Muhammad Ali

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ambox scales.svgDenne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler den amerikanske bokser. Se Muhammad Ali Pasha for opslag om Egyptens 1800-tals-vicekonge og reformator.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Muhammad Ali
Verdensmester i sværvægtsboksning
Muhammad Ali NYWTS.jpg
Personlig information
Navn Muhammad Ali
Fighternavn The Greatest
The People's Champion
The Louisville Lip
Land USA USA
Født 17. januar 1942(1942-01-17)
Louisville, Kentucky
Død 3. juni 2016 (74 år)
Vægtklasse Sværvægt
Højde 190 cm
Kampe
Kampe i alt 61
Vundne 56
KO's 37
Uafgjorte 0
Tabte 5

Muhammad Ali (17. januar 1942 i Louisville, Kentucky som Cassius Marcellus Clay jr., død 3. juni 2016[1] ) var en amerikansk professionel bokser som flere gange var verdensmester i sværvægt. Mange eksperter regner Ali som en af tidernes største boksere. Han forsvarede sværvægtstitlen i alt 19 gange.

Hans internationale gennembrud kom da han vandt letsværvægt under Sommer-OL 1960 og blev professionel samme år. Den 25. februar 1964 vandt han VM-titlen i sværvægt ved at besejre Sonny Liston på teknisk knock out efter 6. omgang. Han konverterede senere til Islam i 1965 og skiftede navn fra Cassius Marcellus Clay, som han mente var et slavenavn, til Muhammad Ali. Dette førte til, at han nægtede at aftjene militærtjeneste og mistede sin titel i 1967. Ali blev dømt i retten 20. juni 1967, men ankede dommen, og højesteret ændrede dommen og frikendte Ali den 28. juni 1971.

Om hans navn[redigér | redigér wikikode]

Muhammad Ali hed oprindeligt Cassius Clay, men foretog navneskiftet til Muhammad Ali efter sin konversion til islam. Han udtalte i den anledning, at hans tidligere navn var et “slave navn” og tilføjede at “Jeg valgte det ikke og jeg vil ikke have det”. Personen han var opkaldt efter var en hvid mand med abolitionistiske tanker, der kæmpede for de sortes rettigheder.[2]

En unik stil[redigér | redigér wikikode]

Forskellige boksemyndigheder har rangeret Ali som den bedste sværvægtsbokser i historien. Han og den legendariske Sugar Ray Robinson er blevet rangeret som top to på tværs af alle vægtafdelinger. Ali vandt en guldmedalje (som en let tungvægt) ved OL i 1960 i Rom som kulminationen på en amatør boksekarriere, hvor han vandt 100 af 105 kampe.

Som professionel vandt Ali verdensmesterskabet i tre forskellige anledninger igennem 14 år. Han var sejrherre i 56 af 61 professionelle kampe. De tre nederlag, der kom sent i sin karriere, efter at han havde toppet sin karriere. Sports Illustrated har hædret Ali som den største sportsmand af det 20. århundrede.

Hvad gjorde Ali sådan en fremragende eksponent for sin sport?

Det var bestemt ikke ren styrke og magt. Han blev aldrig anset for at være blandt de hårdest slående boksere, og mere end en tredjedel af hans professionelle kampe varede deres fulde planlagte varighed.

Han var heller ikke bemærkelsesværdig hvad angår højde eller vægt.

Snarere var det Alis hastighed, smidighed, fodarbejde og atletiske evner som adskilte ham fra de andre konkurrenter. Det blev sagt, at han var en sværvægter, der bevægede sig som en letvægter.

I de første år af hans karriere viste Ali også fremragende udholdenhed: han kunne ubarmhjertigt opretholde sin dansende, stil.

Der er ingen tvivl om, Ali var unik og dygtig. Men han anvendte teknikker, der var tydelige, der var langt fra klassiske. I skarp kontrast til nutidens syn på bedste praksis holdt han ofte sine hænder på siderne ved taljen, og han undgik ofte modstandernes slag ved at trække hovedet bagud væk og fra dem.

Mange bokseeksperter anså disse som usikre metoder, som kun virkede grundet Alis forbavsende hastighed. Den uortodokse metode tjente til at forvirre hans modstandere og lokke dem til fejl. Han var sjældent aggressoren, og foretrak en metode, der fremprovokerede modstanderen. Ali karakteriserede sin egen stil som "flyve som en sommerfugl, stikke som en bi". Hans karakteristiske, ukonventionelle boksestil var i overensstemmelse med den stringente individualisme og afvisning af normer, der gennemsyrede andre aspekter af sit liv og skabte universel interesse for ham.

Mental styrke[redigér | redigér wikikode]

Ali viste også stor psykologisk styrke. Han var kendt for sin selvbevidsthed. Over tid syntes Ali's stædige konkurrencemæssige succes i stigende grad at retfærdiggøre selvbilledet og gjorde det muligt for ham at indhente et indtryk af, at han næsten var overmenneskelig. Det var et indtryk af, at en offentlighed, der søgte nye helte i turbulente sociale og politiske tider, var meget villig til at acceptere.

Selvtillid og illusion af overmenneskelige kvaliteter var uden tvivl medvirkende til, at Ali kunne topperforme trods alle odds i flere kampe. Disse omfattede "Thrilla i Manila", hvor han og Joe Frazier påførte chokerende skader på hinanden i det, han senere beskrev som en nær dødsoplevelse og "Rumble in the Jungle".

The Fight of the century[redigér | redigér wikikode]

Ali var forbudt at bokse i flere år, pga. hans afvisning af deltagelse i Vietnam krigen. Efter at Muhammad Ali, vender tilbage til boksningen, og ingen spår ham mange chancer grundet et par års pause fordi han ikke ville deltage i Vietnamkrigen og blev bandlyst fra boksning, møder han Joe Frazier som udfordrer.

Kampen døbes som "The fight of the century".

I denne første kamp mellem Muhammad Ali og Joe Frazier, vinder Frazier på point med 9-6.

Rumble in the jungle[redigér | redigér wikikode]

En af hans mest berømte kampe var The Rumble in the Jungle, som blev arrangeret i Zaïre i oktober 1974. Ali var udfordreren og vandt på knockout over den daværende verdensmester George Foreman. Med denne kamp blev han den anden sværvægtsbokser i historien, som vandt sin mesterskabstitel tilbage.

I Rumble in the Jungle modtog Ali nogle massivt kraftfulde slag fra George Foreman som en del af en konstrueret "reb-a-dope" -strategi. Dette medførte i sidste ende ham en usandsynlig sejr, der viste sig at være den forrevne herlighed af hans utrolige boxing-rejse.

I 1978 tabte han på point mod Leon Spinks, men genvandt titlen i returkampen samme år. Ali annoncerede i 1979, at han trak sig tilbage fra boksningen. Imidlertid blev han lokket til at gøre comeback i 1980 mod den regerende verdensmester Larry Holmes, i et forsøg på at vinde VM-titlen for fjerde gang. Kampen blev afgjort på TKO i Holmes' favør, idet Alis træner Angelo Dundee nægtede at lade ham bokse 11. runde.

I sin boksekarriere, der startede efter sin 3½-årige suspension fra sporten på grund af hans afslag på at komme ind i USA's væbnede styrker, blev Ali berømt for en ekstraordinær evne til at "tage et slag". Dette - sammen med modet og tilsagnet om det formål, det indebærer - er blevet betragtet som en anden grund til hans boksning storhed. Tagning af slag havde dog meget sandsynligt en betydelig ulempe ved at forårsage neurologisk skade og bidrage til Parkinsons sygdom, der berørte sit liv fra midten af 1980'erne og blev hurtigt stærkt svækkende. Ali konkurrerede ikke kun i de "gyldne år af heavyweight boxing", men var den grundlæggende årsag til dem. Han bragte helt nye dimensioner til sporten og gav det en slags æstetik og en bredere relevans, der var uden præcedens. På trods af de sundhedsmæssige problemer, han led under pensionering, fortsatte han med at være at være Muhammad Ali. Den fornøjelse var godt fortjent. Han inspirerede og bemyndigede masser af mennesker rundt om i verden og skabte kulturelle forandringer. Ali's bortgang har fremkaldt udbredt sorg, især blandt de mange beundrere, der på en eller anden måde har identificeret sig så stærkt med ham, at de følte en ganske intensivt personlig deling af hans triumfer og nederlag både i ringen og udenfor den. Han efterlader en varig og yderst indflydelsesrig arv, som i sidste ende er blevet muliggjort af de kvaliteter, der gjorde ham virkelig "den største" som en bokser.

Muhammed Ali døde i 2016, og til hans begravelse deltog der mange kendte personer, herunder tildigere Præsident i USA Bill Clinton, der holdt han en tale til ære for Muhammad Ali, hvor han redegjorde for hvor inspirerende Muhammad Ali havde været for verden , inde og udenfor bokseringen.

