker, Skødstrup Kirke. I Løgten er der opført et højhus med 20 luksusboliger. Byggeriet er opført omkring en gammel silo, der har fået navnet Siloetten. Landsbyen Segalt ligger lige nord for byen og er bebyggelsesmæssigt, næsten vokset sammen med Løgten, her ligger Segalt Mølle, som er den eneste mølle med 6 vinger i Danmark.

Beliggenheden ved Grenaabanen og ikke så langt fra byen Mørke har givet inspiration til vendingen: "Hvis du glemmer Løgten, må du stå af i Mørke" (Skal læses "Hvis du glemmer lygten, må du stå af i mørke")

Arkæologiske Fund[redigér | redigér wikikode]

I det lille moseområde 'Hedelisker' mellem Skødstrup og Studstrup, er der gjort et særligt våbenofferfund fra jernalderen; et såkaldt votivfund. Våbnene blev ofret i slutningen af det 3. århundrede (år 200-300 e.kr.) og dermed tidsmæssigt sammenfaldene med lignende våbenofferfund fra Illerup Ådal. Det var en periode, hvor Østjyderne oplevede organiserede angreb østfra, sandsynligvis udgående fra det sydlige Norge og vestlige Sverige. Man har kendt til offerpladsen i mosen siden 1866, hvor de første undersøgelser blev foretaget. [3] [4]

Ifølge dr.phil. Jørgen Ilkjær, har de tilbageværende genstande været truet af offentlige anlægsarbejder i området. [5]

I Løgten-Skødstrup-Studstrup området er der desuden registreret mange gravhøje fra oldtiden. Området er stadig aktuelt for udgravninger og der er gjort arkæologiske fund så sent som 2011 og 2012 af bla boplads- og offeraktiviteter fra sen yngre bronzealder. [6] samt her i 2015 med fund af en ca. 20 årig kvinde, der var blevet ofret og en brosten belagt vej, begge fra jernalderen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Siloetten, boliger i Løgten - Projekter - C.F. Møller
  2. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
  3. ^ Ældre Jernalder (Fortsatte våbenofringer) Gyldendals åbne encyclopædi
  4. ^ "Aarbøger for nordisk oldkyndighed og historie", (1906-1907, s.121-127), Det Kongelige Nordiske Oldskrift-selskab
  5. ^ Naturgenopretning og Kulturvandalisme (kronik) Jørgen Ilkjær, dr.phil. (Moesgård Museum)
  6. ^ Undersøgelseshistorie (Løgten) Kulturstyrelsen (Kulturarv.dk)