Maserati

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Maserati er en Italiensk luksusbils-fabrikant. Virksomheden er oprindeligt etableret som Officine Alfieri Maserati 1. december 1914, i Bologna.[1]

Robin Hanson driving a Maserati 6CM at the 1937 Donington Grand Prix
Maserati Racer

Virksomhedens hovedsæde er i dag i Modena. Maserati er siden 1993 ejet af Fiat Group Automobiles. V8-motoren der bruges i Alfa Romeo 8C Competizione, Ferrari 430, Ferrari 458 og Ferrari California samt Maserati Gran Turismo og Quattroporte er bygget på samme konstruktion.

Maserati Gran Cabrio årgang 2010-model

Historie[redigér | redigér wikikode]

Maserati brødrene, Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore, og Ernesto var alle i bilbranchen i starten af 1900-tallet. Alfieri, Bindo and Ernesto byggede en 2-liters Grand Prix bil til Diatto. I 1926 indstillede Diatto produktionen af racerbiler, hvilket førte til produktionen af den første Maserati.

Alfieri vandt racerløbet Targa Florio på Sicilien i 1926 i en af de første Maseratier. Maserati producerede racerbiler med 4, 6, 8 og 16 cylindre (to parallelmonterede række-8'ere). Maserati's trefork-logo menes at være skabt af endnu en Maserati-bror, kunstneren Mario, baseret på Neptun-springvandet Fontana del Nettuno, der står i Bologna.

Alfieri Maserati døde i 1932, men brødrene Bindo, Ernesto og Ettore videreførte firmaet indtil de i 1937 solgte til Adolfo Orsi-familien, der i 1940 flyttede hovedkvarteret til Modena, hvor det ligger i dag.

Fokus var stadig på motorsport og med stor succes, blandt andet sejre i Indianapolis 500 i 1939 og 1940. Den argentinske racerkører Juan Manuel Fangio kørte for Maserati i 1950'erne og vandt blandt meget andet VM i 1957 i en Maserati 250F.

I 1968 blev Maserati overtaget af Citroën, der blandt andet fremstillede en Citroën SM med Maserati-motor. Citroën udviklede tre nye Maserati modeller (Bora, Merak, og 'Khamsin). Både Citroën og Maserati gik konkurs i følge af Energikrisen i 1973.

I 1975 blev Maserati overtaget af Alejandro de Tomaso, en fhv. racerkører fra Argentina. I 1993 blev Maserati en del af FIAT-koncernen.

Modeller[redigér | redigér wikikode]

Modeller i 2013:

Ghibli er en indstigningsmodel og har navn efter en meget varm luftstrøm, der er arabisk for sydvind. Ghibli er en 4-dørs sedan model i BMW 5-klassen.

Gran Turismo er betegnelsen for en vogn til store rejser. Gran Turismo er en 2-dørs coupe med 4 sæder og god plads på bagsædet.

Gran Cabrio er cabrioletversionen af Gran Turismo.

Quattroporte betyder ganske enkelt fire døre på italiensk. Quattroporte er en sportssedan i limousine-klassen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Virksomhedshistorie". maserati.com. Hentet 2007-07-24. 
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Stub Stub
Denne bilrelaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.