Mellemfolkeligt Samvirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mellemfolkeligt Samvirke
Generelle informationer
Type Forening
Hjemsted Danmark København, Danmark
Grundlagt 24. januar 1944; 74 år siden (1944-01-24)
Forkvinde Helle Munk Ravnborg
Medlemmer 14.457 (2014)
Tidligere navn Fredsvenners Hjælpearbejde
Medlemsblad ACTION
Eksterne henvisninger
www.ms.dk
CVR-nummer 18243717Rediger på Wikidata

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er en politisk uafhængig forening (ngo), som kæmper for en mere retfærdig verden gennem rettighedsbaseret udvikling. Foreningen arbejder for mere forståelse og solidaritet mellem verdens folkeslag, ligesom den har som mål at den globale udvikling sker på et bæredygtigt og retfærdigt grundlag i forhold til fordelingen af goder. Formand er siden 2013 Helle Munk Ravnborg. Generalsekretær siden 2016 er Tim Whyte.

Siden 2010 har MS været medlem af den internationale bevægelse ActionAid International.

Foreningen startede som Fredsvenners Hjælpearbejde i 1944. I 1949 skiftede organisationen navn til Mellemfolkeligt Samvirke, og i 1974 blev MS omdannet til en åben medlemsforening. MS havde i 2014 14.500 medlemmer, og gennem ActionAid arbejder MS for at komme fattigdom og sult til livs i mere end 45 lande verden over. Mellemfolkeligt Samvirke samarbejder med over 100 lokale partnere i Mellemamerika, Østafrika og Nepal og har landekontorer i mange af samarbejdslandende (som fx MS Tanzania, MS Nepal osv.). Via rejseprogrammet Global Contact rejser mere end 500 frivillige ud årligt og støtter lokalt ulandsarbejde.

Mellemfolkeligt Samvirke har på det seneste styrket sin udadvendte profil og afholder blandt andet debatarrangementer, events, kurser og festivaler.

Vision og mission[redigér | redigér wikikode]

Helt overordnet set arbejder Mellemfolkeligt Samvirke for en verden i fred. MS graver ikke brønde eller bygger skoler, men hjælper i stedet fattige og udsatte mennesker med at hjælpe sig selv. Ved at give dem uddannelse fremmer man den globale retfærdighed og kan sikre bedre vilkår for fattige og marginaliserede.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

MS er en demokratisk medlemsforening med udgangspunkt i det danske samfund, hvor de vigtigste ressourcer er engagement og viden. MS arbejder for at dele erfaringer og styrke viden, og skaber muligheder for internationalt og interkulturelt samarbejde.

Hvordan arbejder MS?[redigér | redigér wikikode]

MS uddanner og kapacitetsopbygger fra Nord i samarbejde med partnere i Syd. Kernen i arbejdet er bl.a. at lære folk om deres rettigheder, så korrupte regeringer ikke kan komme og tage deres jord, liv eller familie fra dem.

Rådet og bestyrelsen[redigér | redigér wikikode]

Rådet er MS' højeste besluttende myndighed, valgt og sammensat af repræsentanter fra organisationens medlemmer. Rådet blev indført i 2010 for at styrke medlemmernes demokratiske indflydelse. Fra 2006 til 2009 havde MS direkte valgte generalforsamlinger – og fra 1974-2005 repræsentantskabsmøder i stil med den nye rådsstruktur.

ActionAid International[redigér | redigér wikikode]

ActionAid er en international bevægelse, der arbejder for at bekæmpe fattigdom sammen med lokale partnere i over 50 lande i verden. Det sker gennem støtte til fattige på lokalt niveau og gennem internationalt lobby- og kampagnearbejde. ActionAid startede i Storbritannien, men har nu hovedkontor i Johannesburg i Sydafrika. Den internationale generalsekretær er canadier og hedder Joanna Kerr.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°41′21″N 12°33′37″Ø / 55.6892°N 12.5603°Ø / 55.6892; 12.5603