Lill Lindfors

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lill Lindfors
Unicef-ambassadör Lill Lindfors hälsar på hos Apotek Hjärtat Åhléns City (11351116446) (cropped).jpg
Information
Født Maj Lillemor Lindfors Rediger på Wikidata
12. maj 1940 (83 år) Rediger på Wikidata
Helsinki, Finland Rediger på Wikidata
Statsborger Sverige Rediger på Wikidata
Ægtefælle Anders Byström (fra 1991) Rediger på Wikidata
Partner Brasse Brännström Rediger på Wikidata
Børn Petronella Wester Rediger på Wikidata
Sprog Svensk Rediger på Wikidata
Genre Jazz Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Sanger, skuespiller, pladeartist, sangskriver Rediger på Wikidata
Deltog i Eurovision Song Contest 1966 Rediger på Wikidata
Pladeselskab Metronome,
Philips Records,
Polydor,
Kirkelig Kulturverksted Rediger på Wikidata
Instrumenter
Vokal Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Lill Lindfors' hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Lill Lindfors

Lill Lindfors (født Maj Lillemor Lindfors 12. maj 1940 i Helsingfors, Finland) er en finlandssvensk-svensk sangerinde og entertainer.[1]

Fra revy til Melodi Grandprix[redigér | rediger kildetekst]

Lill Lindfors har tilbragt sit voksne liv i Sverige, og hun debuterede i Uddevalla i 1960 som revyskuespiller. Året efter debuterede hun som sangsolist på plade, og hun viste derved tidligt en alsidighed i underholdningsverdenen. Op gennem 1960'erne spillede hun fortsat revy, blandt andet sammen med Hasseåtage, og hun spillede Anita i den første svenske opsætning af West Side Story. Dertil kommer sammen med Owe Thörnqvist en omfattende turnevirksomhed i de svenske folkeparker samt show på Hamburger Börs i Stockholm. I løbet af 1970'erne blev det klart, at Lill Lindfors var den førende svenske showdronning. Det var derfor et naturligt valg at lade hende, der selv havde deltaget i det internationale Melodi Grandprix, være den ene af værterne, da Sverige arrangerede showet i 1985. Her chokerede hun seere over det meste af Europa, da skørtet på hendes kjole blev revet af midt i showet. Det viste sig dog, at det var et planlagt nummer, og med sin humor kombineret med sexappeal og musikalitet fik hun efterfølgende positiv kritik for dette.

Teaterdirektør og UNICEF-ambassadør[redigér | rediger kildetekst]

I 1980'erne var hun en overgang teaterdirektør, lige som det blev til en håndfuld filmindspilninger. Blandt disse var en rolle i Venner for altid, en dansk ungdomsfilm af Stefan Henszelman fra 1987. Desuden har hun afholdt seminarer om kropssprog. Endelig kan det nævnes, at Lill Lindfors er UNICEF-ambassadør.

Musik[redigér | rediger kildetekst]

Allerede tidligt afslørede Lindfors en sofistikeret musikalitet, og hun stillede sig ikke tilfreds med at indspille almindelige popsange. Hun fik stor betydning for, at bossa nova og samba blev kendt i Norden, hvilket f.eks. kan findes i numre som "Jag tycker inte om dig" og hendes eget nummer "Musik ska byggas utav glädje". I 1966 vandt hun det svenske melodigrandprix med nummeret "Nygammal vals", der blev nr. 2 ved Eurovision Song Contest. Ellers er det mest kendte nummer med Lindfors nok "Du är den ende" fra 1967, der blev et stort hit, også i Danmark.

Blandt hendes senere meritter kan nævnes en duet med Lars H.U.G. I de senere år har hun primært sunget jazz samt svenske digte tilsat ny musik.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SangerSpire
Denne sangerartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi