Mekaniker (søværnet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler mekanikere i Søværnet. Opslagsordet har også en anden betydning, se Mekaniker.

Mekaniker-gruppen i Søværnet, er en civil tjenestegruppe uden for militær grad[1]. Ansatte i mekanikergruppen var oprindeligt mine- og torpedomekanikere, men med tiden er også auto- og lastvognsmekanikere kommet ind i mekanikergruppen.

Ansatte i mekanikergruppen bærer i lighed med marinespecialister jakke, slips og kasket — i modsætning til marinekonstabler og marineoverkonstabler der bærer den stereotype sømandsuniform med rundhue (á la Anders And).

Ansatte i mekanikergruppen er alle tjenestemænd. Minedykkere, der demonterer undersøiske sprænglegemer (søminer, sennepsgasbomber og andre ting i havet, primært fra 1. og 2. verdenskrig) var tidligere udelukkende fra mekanikergruppen.

Mekanikergruppen er nu en lukket personalegruppe, hvilket vil sige at man ikke længere ansætter nye mekanikere i gruppen, de mekanikere der er i gruppen fortsætter på uændrede vilkår indtil hjemsendelse. Nyansatte mekanikere i Søværnet bliver nu ansat på militære vilkår i konstabelgruppen.

Distinktioner[redigér | rediger kildetekst]

Grad Distinktion
mekaniker Danish Navy rank insignia for mekaniker.svg
overmekaniker af 2. grad Danish Navy rank insignia for overmekaniker af 2. grad.svg
overmekaniker af 1. grad Danish Navy rank insignia for overmekaniker af 1. grad.svg
seniormekaniker Danish Navy rank insignia for seniormekaniker.svg

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Den Store Danske Encyklopædi, bind 13 under "militære grader", underafsnit "andet personel":" Gejstligt personel i Forsvaret og auditørpersonel står uden for militær grad. Det samme gælder mekanikere i Søværnet."
MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.