Louis Althusser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vestlig filosofi
20. århundrede
Navn Louis Pierre Althusser
Født 16. oktober 1918(1918-10-16) i Birmendrëis, Algeriet
Død 22. oktober 1990 (72 år) i Paris, Frankrig
Skole/tradition Kontinental filosofi, strukturalisme, marxisme
Fagområde filosofi, epistemologi, ideologikritik
Påvirket af Karl Marx, Lenin, Mao Zedong, Sigmund Freud, Jacques Lacan, Antonio Gramsci, Machiavelli, Gaston Bachelard, Spinoza.
Har påvirket Michel Foucault, Slavoj Žižek, Judith Butler, Etienne Balibar, Alain Badiou, Ernesto Laclau & Chantal Mouffe, Frederic Jameson, Jacques-Alain Miller.

Louis Pierre Althusser (16. oktober 191823. oktober 1990) var en marxistisk filosof.

Han blev født i Algeriet og studerede ved det prestigefyldte universitet École Normale Supérieure i Paris, hvor han med tiden også blev professor i filosofi. Han var blandt den ledende akademiske fortrop i det franske kommunistparti, og hans argumenter var et svar på de mange trusler imod det socialistiske partis ideologiske fundament (jf. bl.a. hans begreb om interpellation). Disse trusler omfattede blandt andet empirismens stigende indflydelse, der var begyndt at påvirke marxistisk sociologi og økonomi, og den stigende interesse for humanistiske og demokratiske socialistiske retninger, som var begyndt at skabe splittelse i de europæiske kommunistiske partier. Althusser bliver ofte omtalt som marxistisk strukturalist, selvom hans forhold til andre franske, struktualistiske skoler ikke er af enkel karakter.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Louis Althusser har udgivet 15 bøger, hvoraf følgende er blevet oversat til dansk:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]