Højkultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gudea af Lagash. Statuen er skabt ca. 2120 f.Kr. i den sumeriske højkultur.

En højkultur er i historievidenskaben et tidligt samfundssystem, som gjorde fremskridt før end andre kulturer, men det er i høj grad omstridt, hvilke kulturer, der skal betragtes som "højkulturer". Mest bekendt er vel Arnold J. Toynbees definition og analyse af begrebet i bogen A study of history, og det er sjældent, at den nuværende verdenshistorie regner med flere end en snes højkulturer. Under alle omstændigheder udmærker de sig i forhold til forgængere og efterfølgere bl.a. ved følgende kendetegn:

Udvikling[redigér | redigér wikikode]

Nogle højkulturer udviklede de første videnskaber. Ved en sammenkædning af astronomi og mytologi opstod de ældste kalendere, matematikken og anvendelsen af geometri i arkitekturen. Parallelt med skabelsen af den politiske organisation opstod der i næsten alle højkulturer et religiøst hierarki, der støttede opfattelsen af, at herskeren var indsat af guderne. Samfundsmæssige normer blev nedfældet i lovsystemer.

Tidlige højkulturer[redigér | redigér wikikode]

Karte Hochkulturen.png
Asien og Afrika
Amerika

Senere kulturer[redigér | redigér wikikode]

Bemærk![redigér | redigér wikikode]

I det engelske og franske sprogområde bruger man ordet civilization (britisk og fransk: civilisation), mens man i det tyskprægede og nordiske område hellere bruger ordet kultur.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: