Christian Friis Bach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christian Friis Bach
Christian-friis-bach.2000-11-14.jpg
Christian Friis Bach
Minister for udviklingsbistand
Embedsperiode
3. oktober 2011 – 21. november 2013
Foregående Søren Pind
Efterfulgt af Rasmus Helveg Petersen
Valgkreds Egedalkredsen
Personlige detaljer
Født 29. april 1966 (51 år)
Rødovre
Nationalitet Dansk
Politisk parti Radikale Venstre
Ægtefælle(r) Karin Friis Bach
Børn 3
Bopæl Ganløse
Uddannelses­sted Københavns Universitet
Links
http://www.friisbach.dk/

Christian Friis Bach (født 29. april 1966) er en dansk politiker, formand for FN's økonomiske kommission for Europa[1] og tidligere medlem af Folketinget mellem 2011 og 2015, samtidig gruppenæstformand for det Radikale Venstre. Han er tidligere minister for udviklingsbistand i regeringen Helle Thorning-Schmidt. Han blev valgt til Folketinget ved valget i 2011 fra Nordsjællands Storkreds. Han tiltrådte som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp d. 1. november 2017.[2]

Uddannelse og karriere[redigér | redigér wikikode]

I sit civile liv er Bach adjungeret professor i international økonomi og udvikling ved Københavns Universitet/LIFE og var indtil sin udnævnelse til minister særlig rådgiver for EU-kommissær Connie Hedegaard. Desuden er han iværksætter og har etableret virksomhederne ViewWorld og Worldbarrow. Han er tidligere international chef i Folkekirkens Nødhjælp (2005-2010), har været ansat som journalist ved DR/Orientering og konsulent for Verdensbanken, Udenrigsministeriet, EU, UNDP m.fl.

I sin fritid har Christian Friis Bach været aktiv i en række frivillige organisationer Amnesty International, U-landsimporten, WWF Verdensnaturfonden og FN-forbundet. I 1993-94 var han initiativtager til dannelsen af Max Havelaar Fonden i Danmark og fik i den forbindelse Fords Initiativpris. Fra 1997-2001 var han formand for Mellemfolkeligt Samvirke. Senest har han været med til at stifte Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Han har rejst i en lang række lande i Afrika, Latinamerika og Asien og har holdt foredrag og skrevet bøger og artikler om internationale emner. Derudover har han siddet i en række danske og internationale bestyrelser.

Christian Friis Bach er oprindeligt uddannet agronom fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole med hovedvægten indenfor kemiske fag og tog i 1996 en ph.d. i international økonomi fra samme institution. Han har været adjunkt ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet, og lektor ved Jordbrugsøkonomisk Institut. Herudover har han taget tillægsuddannelsen ved Danmarks Journalisthøjskole.

Christian Friis Bach stemmer for afskaffelse af ophavsret under et debatmøde afholdt af Politiken i år 2000.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Bach har været folketingskandidat for Det Radikale Venstre med opstilling i Christianshavnkredsen (2004-06), Egedalkredsen (2006-2011) og Hillerødkredsen siden 2011. Herfra blev han valgt til Folketinget på et mandat i storkredsen.

I sit parti er han valgt til hovedbestyrelsen og forretningsudvalget.

Han var medlem af kommunalbestyrelsen i Egedal Kommune 2009-11, hvor han var næstformand for Skoleudvalget samt medlem af økonomiudvalget.

GGGI-sagen[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Global Green Growth Institute-sagen.

Christian Friis Bach meddelte på et pressemøde den 21. november 2013, at han trådte tilbage som minister i forbindelse med GGGI-sagen.

Som folketingsmedlem blev han derefter valgt ind i gruppeledelsen som Det Radikale Venstres gruppenæstformand. Ydermere blev han tildelt posterne som udenrigsordfører, ordfører for Grønland og Færøerne, Fødevareordfører, Landbrugsordfører og ordfører for landdistrikter og øer.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Christian Friis Bach er gift med Karin Friis Bach, har tre børn og driver i fritiden et mindre landbrug ved Ganløse med 33 hektar land, hvoraf 10 hektar består af nytilplantet skov.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]