Torpedo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
USS Virginia jagtubåd affyrer en torpedo
Det japanske fragtskib Nittsu Maru synker efter at være blevet ramt af torpedoer den 23. marts 1943. Billedet er taget fra ubåden USS Wahoo som affyrede torpedoerne
Sopwith T.1 Cuckoo kaster en torpedo

En torpedo er et selv-fremdrevet projektil som opererer under vandet og som er designet til at detonere ved kontakt eller passage af et mål. De første torpedoer i det 19. århundrede var sprængladninger for enden af en lang stang. Enten var stængerne anbragt under vandet som miner, eller også for enden af et hurtigt fartøj.

Torpedoer affyres traditionelt fra undervandsbåde, men kan også nedkastes fra flyvemaskiner eller afskydes fra torpedobåde og kystforter. Under 2. verdenskrig red italienske frømænd på Maiale (gris) transport-torpedoer, som de bl.a. anvendte ved sænkningen af slagskibene HMS Valiant og HMS Queen Elizabeth i Alexandria i december 1941. Japanerne anvendte Kaiten og Kaichu selvmordsubåde (torpedoer). 100 blev brugt ved Okinawa i 1945, men de sænkede kun 3 skibe.

Moderne torpedoer kan programmeres til at sejle en bestemt rute, er akustisk selvsøgende mod skruestøj og/eller er trådstyrede fra ubåde. Under den kolde krig var en del torpedoer udrustet med kernevåben. En torpedo afsendt mod en konvoj, ville ødelægge flere skibe. I 1981 grundstødte den sovjetiske ubåd U-137 i den svenske skærgård og de svenske myndigheder målte at den havde kernevåbenbestykkede torpedoer om bord.

Navn[redigér | redigér wikikode]

Elektriske rokker udgør ordenen Torpediniformes, hvis stød virker lammende. Torpere (Latin) betyder 'at være stiv' eller 'at være følelsesløs'. Våbnet torpedo er opkaldt efter fiskeslægten Torpedo da våbnet 'lammer' et skib[1].

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Politikens Nudansk Ordbog, 15. udgave, 1994, Politikens Forlag A/S, ISBN 87-567-5107-9
  • Robert Hutchinson: Submarines – War beneath the Waves, 2001, Harper Collins Publishers, ISBN 0-00-765333-6
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: