Spring til indhold

Shakespeare in Love

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Shakespeare in Love
Overblik
GenreDramafilm,
biografisk film,
dramedy,
romantisk komedie Rediger på Wikidata
Instrueret afJohn Madden
Manuskript afMarc Norman
Tom Stoppard
MedvirkendeGwyneth Paltrow
Joseph Fiennes
Colin Firth
Ben Affleck
Geoffrey Rush
Judi Dench
Tom Wilkinson
FotograferingRichard Greatrex
KlipDavid Gamble
ScenografiMartin Childs Rediger på Wikidata
Musik afSteven Warbeck
Produceret afEdward Zwick
Harvey Weinstein
Bob Weinstein
Marc Norman
David Parfitt
Donna Gigliotti
DistributørMiramax Films
Udgivelsesdato3. december 1998
Censur7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Længde123 min.
OprindelseslandUSA
SprogEngelsk
Budget25 millioner dollars [ 1 ]
Indtjening$289,317,794[1]
Nomineringer og priser
Oscar for bedste film,
Oscar for bedste kvindelige hovedrolle,
Oscar for bedste kvindelige birolle,
National Board of Review: Top Ten Films,
Oscar for bedste originale musical eller komedie musik,
Oscar for bedste kostumer,
Oscar for bedste scenografi,
Oscar for bedste originale manuskript Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Shakespeare in Loves hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Shakespeare in love er en britisk-amerikansk romantisk film fra 1998 om William Shakespeares forelskelse. Filmen er instrueret af John Madden og har Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow og Geoffery Rush i hovedrollerne.

Filmen vandt syv Oscars, bl.a. for bedste film, bedste kvindelige hovedrolle og for bedste kvindelige birolle.

Plot[redigér | rediger kildetekst]

I London i 1593, er William Shakespeare en spiller i Lord Chamberlains Mænd og dårlig dramatiker for Philip Henslowe, ejer af The Rose Theatre. Shakespeare arbejder på en ny komedie, Romeo and Ethel, the Pirate's Daughter. Han lider af en skriveblokering, og har han knap nok begyndt at skrive stykket, men begynder audition af skuespillere. Viola de Lesseps, datter af en velhavende købmand, der har set Shakespeares skuespil ved hoffet, forklæder sig selv som "Thomas Kent" til audition, og løber derefter væk. Shakespeare forfølger Kent til Violas hus og efterlader en seddel med sygeplejersken, hvor han spørger Thomas Kent om, at begynde prøverne på The Rose Theatre. Han sniger sig ind i huset med spillemænd, hvor hendes forældre er ved at arrangere hendes trolovelse til Lord Wessex, en forarmet aristokrat. Mens han danser med Viola, er Shakespeare målløs, og efter at være blevet bortvist af Wessex, bruger Thomas Kent som en mellemmand for at bejle til hende.

Da han opdager hendes sande identitet, begynder de en hemmelig affære. Inspireret af hende, skriver Shakespeare hurtigt, med hjælp fra sin ven og rivaliserende dramatiker Christopher 'kit' Marlowe og omdanner stykket til hvad der bliver Romeo og Julie. Viola er forfærdet, da hun erfarer, at han er gift, omend han har længe været adskilt fra sin kone, og hun ved, at hun ikke kan undslippe hendes pligt, ved at gifte sig med Wessex, når hun indkaldt til retten for at modtage godkendelse til kampen. Shakespeare iklæder sig en kvindes forklædning, for at ledsage hende som hendes kusine. Der overtaler han Wessex til at satse £50, som en leg kan fange den sande natur af kærlighed, det nøjagtige beløb som Shakespeare kræves for at købe en andel i Chamberlains Mænd. Dronning Elizabeth I erklærer, at hun vil dømme i sagen, da lejligheden byder sig.

Da Edmund Tilney, informeres om at der er en kvinde der spiller på The Rose, lukker han teatret for at bryde forbuddet mod kvinder. Viola identitet er eksponeret for selskabet, der forlader dem uden en scene eller bly skuespiller, indtil Richard Burbage, ejer af The Curtain, giver dem sit teater. Shakespeare tager rollen som Romeo, med en drengeskuespiller som Julie. Efter hendes bryllup, erfarer Viola, at stykket vil blive udført den dag, og løber væk til The Curtain. Hun planlægger at se den med mængden, overhører Viola, at drengen som spiller Julie ikke kan spille, og tilbyder at erstatte ham. Mens hun spiller Julie overfor Shakespeares Romeo bliver publikum betaget, på trods af den tragiske slutning, indtil Mester Tilney ankommer for at anholde alle for uanstændighed grundet Violas tilstedeværelse.

Men dronningen er i fremmøde og fastholder Tilney, i stedet hævde, at Kents lighed med en kvinde er bemærkelsesværdigt. Men selv en dronning er magtesløs overfor at afslutte et lovformeligt ægteskab, og hun beordrer Kent at hente Viola, fordi hun skal sejle med Wessex til kolonien i Virginia. Dronningen fortæller også Wessex, der fulgte Viola til teatret, at Romeo og Julie har vundet satsning for Shakespeare, og har Kent levere sin £50 med instruktioner til at skrive noget "lidt mere munter næste gang, for Helligtrekongersaften".

Viola og Shakespeare siger farvel, og han sværger at udødeliggøre hende, da de improvisere begyndelsen på hans Helligtrekongersaften, ved at forestille sig hende som en skibbruden forklædt som en mand efter en rejse til et fremmed land. "For hun vil være min heltinde for hele tiden, og hendes navn vil være ... Viola ".

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Priser
Foregående:
Titanic
Oscar for bedste film
1998
Efterfølgende:
American Beauty
Foregående:
Det bli'r ikke bedre
Golden Globe for bedste film - musical eller komedie
1999
Efterfølgende:
Toy Story 2