Langdysse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Langdysse fra ældre bondestenalder (i brug mellem 3.500 og 3.100 f.Kr.) i Hørret Skov syd for Århus.
Gravkammeret i langdyssen

En Langdysse er en aflang gravhøj fra Yngre stenalder (bondestenalder). Først brandgrave senere med gravkamre bygget af store stenblokke. I Danmark anlagdes stendysserne fra omkring 3500 f.Kr. I de ældste høje var der kun plads til en enkelt eller få personer, men senere blev flere begravet i samme kammer. De døde fik som regel personlige ejendele med og lerkar med mad og drikke.

  • De første er langdysser har brændt grav og uden stenkammer. En aflang høj med sten langs højens fod.
  • Den næste type har stenkammer, men er ikke bygget, så der kan have været en overligger. Rester af en brændt planke-overdækning.
  • De næste er langdysser har en aflang stensætning, der symboliserer et langhus med et solidt lille stenhus (dyssekammer) til hvert lig. Undertiden har de en ekstra stor sten midt for ved hver gavl. I nogen tilfælde har der stået parvise store pæle ved den ene ende.
  • De næste er langdysser med dyssekammer og en gang, så kammeret kan bruges flere gange.

Nogle langdysser er meget store. Den største i Danmark er ved LindeskovFyn og er 160 m lang. Den ved Vedsted ved Haderslev er næsten lige så stor. De almindelige er 30 m lange og op til 10 m i bredden.

Langdyssen omgives ved foden af en krans af rejste sten, der kan være meget anselige. Dem for enderne er mere end to m og op til 150 stykker.

Kamrenes længderetning er meget vekslende, mest omkring NV.-SØ og i reglen med åbningen mod SØ. Langdysser var fællesgrave bestemte til at tage flere gravlægninger efter hinanden, og man ser nogle steder de er udvidet flere gange. Bygningen har ofte vist sig at være meget solid. I kamrene findes dels skeletdele af de gravlagte, dels følgegods: i de ældste tyndnakkede flintøkser, rav med indboringer, lerkar med næsten kugleformet bug og høj, snæver hals.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]