Langdysse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Langdysse fra ældre bondestenalder (i brug mellem 3.500 og 3.100 f.Kr.) i Hørret Skov syd for Århus.
Gravkammeret i langdyssen

En Langdysse er en aflang gravhøj fra Yngre stenalder (bondestenalder) hvor der først var var brandgrave, og senere bygget gravkamre af store stenblokke. I Danmark anlagdes stendysserne fra omkring 3500 f.Kr. I de ældste høje var der kun plads til en enkelt eller få personer, men senere blev flere individer begravet i same kammer. De døde fik som regel personlige ejendele med som gravgods sammen med lerkar, som indeholdt mad og drikke.

  • De første er langdysser med brændt grav og uden stenkammer. En aflang høj med sten langs højens fod.
  • Den næste type har stenkammer men er ikke bygget så der kan have været nogen overligger, og i et tilfælde var der rester af en brændt planke overdækning.
  • De næste er langdysser – en aflang stensætning der symboliserer et langhus omkranset med et solidt lille stenhus (dyssekammer) til hvert lig. Undertiden har de en ekstra stor sten midt for ved hver gavl. I nogen tilfælde har der stået parvisse store pæle ved den ene ende.
  • De næste er langdysser med dyssekammer og gang så at kammeret kan bruges flere gange.

Nogle langdysser er meget store, de største i Danmark er ved LindeskovFyn, der er 160 m lang, og ved Vedsted ved Haderslev, der er næsten ligeså stor. Mere almindeligt er dog at de er under 30 meter i længden, og op til 6-10 meter i bredden.

Langdyssen omgives ved foden af en krans af rejste sten, der kan være meget anselige, især for enderne, op til mere end 2 m, og i et antal på op til 150, men oftest færre.

Kamrenes længderetning er meget vekslende, mest omkring NV.-SØ. og da i Reglen med åbningen mod SØ. Langdysser var fællesgrave bestemte til at tage flere gravlægninger efter hinanden, og man ser nogle steder de er udvidet flere gange. Bygningen har ofte vist sig at være meget solid. I kamrene findes dels skeletdele af de gravlagte, dels følgegods: i de ældste tyndnakkede flintøkser, rav med indboringer, lerkar med henimod kugleformet bug og høj, snæver hals.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]