Lill Lindfors

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lill Lindfors

Lill Lindfors (født Maj Lillemor Lindfors 12. maj 1940 i Helsingfors, Finland) er en finlandssvensk-svensk sangerinde og entertainer.[1]

Fra revy til Melodi Grandprix[redigér | redigér wikikode]

Lill Lindfors har tilbragt sit voksne liv i Sverige, og hun debuterede i Uddevalla i 1960 som revyskuespiller. Året efter debuterede hun som sangsolist på plade, og hun viste derved tidligt en alsidighed i underholdningsverdenen. Op gennem 1960'erne spillede hun fortsat revy, blandt andet sammen med Hasseåtage, og hun spillede Anita i den første svenske opsætning af West Side Story. Dertil kommer sammen med Owe Thörnqvist en omfattende turnevirksomhed i de svenske folkeparker samt show på Hamburger Börs i Stockholm. I løbet af 1970'erne blev det klart, at Lill Lindfors var den førende svenske showdronning. Det var derfor et naturligt valg at lade hende, der selv havde deltaget i det internationale Melodi Grandprix, være den ene af værterne, da Sverige arrangerede showet i 1985. Her chokerede hun seere over det meste af Europa, da skørtet på hendes kjole blev revet af midt i showet. Det viste sig dog, at det var et planlagt nummer, og med sin humor kombineret med sexappeal og musikalitet fik hun efterfølgende positiv kritik for dette.

Teaterdirektør og UNICEF-ambassadør[redigér | redigér wikikode]

I 1980'erne var hun en overgang teaterdirektør, lige som det blev til en håndfuld filmindspilninger. Blandt disse var en rolle i Venner for altid, en dansk ungdomsfilm af Stefan Henszelman fra 1987. Desuden har hun afholdt seminarer om kropssprog. Endelig kan det nævnes, at Lill Lindfors er UNICEF-ambassadør.

Musik[redigér | redigér wikikode]

Allerede tidligt afslørede Lindfors en sofistikeret musikalitet, og hun stillede sig ikke tilfreds med at indspille almindelige popsange. Hun fik stor betydning for, at bossa nova og samba blev kendt i Norden, hvilket f.eks. kan findes i numre som "Jag tycker inte om dig" og hendes eget nummer "Musik ska byggas utav glädje". I 1966 vandt hun det svenske melodigrandprix med nummeret "Nygammal vals", der blev nr. 2 ved Eurovision Song Contest. Ellers er det mest kendte nummer med Lindfors nok "Du är den ende" fra 1967, der blev et stort hit, også i Danmark.

Blandt hendes senere meritter kan nævnes en duet med Lars H.U.G. I de senere år har hun primært sunget jazz samt svenske digte tilsat ny musik.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Sanger Stub
Denne sangerartikel er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi