Vancouver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Vancouver (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Vancouver)
Vancouver

Vancouver er en by i provinsen Britisk Columbia i Canada med 583.296 indbyggere. Det er en af verdens smukkest beliggende byer, omgivet af Georgia Strædet på den ene side og storslåede bjerge på den anden. Her i det vestligste Canada er klimaet behageligt med varme somre og milde, men regnfulde vintre. Vancouver er porten til Asien, og der er mange immigranter her såvel fra Sydøstasien, især Kina og Hongkong, som fra resten af verden.

IOC (Den Internationale Olympiske Komité) valgte Vancouver som vært for Vinterlegene i 2010, hvilket bringer legene tilbage til Canada for første gang siden 1988 (hvor de var i Calgary, Alberta). Vancouver er af FN udnævnt til byen med størst livskvalitet blandt verdens største byer.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Vancouvers geografiske beliggenhed.

Byens centrum er koncentreret på en halvø mellem Burrard Inlet og False Creek. Vancouver er en af de få byer i Nordamerika, som ikke har motorveje ind til centrum. Sådanne planer blev taget af bordet i 1960'erne efter massive protester fra befolkningen, da man frygtede, at historiske områder som Gastown og Chinatown ville blive påvirket. SkyTrain, byens offentlige transportsystem, som blev bygget til Expo '86, er det første fuldstændigt førerløse tog i Nordamerika. Det strækker sig over 30 kilometer og 20 stationer. SkyTrain transporterer ca. 130.000 passagerer hver dag. På trods af dette, står man i dag fortsat med et enormt problem med at få afviklet bil trafikken.

Vancouvers Chinatown er den næststørste Chinatown i Nordamerika efter den i San Francisco.

I nærheden af Vancouver finder du spændende udflugtsmål som Grouse Mountain, Mount Seymour, Lynn Valley (regnskovområde med hængebro), Mount Cypress og Whistler, et fantastisk skisportområde, hvor du kan stå på ski fra november til april, og bliver brugt for Vinter OL 2010.

Historie[redigér | redigér wikikode]

De første kinesiske immigranter slog sig ned her under "the Fraser Gold Rush" i 1850'erne. Næste bølge var kinesiske arbejdere, som knoklede på Trans-Canadian railway. Mange af dem besluttede at slå sig ned efterfølgende i Vancouver. I årene op til at den britiske kronkoloni Hongkong blev givet tilbage til Kina, flyttede mange kinesere til Vancouver. Alene fra Hong Kong kom flere end 125.000 velhavende kinesere til Vancouver. Denne invasion pressede selvfølgelig priserne på fast ejendom i vejret.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Stanley Park, byens største park, er opkaldt efter den canadiske generalguvernør Lord Stanley. Den ligger i den vestlige ende af Vancouver på en halvø og er ét af byens landemærker. Den dækker et område på mere end 1.000 hektar og er således større end Central Park i New York. Den har mange tilbud til de besøgende: haver, et vandland for børn, et lille landbrug, en tennisbane, Vancouver Aquarium, en miniature jernbane, 3 badestrande og mange gang- og cyklestier. Hele vejen rundt om parken er en næsten 9 km lang sti for spadserende, løbende, cyklister og ikke mindst rulleskøjteløbere. Siden 1938 har der været kørt et særligt fodringsprogram, og tusinder af fugle af forskellige arter bor her.

Fra Prospect Point er der en pragtfuld udsigt til bjergene og Lions Gate Bridge. Denne berømte bro blev bygget i 1937 af Guinness familien, som også er kendt for den irske øl af samme navn. Denne 450 meter lange bro var, da den blev bygget, den længste hængebro i verden. Mere end 60.000 biler passerer den 3-sporede bro hver dag.

Stanley Park

Det antropologiske Museum (MOA) rummer verdens fineste eksemplarer af Northwest Coast First Nations art. Museumsbygningen, som selv har vundet en pris, ligger ud til havet med fin udsigt til bjergene på den anden side. Museet har verdens største samling af værker af Haida-kunstneren Bill Reid.

Canada Place er det arkitektoniske symbol for Vancouver. Med sit hvide tag, som ligner gigantiske hvide sejl, var bygningen vært for Expo 86. Skærmen er lige så høj som et fem etagers hus.

Granville Island er en lille halvø, som nævnt forbundet til downtown Vancouver med Granville Street Bridge. Fra 1920 havde området svær industri, og under anden verdenskrig blev der bygget et skibsværft her. I begyndelsen af 1970'erne begyndte et par foretagsomme forretningsfolk at renovere det nedslidte område. Med støtte fra regeringen omdannede de dette rygende område med savmøller, støberier, slagterhuse og andre industrier til et stad for handel, kultur og underholdning. Renoveringen af bygningerne var afsluttet omkring 1980, og området er en et vigtigt turistområde. Granville Island rummer et hotel, flere teatre, adskillige kunstgallerier, et kæmpestort marked og en masse mindre butikker.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne Links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: