Oksywiekulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Oksywie-kulturens udbredels vist med brun farve.

Oksywie-kulturen (tysk: Oxhöft-Kultur, polsk: Kultura oksywska) var en arkæologisk kultur, der eksisterede i det østlige Pommern omkring den nedre del af Vistula-floden fra det 2. århundrede f.Kr. til det tidlige 1. århundrede e.Kr. Den er opkaldt efter landsbyen Oksywie, der nu er en del af byen Gdynia i det nordlige Polen, hvor de første arkæologiske fund, der er typiske for denne kultur, blev opdaget.

Arkæologisk forskning i de seneste de seneste årtier i Pommern i Polen antyder, at overgangen fra den lokale variant af den pommeranske kultur til Oksywie-kulturen fandt sted i det 2. århundrede f.Kr. En forbindelse med den germanske stamme rugiere, som er omtalt hos Tacitus, er blevet foreslået.[1]

Ligesom andre kulturer i Førromersk jernalder udviser Oksywie-kulturen karakteristika fælles med Jasdorf-kulturen og havde træk, der er typiske indenfor de baltiske kulturer. Oksywie-kulturens keramik og begravelseskikker indikerer stærke bånd til Przeworsk-kulturen. Mænd havde kun deres aske anbragt i veludviklede sorte urner med fin finish og et dekorativt bånd rundt. Deres grave blev forsynet med praktiske ting til efterlivet, såsom redskaber og våben. Typisk begravet med mænd i denne kultur er også placere sværd med ensidig kant, og grave var ofte dækkede eller markerede med sten.

Kvinders aske blev begravet i huler og forsynet med feminine genstande.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ J. B. Rives on Tacitus, Germania, Oxford University Press, 1999, s. 311, ISBN 0-19-815050-4

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Teresa Dąbrowska: "Oksywie-Kultur"(i: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde (RGA). 2. Auflage. Band 22, Walter de Gruyter; Berlin/New York 2003; ISBN 3-11-017351-4; S. 45–54).
  • Andrzej Kokowski: Archäologie der Goten. Goten im Hrubieszów-Becken. Lublin 1999, ISBN 83-907341-8-4.
  • Ewa Bokiniec: Podwiesk Fundstelle 2. Ein Gräberfeld der Oksywie-Kultur im Kulmer Land. Monumenta archaeologica barbarica T. 11. Warszawa 2005, ISBN 83-912470-4-X.