P.C. Bønecke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
P.C. Bønecke

Peter Christian Bønecke.jpg

Personlig information
Født 19. april 1841 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 23. oktober 1914 (73 år) Rediger på Wikidata
Hellerup, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Arkitekt Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser C.F. Hansen Medaillen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Christian Bønecke (19. april 1841 i København23. oktober 1914 i Hellerup) var en dansk arkitekt, titulær professor ved Kunstakademiet og stadsbygmester i København.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

P.C. Bønecke blev født 1841 i København som søn af murermester, senere tillige kaptajn i brandkorpset Christian Conrad Bønecke og Dorothea Østerbye. Han kom i murerlære og blev samtidig i vintermånederne undervist på N.S. Nebelongs og senere på J.H. Nebelongs tegnekontorer. Han tog på et flerårigt ophold på bygningsskolen i Holtzminden og var i fire år assistent hos Theophilus Hansen i Wien. Omkring 1862-64 var han i Italien. Efter hjemkomsten fra studierejsen løste Bønecke 1865 borgerskab som murermester, men blev dog snart udelukkende beskæftiget med arkitektonisk virksomhed. I sin kunstneriske opfattelse var han tydeligt elev af Theophilus Hansen.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Bønecke modtog C.F. Hansen Medaillen 1875 for En Musikforeningsbygning og blev titulær professor ved Kunstakademiet 1893. Han var bygningsinspektør i Københavns Kommune 1873-87 og efterfulgte H.C. Stilling som stadsbygmester i København 1888-1911. Desuden var han formand for bestyrelsen for Theophilus Hansens Rejselegat, bestyrelsesmedlem i Arbejdernes Byggeforening og Københavns Husflidsforening og i kommissionen til bedømmelse af svendeprøver i København. Han blev Ridder af Dannebrog 1899, Dannebrogsmand 1909 og Kommandør af 2. grad 1911.

Størst betydning havde Bønecke som stadsbygmester ved sin dygtige og over for tidens krav forstående embedsførelse. Hans 1878 til Københavns Borgerrepræsentation indsendte udkast til ny byggelov kom til at øve ikke ringe indflydelse på Københavns byggelov af 1889. Bønecke har tillige fortjenesten af at have tilskyndet Theophilus Hansens efterlevende søster til at anvende broderens formue til det kendte rejselegat for arkitekter og kunsthåndværkere.

Bønecke var desuden frimurer og indtog en at de højeste stillinger inden for Den Danske Frimurerorden.

Bønecke blev gift 3. juni 1866 i København med Augusta Vilhelmine Lorentze Biørn (28. februar 1845 i København – 10. oktober 1928 på Frederiksberg, datter af forgylder, senere stadsbedemand Ludvig August Biørn og Ane Martine Svendsen. Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Der findes et xylografi fra 1895 og et portrætmaleri af Otto Bache fra 1912 (Københavns Rådhus).

Udstillinger[redigér | rediger kildetekst]

Han udstillede tegninger på Charlottenborg Forårsudstilling 1875, 1877 og 1887 og deltog i henholdsvis Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i Kjøbenhavn 1888 og Raadhusudstillingen 1901.

Værker (alle i København)[redigér | rediger kildetekst]

Kridttårnet i Carlsberg Byen er tegnet af Bønecke og rejst i 1883.
Foto: Nillerdk

Projekter[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Visit Carlsberg

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]