Lucide drømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
El sueño de la razón produce monstruos (Fornuftens søvn skaber monstre), ca. 1799, radering af Francisco Goya.

En lucid drøm, eller klar drøm, er en drøm hvori man opnår delvis bevidsthed. Gennem forskellige metoder er det muligt at kontrollere lucide drømme, og alt hvad der foregår i drømmen. Man kan f.eks. lære at flyve, gå gennem vægge eller at udføre telekinese. En person der er ved bevidsthed under drømningen betegnes som lucid (lu'cid).

Videnskabelig historie[redigér | rediger kildetekst]

Et antal af universiteter udfører eksperimenter med og omkring lucide drømme[kilde mangler], og forskellige teknikker hvormed man kan opnå luciditet. Instituttet The Lucidity Institute er et institut fokuseret på lucide drømme, som primært drives af Steven LaBerge.[kilde mangler] LaBerge har skrevet bøgerne Lucid Dreaming og Exploring the World of Lucid Dreaming, i samarbejde med de andre forskere ved The Lucidity Institute.[kilde mangler]

Den første bog, som undersøgte og videnskabeligt fremviste lucide drømme, var Lucid Dreams (1968), skrevet af Celia Green.[kilde mangler] I bogen sammenligner Green lucide drømme med normale drømme og konkluderer, at disse er meget forskellige fra hinanden. Green var også den første person, der skabte forbindelse mellem lucide drømme, og det velkendte fænomen falske opvågninger.

Sidst i 1970erne blev det bevist af Keith Hearne, og en frivillig ved navn Alan Worsley, at lucide drømme er mulige.[kilde mangler] Eksperimentet gik ud på, at Worsley faldt i søvn og dernæst blev lucid. Med øjnene signalerede Worsley nogen forskellige koder, som de to havde aftalt inden eksperimentet blev udført. Med et specielt aparat, kunne Hearne se Worsleys øjne bevæge sig og dermed kunne de konkludere, at det er muligt at være ved bevidsthed mens man drømmer.

Lignende forsøg blev udført af LaBerge og hans forskerhold, for at bevise eksistensen af lucide drømme totalt.[kilde mangler] Senere blev andre teknikker udformet, til at opnå luciditet.

Helbred[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgSpekulativt afsnit
Bemærk at dette afsnit er præget af spekulationer og bør omskrives så fakta er understøttet af verificerbare kilder.

Spirituelt[redigér | rediger kildetekst]

Da lucide drømme kan anses som et okkult emne, har der været tendens til at sætte forskellige risici i forbindelse med lucide drømme, som f.eks. at sjælen forlader kroppen, og at man så er fanget i en uendelig drøm.[kilde mangler]

Mareridt[redigér | rediger kildetekst]

Lucide drømme er en praktisk og effektiv måde at stoppe mareridt på.[kilde mangler] Især gentagende mareridt, da man så at sige kan lægge en plan, for hvis et typisk mareridt skulle forekomme. På denne måde kan den drømmende tage kontrol over sin drøm, og stoppe hvad der nu skulle ske, og dermed overkomme sit mareridt og opnå en lucid drøm.

Måder at opnå lucidity på[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgSpekulativt afsnit
Bemærk at dette afsnit er præget af spekulationer og bør omskrives så fakta er understøttet af verificerbare kilder.

Der findes forskellige metoder til at opnå luciditet. Metoderne kan overordnet inddeles i hovedkategorierne DILD og WILD.

Wake Initiated Lucid Dream (WILD)[redigér | rediger kildetekst]

Wake Initiated Lucid Dream (eller WILD) betyder Vågent Startet Lucid Drøm. Det vil sige at man går direkte fra at være vågen, ind i en drøm. Metoden skal udføres efter ca. 6 timer søvn. Det er vigtigt at man holder sig vågen i mindst 10 minutter, og er aktiv i hovedet i disse 10 minutter. Man kan fx skrive lidt i sin drømmedagbog – hvis man ellers fører sådan en – læse en bog, løbe en tur. Når man har været vågen i de 10 minutter, lægger man sig i seng igen, og slapper af. Dernæst skal man begynde at rette sit fokus mod én bestemt ting. Den mest brugte metode, er at fokusere på sin vejrtrækning og tælle åndedragene. Efter ca. 300 åndedræt, skulle ens krop gerne føles utrolig tung, og det kan føles som om man er sunket ned i sengen, eller ud af sin krop. På dette punkt er det meget normalt, at man ser forskellige hallucinationer, i form af billeder og små sekvenser. Det næste skridt er at fokusere på et af disse billeder, og leve sig ind i det, for til sidst at befinde sig i billedet og deraf en drøm. Dette kaldes overførings-fasen, og er et af de mest komplicerede punkter i WILD processen.

Dream Induced Lucid Dream (DILD)[redigér | rediger kildetekst]

Dream Induced Lucid Dream (eller DILD), Drømmende Startet Lucid Drøm, betyder at man bliver lucid, mens man drømmer. Der er en overflod af teknikker og metoder, til at opnå DILD med, og den mest simple, er bare at være mere observant, at holde øje med sine omgivelser, at være indforstået med hvad forskellen mellem den virkelige verden, og drømmeverdenen er. Man kan også skrive en drømmedagbog, så man kan finde gengående ting i sine drømme. Det kan være en pige med blåt hår, en flyvende bil, et rumvæsen, eller andre unaturlige ting. Altså, at finde sine drømme-tegn..

Mnemonic Induced Lucid Dream (MILD)[redigér | rediger kildetekst]

Mnemonic Inducied Lucid Dream (eller MILD) er en DILD hjælper. Teknikken tager 10 minutter, og skal udføres umiddelbart efter 6 timers søvn. I de 10 minutter skriver man sine drømme ned, og fokuserer intenst på viljen og intentionen, for at blive lucid når man lægger sig til at sove igen. Meningen er at underbevidst huske sin intention og vilje, så man i sin næste drøm har det i baghovedet, og forhåbentlig kan huske det.

Realitetstjek (RC)[redigér | rediger kildetekst]

Realitetstjekket (Eng.: Reality Check, RC) er et tjek, der tester hvorvidt man drømmer. F.eks. er ord og tal meget ustabile i drømme; de ændrer sig, og skifter form. Hvis man oplever, at et ur viser et absurd tal, det kan være 26:71, så ved man at man drømmer. Det er også et kendetegn i drømme, at man kan trække vejret, selvom man holder eller får sine luftveje blokeret. Pointen i realitets tjek, er at man gør dem i løbet af dagen, hver gang der sker noget usædvanligt, eller bare af ren vane. Hvis man bare gør mindst 4 realitets tjek i timen, så er man godt på vej. Et realitets tjek tager typisk kun nogle sekunder at udføre.

Lucide drømme i populærkulturen[redigér | rediger kildetekst]

  • Animationsfilmen Waking Life er hovedsagligt baseret på lucide drømme.
  • Filmen Inception fra 2010, hvori det er muligt at tilgå andre menneskers drømme.
  • Filmen Vanilla Sky, hvori der er hentydninger til lucide drømme