Maria Montell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Maria Montell
Født 17. januar 1969Rediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Beskæftigelse SangerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Maria Montell (født 17. januar 1969) er en dansk sanger og sangskriver.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Hendes far var aktiv musiker og havde en stor kærlighed til jazzen, hvorfor kunstnere som Nancy Wilson, Billie Holiday, Astrud Gilberto, Antonio Carlos Jobim og Herbie Hancock hører til hendes første musikalske inspirationskilder. Som barn fik hun et orgel forærende af faderen, men lysten til sang overskyggede lysten til at terpe klaverteori – og allerede fra 12-års alderen sang hun flittigt, hvor hun kunne komme af sted med det. Hun blev "opdaget" som 17-årig under en opvarmningskoncert for Sanne Salomonsen, men selvom det i 1987 førte en enkelt single, "Satser på dig", med sig, var der stadig langt til en egentlig solokarriere. Efter gennemført studentereksamen i 1989 tog Maria Montell til Spanien, hvor hun i fire måneder ernærede sig som natklubsangerinde. Hun fik også lyttet til det spanske sprog, hvilket senere kom hende til gode, da flere af sangene fra 1996-albummet "Svært at være gudinde" blev til hits i spanske oversættelser.

Gennem alle ungdomsårene var Montell særdeles aktiv i Helsingørs frodige musikmiljø, og her mødte hun musikeren og komponisten Morten Remar, der blev en vigtig samarbejdspartner i hendes karriere. Hun skulle dog omkring adskillige orkestre og kor-jobs for danske kunstnere og bands som Dodo & The Dodos, Kaya og svenske Orup, før hun med Remar i producerstolen i 1994 kunne solo-debutere med albummet Jeg er her for dig, hvor både titelnummeret og "Sådan går det hver gang" blev store hits. Efter en lang række koncerter fik Maria Montell skrevet sangene til og indspillet sit andet soloalbum, Svært at være gudinde", hvorfra singlen "Imens hun sang (Di Da Di)" blev et øjeblikkeligt hit. Albummet blev efterfølgende indspillet på engelsk og delvist på spansk, og det meste af 1997 tilbragte Maria Montell på en lang promotiontur til en række af de mere end 20 lande, der indtil nu har udgivet albummet.

"Di Da Di" blev ikke bare et stort hit for Maria Montell. Det blev også – via en cover-version – et kæmpe hit i det fjerne østen, da den taiwanesiske stjerne Coco Lee oversatte sangen til mandarin og gjorde den til den første single fra et album, der endte med at sælge over 1 million eksemplarer. Såvel Montells egen succes med sangen som Coco Lees store hit har gjort "Di Da Di" til en sang, reklamebureauer i såvel Østen som Europa har ønsket at bruge, hvorfor den gennem tiden har været soundtrack til både Elida, Pepsi, Panasonic, Kloster Beer, Autan Fresh og Aiwa. Og hvis man bruger mobiltelefon i Hong Kong, så er ringetonen også "Di Da Di".

Maria Montell udgav Think Positive, der var hendes første album hos pladeselskabet Universal. Think Positive var det første album fra sangeren i næsten fire år og hendes første originaludgivelse udelukkende med engelsksprogede sange. Indspilningerne var, på nær en enkelt sang, foretaget i Stockholm og København, primært sammen med den svenske producer og sangskriver Douglas Carr og hans team. De stod blandt andet bag singlerne "It's All Very Simple" og "Think Positive".

En god del af sangene stammer fra to længerevarende USA-ophold i 2000 og 2001, hvor Maria Montell skrev sammen med en lang række amerikanske sangskrivere, bl.a. Billy Steinberg, Rick Neigher, Rick Nowels og Tamara og Bill Champlin, som alle har bidraget til Think Positive. Også de svenske forbindelser, der blev etableret i forbindelse med albummet Se (1998), blev plejet i processen. Flere sange er skrevet sammen med Douglas Carr, og også den ligeledes Stockholm-baserede producer Moh Denebi har bidraget.

Maria Montell har desuden udgivet børnebøgerne Drengen, der havde alt og Prinsesser spiller ikke fodbold.

I 2009 leverede hun soundtracket til den danske film Ved verdens ende. Sangen hedder "Bang Bang Boogie", og dens musikvideo blev indspillet i Frankrig. I videoen medvirkede også Nikolaj Lie Kaas, som desuden havde en af hovedrollerne i filmen.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Hun var en overgang kendt som kronprins Frederiks kæreste, men er i dag gift med filminstruktøren Tomas Villum Jensen, med hvem hun har tre børn.

Maria Montell er også ambassadør for 3literrentvand.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Album[redigér | redigér wikikode]

  • Jeg er her for dig (Pladecompagniet, 1994)
  • And So the Story Goes... (Epic, 1996)
  • Svært at være gudinde (Adversity, 1996)
  • Se (Pladecompagniet, 1999)
  • Nightbird (Sony, 2000)
  • Think Postive (Universal, 2002)
  • Bossa for My Baby (Bossa for My Baby, 2005)
  • Nu (ArtPeople, 2014)

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Montell har udgivet to børnebøger. Den første blev udgivet på Kroghs Forlag, mens den anden blev udgivet af Politikens børnebøger.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.