Nårup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nårup
Forsamlingshuset Galaksen
NårupForsamlingshus.jpg NårupBystævnetGalaksen.jpg
NårupStationSporside.jpg
Stationen
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Assens Kommune
Sogn Verninge Sogn
Postnr. 5690 Tommerup
Demografi
Nårup by 207[1] (2022)
Kommunen 40.972[1] (2022)
 - Areal 512,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.assens.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg Nårup er også en bebyggelse i Gjern Sogn i Silkeborg Kommune

Nårup er en byFyn med 207 indbyggere (2022)[1], beliggende 6 km nordøst for Glamsbjerg, 4 km sydvest for Tommerup og 21 km øst for Assens. Byen hører til Assens Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Nårup hører til Verninge Sogn. Verninge Kirke ligger i Verninge 5 km sydøst for Nårup. 3 km vest for Nårup ligger herregården Krengerup.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

Bag ved Nårups forsamlingshus har beboerne anlagt en legeplads med boldplads, svævebane, 2 petanquebaner, bålplads og bord/bænkesæt samt et moderne bystævne, der ligner en roterende galakse.[2]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Stationsbyen[redigér | rediger kildetekst]

Nårup fik jernbanestationAssensbanen (1884-1966). I 1899 beskrives byen således: "Naarup med Skole, Gæstgiveri, Savværk, Jærnbane- og Telegrafstation."[3] Kroen ses på målebordsbladet fra 1800-tallet, men ikke på det fra 1900-tallet, som i øvrigt ikke viser nogen nævneværdig byudvikling.

Efter nedlæggelsen af persontrafikken fortsatte godstrafikken på Assensbanen i stadig mindre omfang til 2005. Skinnerne ligger der stadig, og siden 1985 har man kunnet køre med skinnecykler på den 28½ km lange strækning mellem Tommerup Station og Næsvej i Assens.[4] Stationsbygningen i Nårup er bevaret på Skovsbovej 23, og "galgen" til jernbanebommen ved Skovsbovej findes stadig.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]