Niels-Henning Ørsted Pedersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Niels-Henning Ørsted Pedersen
NHØP.jpg
Information
Født 27. maj 1946Rediger på Wikidata
OstedRediger på Wikidata
Død 19. april 2005 (58 år)Rediger på Wikidata
IshøjRediger på Wikidata
Dødsmåde Naturlige årsagerRediger på Wikidata
Dødsårsag HjerteanfaldRediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Genre JazzRediger på Wikidata
Beskæftigelse Jazzmusiker, universitetslærer, komponistRediger på Wikidata
Pladeselskab EnjaRediger på Wikidata
Instrumenter
Guitar, kontrabasRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Niels-Henning Ørsted Pedersen (født 27. maj 1946 i Osted, død 19. april 2005) var en dansk bassist, med jazzen som den foretrukne stil.

Født og opvokset i et grundtvigiansk højskolemiljø i Osted-området havde han et solidt fodfæste i den danske og nordiske kulturarv. Men han begyndte tidligt at spille jazz, og allerede i 1962 efterfulgte han Oscar Pettiford som fast bassist i Jazzhus Montmartre. Her spillede han i årenes løb sammen med et væld af amerikanske jazzmusikere og tilegnede sig på den måde fortrolighed med de mange amerikanske sange, der udgjorde deres repertoire. Helt fra starten af sin karriere og til sin død medvirkede han på masser af danske jazz-albums.

Fra 1973-86 var han medlem af Oscar Petersons trio, og derefter skiftede han meget mellem at være sin egen herre, samarbejde på lige fod med andre og deltage i projekter ledet af andre.

Sammen med vennen og pianisten Ole Koch Hansen turnerede han en overgang med et tema: Danske toner, hvor netop danske sange som: I skovens dybe stille ro m.fl. indgik som en vigtig bestanddel.

Niels-Henning, som han ofte omtales i Danmark, havde en formidabel teknik, som han ubetinget lod stå i musikkens tjeneste.

NHØP – som han også er kendt som – blev tre gange kåret som årets bassist af det internationale jazz-tidsskrift Down Beat. Han modtog også Nordisk Råds Musikpris i 1991.

Diskografi i udvalg[redigér | redigér wikikode]

Niels-Henning Ørsted Pedersen har blandt andet indspillet eller medvirket på følgende plader:

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Mathiasen, Jørgen (2010). Scandinavian Wood - Niels-Henning Ørsted Pedersens Musikalske løbebane i lyset af hans diskografi. Books on Demand. ISBN 978-87-7114-599-1. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]