Blev set som den største i historien[redigér | redigér wikikode]

Mange faktorer spiller ind, som førte til anerkendelse af Muhammad Ali, som "den største" bokser i historien. Der var ingen tvivl om, at Ali var fast besluttet på at overvinde racemæssig ulighed, hans afslag på at kæmpe i Vietnamkrigen, hans fremkomst som repræsentant for islam og hans højt engagerende medieperspektiv. Alt dette gjorde ham til langt den mest kendte bokser. Han kom til at blive populært betragtet som en forkæmper for den undertrykte og en der søger retfærdighed for de forfulgte. Dette gav genlyd globalt. Centralt for Alis berømthed var at Ali opnåede sin ekstraordinære evne som bokser.

Professionelle boksekampe[redigér | redigér wikikode]

56 sejre (37 knockouts, 19 på point), 5 nederlag (4 på point, 1 KO)[3][4]
No. Res. Record Modstander Type Rd., Tid Dato Alder Lokation Noter
61 Nederlag 56–5 Jamaica Trevor Berbick UD 10 1981-12-11 39 år og 328 dage Bahamas Nassau, Bahamas "Drama in the Bahamas"[5]
60 Nederlag 56–4 USA Larry Holmes TKO 10 (15) 1980-10-02 38 år og 259 dage USA Las Vegas, NV Tabte The Ring & Lineal Sværvægt titler.
For WBC World Sværvægt titel.
59 Sejr 56–3 USA Leon Spinks UD 15 1978-09-15 36 år og 241 dage USA New Orleans, LA Vandt WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler;
Vacated WBA titel on 1979-09-06.
58 Nederlag 55–3 USA Leon Spinks SD 15 1978-02-15 36 år og 29 dage USA Las Vegas, NV Tabte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
57 Sejr 55–2 USA Earnie Shavers UD 15 1977-09-29 35 år og 255 dage USA New York, N.Y. Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
56 Sejr 54–2 Uruguay Alfredo Evangelista UD 15 1977-05-16 35 år og 119 dage USA Landover, MD Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
55 Sejr 53–2 USA Ken Norton UD 15 1976-09-28 34 år og 255 dage USA The Bronx, N.Y. Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
54 Sejr 52–2 Storbritannien Richard Dunn TKO 5 (15) 1976-05-24 34 år og 128 dage Vesttyskland München, Vesttyskland Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
53 Sejr 51–2 USA Jimmy Young UD 15 1976-04-30 34 år og 104 dage USA Landover, MD Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
52 Sejr 50–2 Belgien Jean-Pierre Coopman KO 5 (15) 1976-02-20 34 år og 34 dage Puerto Rico San Juan, Puerto Rico Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
51 Sejr 49–2 USA Joe Frazier TKO 14 (15), 0:59 1975-10-01 33 år og 257 dage Filippinerne Quezon City, Philippines "Thrilla in Manila";
Beholdte WBC, WBA The Ring & Lineal Sværvægt titler.
50 Sejr 48–2 Storbritannien Joe Bugner UD 15 1975-06-30 33 år og 164 dage Malaysia Kuala Lumpur, Malaysia Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
49 Sejr 47–2 USA Ron Lyle TKO 11 (15) 1975-05-16 33 år og 119 dage USA Las Vegas, NV Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
48 Sejr 46–2 USA Chuck Wepner TKO 15 (15), 2:41 1975-03-24 33 år og 66 dage USA Richfield, OH Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
47 Sejr 45–2 USA George Foreman KO 8 (15), 2:58 1974-10-30 32 år og 286 dage Zaïre (land) Kinshasa, Zaire "The Rumble in the Jungle";
Vandt WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
46 Sejr 44–2 USA Joe Frazier UD 12 1974-01-28 32 år og 11 dage USA New York, N.Y. "Ali-Frazier II".
Beholdte NABF Sværvægt titel, vacated later in 1974.
45 Sejr 43–2 Holland Rudie Lubbers UD 12 1973-10-20 31 år og 276 dage Indonesien Jakarta, Indonesia
44 Sejr 42–2 USA Ken Norton SD 12 1973-09-10 31 år og 236 dage USA Inglewood, CA Vandt NABF Sværvægt titel.
43 Nederlag 41–2 USA Ken Norton SD 12 1973-03-31 31 år og 73 dage USA San Diego, CA Tabte NABF Sværvægt titel.
42 Sejr 41–1 Storbritannien Joe Bugner UD 12 1973-02-14 31 år og 28 dage USA Las Vegas, NV
41 Sejr 40–1 USA Bob Foster KO 8 (12), 0:40 1972-11-21 30 år og 309 dage USA Stateline, NV Beholdte NABF Sværvægt titel.
40 Sejr 39–1 USA Floyd Patterson TKO 7 (12) 1972-09-20 30 år og 247 dage USA New York, N.Y. Beholdte NABF Sværvægt titel.
39 Sejr 38–1 USA Alvin Lewis TKO 11 (12), 1:15 1972-07-19 30 år og 184 dage Irland Dublin, Ireland
38 Sejr 37–1 USA Jerry Quarry TKO 7 (12), 0:19 1972-06-27 30 år og 162 dage USA Las Vegas, NV Beholdte NABF Sværvægt titel.
37 Sejr 36–1 Canada George Chuvalo UD 12 1972-05-01 30 år og 105 dage Canada Vancouver, Canada Beholdte NABF Sværvægt titel.
36 Sejr 35–1 USA Mac Foster UD 15 1972-04-01 30 år og 75 dage Japan Tokyo, Japan
