Mellemfolkeligt Samvirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Mellemfolkeligt Samvirke
Generelle informationer
Type Forening
Hjemsted Danmark København, Danmark
Grundlagt 24. januar 1944; 77 år siden (1944-01-24)
Forkvinde Stine Krøijer
Medlemmer 19.870 (2019)
Tidligere navn Fredsvenners Hjælpearbejde
Eksterne henvisninger
www.ms.dk
CVR-nummer 18243717 Rediger på Wikidata

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er en forening (ngo), som arbejder for at støtte verdens fattigste mennesker i at kende og kræve deres rettigheder. Foreningen arbejder også - i Danmark og i EU - for politiske beslutninger, der tager højde for udviklingen i fattige dele af verden, f.eks. ved at tage skridt mod hvad MS beskriver som et "globalt fair skattesystem". Formålet for Mellemfolkeligt Samvirke er at verdens fattigste mennesker kan være med til at opbygge demokratiske og bæredygtige samfund. Dertil kommer, at Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for grøn omstilling og klimaretfærdighed.

Forkvinde er siden 2019 Stine Krøijer. Generalsekretær siden 2016 er Tim Whyte.

Siden 2010 har MS været medlem af den internationale organisation ActionAid International.

Foreningen startede som Fredsvenners Hjælpearbejde i 1944. I 1949 skiftede organisationen navn til Mellemfolkeligt Samvirke, og i 1974 blev MS omdannet til en åben medlemsforening. MS havde i 2014 14.500 medlemmer. Mellemfolkeligt Samvirke samarbejder med over 100 lokale partnere i Mellemamerika, Østafrika og Nepal og har landekontorer i mange af samarbejdslandende (som fx MS Tanzania, MS Nepal osv.). Via rejseprogrammet Global Contact rejser mere end 500 frivillige ud årligt og støtter lokalt ulandsarbejde.

MS har på det seneste styrket sin udadvendte profil og afholder blandt andet debatarrangementer, events, kurser og festivaler. MS har også i 2017 og 2018 arrangeret demonstrationer vendt mod det syriske styre og Syriens militær.

MS finansieres af medlemsbidrag og tilskud fra den danske stat. I 2017 finansierede rammebevillingen fra Danida MS' aktiviteter med 102,2 millioner kroner .[1][2] I juli 2017 blev det meddelt, at MS får hævet støtten med 30 millioner kroner årligt, fordi Udenrigsministeriet er meget tilfredse med MS’ arbejde, og udpegede i 2017 MS som den bedste af alle 17 forskellige udviklingsorganisationer, der finansieres igennem Danida. [3]

Vision og mission[redigér | rediger kildetekst]

Helt overordnet set arbejder MS - iflg. foreningen selv - for mellemfolkelig forståelse og solidaritet for gennem et samarbejde over nationale og kulturelle grænser at bidrage til en bæredygtig global udvikling og en retfærdig fordeling af jordens rigdomme.

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

MS er en medlemsforening med udgangspunkt i det danske samfund, hvor de vigtigste ressourcer er engagement og viden. MS arbejder for at dele erfaringer og styrke viden, og skaber muligheder for internationalt og interkulturelt samarbejde.

Hvordan arbejder MS?[redigér | rediger kildetekst]

MS uddanner og kapacitetsopbygger fra Nord i samarbejde med partnere i Syd. Kernen i arbejdet er bl.a. at lære folk om deres rettigheder, så korrupte regeringer ikke kan komme og tage deres jord, liv eller familie fra dem.

Rådet og bestyrelsen[redigér | rediger kildetekst]

Rådet er MS' højeste besluttende myndighed, valgt og sammensat af repræsentanter fra organisationens medlemmer. Fra 2006 til 2009 havde MS direkte valgte generalforsamlinger – og fra 1974-2005 repræsentantskabsmøder i stil med den nye rådsstruktur.

ActionAid International[redigér | rediger kildetekst]

ActionAid er en international bevægelse, der støttes af EU og ikke mindst af den britiske regering (igennem Department for International Development). ActionAid startede i Storbritannien, men har nu hovedkontor i Johannesburg i Sydafrika. Action Aid arbejder i 45 lande verden over og har bl.a. gjort sig bemærket ved at støtte USA’s kup i Haiti i 2004. Den internationale generalsekretær er Adriano Campolina.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°41′21″N 12°33′37″Ø / 55.6892°N 12.5603°Ø / 55.6892; 12.5603