Natura 2000-område nr. 35 Hald Ege, Stanghede og Dollerup Bakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hald Ege, Stanghede og Dollerup Bakker
Hald Sø
Geografi
Region Region Midtjylland
Kommune(r) Viborg Kommune
Areal 1524 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 35 Hald Ege, Stanghede og Dollerup Bakker er en naturplan under det fælleseuropæiske Natura 2000-projekt. Planområde nr. 35 Hald Ege, Stanghede og Dollerup Bakker har et areal på 1.524 ha og er beliggende sydvest for Viborg Området ligger i Viborg Kommune.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Natura 2000-området er karakteriseret ved sine markante landskabsformationer med den op til 31 m dybe Hald Sø og de omgivende bakker, der rejser sig over 80 moh.

Hald Sø var indtil 1950’erne en af Danmarks reneste søer med et meget alsidigt plante- og dyreliv, men blev derefter mere og mere uklar og grumset, og planter og dyr forsvandt. Begge dele skyldtes tilførsel af spildevand samt udledning fra dambrug i oplandet, som gav masseforekomster af alger. I 1985 indledte man forsøg med iltning af søens bundvand: Alle tilledninger af spildevand til søen blev kraftigt reduceret bl.a. ved opkøb af dambrug i oplandet, og søen fik i sommerhalvåret tilført ilt via et system af slanger og dyser på bunden af søen.

Vandløbene og især kilderne i området er efter danske forhold helt unikke og rummer en meget bevaringsværdig smådyrsfauna, hvor flere af de registrerede arter er medtaget på den danske rød- eller gulliste.

Skovene omkring Hald Sø har en meget høj naturværdi og biodiversitet og rummer artsrige epifytsamfund med sjældne arter, blandt andet de nu meget sjældne ”gammel skovs-arter”, der forekommer flere steder i Hald Ege- området, kan nævnes lungelav (Lobaria pulmonaria), samt bladmosset Antitrichia curtipendula.

I området forekommer den meget sjældne og særprægede barksvamp, hvidlig skiveskorpe, der kun er fundet to gange i Danmark, og i dag med sikkerhed kun vides at forekomme i dette område. Arten vokser udelukkende på bark af gammel vinter-eg og er rødlistet i Danmark.

Den første naturfredning i området blev foretaget i 1909 og er udvidet flere gange, så der nu er fredet 1.667 ha sø, skov, morænelandskab, å, eng, egekrat, lyngbakker og gravhøje omkring søen og bakkerne. [1]

Natura 2000-planen er vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-planen er koordineret med vandplanen Vandplan 1.5 Randers Fjord.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]