35 Sejr 34–1 Vesttyskland Jürgen Blin KO 7 (12), 2:12 1971-12-26 29 år og 343 dage Schweiz Zurich, Switzerland
34 Sejr 33–1 USA Buster Mathis UD 12 1971-11-17 29 år og 304 dage USA Houston, TX Beholdte NABF Sværvægt titel.
33 Sejr 32–1 USA Jimmy Ellis TKO 12 (12), 2:10 1971-07-26 29 år og 190 dage USA Houston, TX Vandt vacant NABF Sværvægt titel.
32 Nederlag 31–1 USA Joe Frazier UD 15 1971-03-08 29 år og 50 dage USA New York, N.Y. "The Fight of the Century";
Tabte The Ring & Lineal Sværvægt titler.
For WBA & WBC World Sværvægt titler.
31 Sejr 31–0 Argentina Oscar Bonavena TKO 15 (15), 2:03 1970-12-07 28 år og 324 dage USA New York, N.Y. Beholdte The Ring & Lineal Sværvægt titler.
30 Sejr 30–0 USA Jerry Quarry TKO 3 (15) 1970-10-26 28 år og 282 dage USA Atlanta, GA Beholdte The Ring & Lineal Sværvægt titler.
Udelukkelse
29 Sejr 29–0 USA Zora Folley KO 7 (15), 1:48 1967-03-22 25 år og 64 dage USA New York, N.Y. Beholdte WBC, WBA, The Ring & Lineal Sværvægt titler;
Stripped of titler on April 28, 1967.
28 Sejr 28–0 USA Ernie Terrell UD 15 (15) 1967-02-06 25 år og 20 dage USA Houston, TX Beholdte WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
Vandt WBA titel.
27 Sejr 27–0 USA Cleveland Williams TKO 3 (15) 1966-11-14 24 år og 301 dage USA Houston, TX Beholdte WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
26 Sejr 26–0 Vesttyskland Karl Mildenberger TKO 12 (15) 1966-09-10 24 år og 236 dage Skabelon:Lande data West Germany Frankfurt, West Germany Beholdte WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
25 Sejr 25–0 Storbritannien Brian London KO 3 (15) 1966-08-06 24 år og 201 dage Storbritannien London, U.K. Beholdte WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
24 Sejr 24–0 Storbritannien Henry Cooper TKO 6 (15), 1:38 1966-05-21 24 år og 124 dage Storbritannien London, U.K. Beholdte WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
23 Sejr 23–0 Canada George Chuvalo UD 15 1966-03-29 24 år og 71 dage Canada Toronto, Canada Beholdte WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
22 Sejr 22–0 USA Floyd Patterson TKO 12 (15), 2:18 1965-11-22 23 år og 309 dage USA Las Vegas, NV Beholdte WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
21 Sejr 21–0 USA Sonny Liston KO 1 (15), 2:12 1965-05-25 23 år og 128 dage USA Lewiston, ME "Ali vs. Liston (II)"
Beholdte WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler.
20 Sejr 20–0 USA Sonny Liston TKO 7 (15) 1964-02-25 22 år og 39 dage USA Miami Beach, FL "Clay Liston I",
Vandt WBA, WBC, The Ring & Lineal Sværvægt titler;
Stripped of WBA titel on June 19, 1964.
19 Sejr 19–0 Storbritannien Henry Cooper TKO 5 (10), 2:15 1963-06-18 21 år og 152 dage Storbritannien London, U.K.
18 Sejr 18–0 USA Doug Jones UD 10 1963-03-13 21 år og 55 dage USA New York, N.Y.
17 Sejr 17–0 USA Charlie Powell KO 3 (10), 2:04 1963-01-24 21 år og 7 dage USA Pittsburgh, PA
16 Sejr 16–0 USA Archie Moore TKO 4 (10), 1:35 1962-11-15 20 år og 302 dage USA Los Angeles, CA
15 Sejr 15–0 Argentina Alejandro Lavorante KO 5 (10), 1:48 1962-07-20 20 år og 184 dage USA Los Angeles, CA
14 Sejr 14–0 USA Billy Daniels TKO 7 (10), 2:21 1962-05-19 20 år og 122 dage USA New York, N.Y.
13 Sejr 13–0 USA George Logan TKO 4 (10), 1:34 1962-04-23 20 år og 96 dage USA New York, N.Y.
12 Sejr 12–0 USA Don Warner TKO 4 (10), 0:34 1962-03-28 20 år og 70 dage USA Miami Beach, FL
11 Sejr 11–0 USA Sonny Banks TKO 4 (10), 0:26 1962-2-10 20 år og 24 dage USA New York, N.Y.
10 Sejr 10–0 Vesttyskland Willi Besmanoff TKO 7 (10), 1:55 1961-11-29 19 år og 316 dage USA Louisville, KY
9 Sejr 9–0 Argentina Alex Miteff TKO 6 (10), 1:45 1961-10-7 19 år og 263 dage USA Louisville, KY
8 Sejr 8–0 USA Alonzo Johnson UD (10) 1961-7-22 19 år og 186 dage USA Louisville, KY
7 Sejr 7–0 USA Duke Sabedong UD 10 1961-6-26 19 år og 160 dage USA Las Vegas, NV
6 Sejr 6–0 USA LaMar Clark KO 2 (10), 1:27 1961-4-19 19 år og 92 dage USA Louisville, KY
5 Sejr 5–0 USA Donnie Fleeman TKO 7 (8) 1961-2-21 19 år og 35 dage USA Miami Beach, FL
4 Sejr 4–0 USA Jim Robinson KO 1 (8), 1:34 1961-2-17 19 år og 21 dage USA Miami Beach, FL
3 Sejr 3–0 USA Tony Esperti TKO 3 (8), 1:30 1961-1-17 19 år og 0 dage USA Miami Beach, FL
2 Sejr 2–0 USA Herb Siler KO 4 (8) 1960-12-27 18 år og 345 dage USA Miami Beach, FL
1 Sejr 1–0 USA Tunney Hunsaker UD 6 (6) 1960-10-29 18 år og 286 dage USA Louisville, KY

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Schuppe, Jon (2016-06-03). "Muhammad Ali, 'The Greatest of All Time', Dead at 74". NBC. Hentet 2016-06-04. 
  2. ^ https://news.yale.edu/2016/06/09/muhammad-ali-originally-named-ardent-abolitionist-and-yale-alumnus-cassius-clay. Muhammad Ali originally named for ardent abolitionist and Yale alumnus Cassius Clay. http://news.yale.edu/. Susan Gonzalez. Dato: 9-juni-2016.
  3. ^ "Muhammad Ali – Boxer". Boxrec.com. Hentet 5. september 2011. 
  4. ^ "Frazier TKO Victim After 14, Ali Wins Thriller in Manila". Milwaukee Sentinel. 1. oktober 1975. Hentet 13. marts 2016. 
  5. ^ Steen, Rob (29. oktober 2006). "Obituary: Trevor Berbick". The Guardian. UK. Hentet 25. september 2011. 

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Forrige:
Sonny Liston
WBA Verdensmester i sværvægtsboksning
25. februar 1964 - 19. juni 1964
Følgende:
Ernie Terrell


Forrige:
Ernie Terrell
WBA Verdensmester i sværvægtsboksning
6. februar 1967 - 9. maj 1967
Følgende:
Jimmy Ellis


Forrige:
George Foreman
WBA Verdensmester i sværvægtsboksning
30. oktober 1974 - 15. februar 1978
Følgende:
Leon Spinks