Todbjerg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Todbjerg

Todbjerg Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Aarhus Kommune
Sogn Todbjerg Sogn
Postnr. 8530 Hjortshøj
Demografi
Todbjerg by 200[1] (2019)
Kommunen 361.544[1] (2023)
 - Areal 468,87 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.todbjergby.dk
Oversigtskort

Todbjerg er en landsby i Østjylland med 200 indbyggere i byområdet (2019)[1], beliggende i Todbjerg Sogn 15 kilometer nord for Aarhus Centrum. Landsbyen ligger i Aarhus Kommune og hører til Region Midtjylland.

Todbjerg er både en 103 meter høj bakke og en landsby. På toppen af bakken, Møllebakken, er der et udsigtstårn, Todbjerg Tårnet. Indtil i 1900-tallet bestod Todbjerg af ni firelængede gårde i fuld aktivitet. Gårdene dannede landsbyens front ud mod landskabet. Inden for kransen af gårde havde købmanden, smeden, træskomanden og andre håndværkerne deres huse. Fire af gårdene er der endnu, heraf er de to aktive. Tæt ved kirken lå skolen.

Landsbyen i dag[redigér | rediger kildetekst]

I dag er Todbjerg et meget aktivt landsbysamfund, hvor der blandt andet arrangeres: fastelavnssoldater, Grundlovsfest ved Todbjerg Tårnet, sankthansfest ved byens forsamlingshus, marked og gadefodbold i august, julebanko i december samt fællesspisninger i forsamlingshuset. Hver andet år er der normalt dilettant i forsamlingshuset. Derudover er der diverse foreninger og laug.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
Dansk geografiSpire
Denne artikel om geografi i Aarhus Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi